Finansal piyasalar, yatırımcılar için sayısız yatırım aracı alternatifleri sunar. Birçok parametreden etkilenen ve her an değişen fiyatların söz konusu olduğu finansal piyasalarda, döviz, emtia, hisse senetleri, tahviller ve benzeri çeşitli yatırım araçları bulunur. Yatırımcılar, tasarruflarını bu yatırım araçlarında değerlendirerek en yüksek getiriyi elde etme eğilimindedir. Bu nedenle, döviz kurları, altın fiyatları, hisse senetleri vb. yatırım araçları gibi işlem saatlerinde sürekli değişen fiyat hareketleri, yatırımcılar tarafından ilgiyle takip edilir.

Döviz Kuru Nedir?

Döviz, kelime anlamı olarak yabancı para birimi şeklinde ifade edilir. Döviz kurları ise bir ülke para biriminin yabancı ülke para birimleri karşısındaki takas oranını ifade eden sayısal değerlerdir. Bir başka deyişle, herhangi bir ülkeye ait para biriminin bir başka ülkenin para birimi karşısındaki değişim oranıdır. Ülkemizde, döviz kurları Türk lirasının; dolar, euro, İngiliz sterlini, Japon yeni veya Çin yuanı gibi yabancı para birimleri karşısındaki değerini gösterir.

Dolar kuru, 1 Türk lirası karşılığında kaç ABD doları alınabileceğini ya da 1 ABD dolarının kaç Türk lirası karşılığında takas edileceğini açıklar. Dolar/TL şeklinde karşınıza çıkan gösterimlerdeki değer 1 ABD doları alabilmek için kaç Türk lirasına ihtiyacınız olduğunu ifade eder. TL/Dolar şeklindeki gösterimdeki sayısal değer ise 1 TL ile kaç ABD doları alabileceğinizi gösterir. Ülkemizde yaygın olarak dolar kuru kavramı ile aksi belirtilmedikçe Dolar/TL şeklinde gösterim kabul edilir.

Döviz Kurları Nasıl Nasıl Belirlenir?

Döviz kurları, küresel finans piyasalarındaki yaşanan gelişmelere göre belirlenir. Birçok farklı parametrenin etkili olduğu, genel olarak ülkelerin ekonomik kararları, ekonomilerin performansları ya da küresel piyasalardaki gelişmeler doğrultusunda o ülkenin para birimine gösterilen ilgi etkilidir.

Türkiye'deki finansal ekosistemde döviz kurları, birkaç farklı piyasada belirlenir. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanları serbest piyasa döviz kurları ve bankalar arası döviz kurlarıdır. Serbest piyasa dolar kuru ifadesi ile referans alınan piyasa işlemcilerinin sunduğu fiyatlar anlaşılmalıdır. Veri sağlayıcısının referans kaynağına göre serbest piyasa döviz kurları için farklı tutarları görebilirsiniz. Bankalar arası döviz kurları ise bankaların kendi aralarında döviz takası yaptıkları döviz kurlarını ifade eder. Bankalar, arasında kurulan özel bir iletişim ağı üzerinden işlem yaparlar. Bankalar arası, serbest piyasa döviz kurlarının dışında Merkez Bankası, her işlem günü öğleden sonra Merkez Bankası referans döviz kurlarını açıklar.

Döviz Kuru Canlı Veriler Nereden Takip Edilir?

Bireysel müşterilerin ya da banka dışındaki kurumların döviz işlemi gerçekleştiremediği bankalar arası döviz piyasasındaki güncel kurlar referans olarak piyasalar tarafından izlenir. Serbest piyasa döviz kurları ise birçok farklı terminalden sunulur. O nedenle serbest piyasa dolar kuru canlı olarak kaynaklarına göre küçük farklılıklar gösterebilir. Döviz almak ya da satmak istediğinizde bu işlemler için başvurduğunuz döviz bürosu veya bankaların o anda sunduğu kurlar üzerinden işlem yapabilirsiniz.

Altın Fiyatları Nasıl Takip Edilir?

Altın yatırımcıları, altın alım satım işlemlerinde güncel altın fiyatları ile işlem yapar. Ülkemizde altın fiyatları olarak genellikle Kapalıçarşı piyasasındaki fiyatlar takip edilir. Dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki hareketlere göre belirlenen fiyatlar da kuyumculara ya da bankalara göre farklılık gösterebilir. Altın almak ya da elinizdeki altını satmak için gittiğiniz kuyumcuların ya da banka gibi finansal kurumların belirlediği altın alış veya satış fiyatlarından işlem yaparsınız. Bankalar, piyasaları izleyerek belirledikleri fiyatlar üzerinden altın hesabı sahibi müşterilerine hizmet verir.