Flatfy, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Eylül ayı piyasa raporunu hazırlayarak pek çok istatistiği sektörün kolaylıkla ulaşabileceği bir noktaya getirdi. Toplam 37 ülkede güncel olarak hizmet veren ve hem emlak arama motoru olarak hem de bir istatistik oluşturma kurumu olarak görev yapan Flatfy, başarılı bir start up girişimidir. Girişim hem son derece aktif olarak aydan aya sunumlar hazırlamakta, hem de yüksek kapsayıcılığı sayesinde bölgelere özel emlak araması yapma fırsatını insanlara tanımaktadır. Sistem, her ayın sonunda o aya dair bir rapor yayınlamaktadır. Bugünkü haberimizde beraber bu start up oluşumunun Eylül ayı için hazırladığı raporu inceleyeceğiz. Bu raporu incelerken aynı zamanda bizzat orijinal raporda kullanılmış olan tabloları kullanarak anlatımın kolaylaşmasını sağlamaya çalışacağız. Dilerseniz başlayalım.

Flatfy Eylül Ayı Emlak Piyasası Raporu
tr.flatfy.com  hazırladığı raporda son derece ilgi çekici iki farklı tablo kullandı. Bu tablolardan birincisi evlerin sahip olduğu odalara göre bölünmüş hallerinin fiyatlarını incelerken, bir diğeri evlerin büyüklükleri önemsenmeksizin hazırlanmış bir ortalama fiyat grafiği idi. Dilerseniz bu tabloların ilki ile incelememize başlayalım.



Yukarıdaki tabloda bir odalı, iki odalı, üç odalı ve dört odalı evlerin şehirlere göre satış fiyatı ortalamasını görmektesiniz. Türk aile yapısı ve emlak tüketim alışkanlıkları bakımından en çok rağbet gören 4 odalı evlerden tabloyu incelemeye başlamak mantıklı olabilir. 4 odalı evlerin satışında ilginç bir şekilde birinci sırada olan ilimiz İstanbul değil İzmir’dir. Genel olarak yaşamın pahalı oluşu ve çok gelişmiş şehir yapılanması sebebi ile İstanbul pek çok kategoride zirveye bayrak asmışken, 4 odalı evler için 523 bin TL ortalamaya sahip olan İzmir’in ortalaması oldukça yüksektir. İzmir’i ise Gaziantep takip etmektedir. Gaziantep’ten sonra sırası ile Kayseri ve Antalya en yüksek fiyatlara sahip olan illerimizdir. Bu tür görece kırsal bölgelerde bulunan şehirlerin 4 odalı evlerdeki fiyat ortalamasının yüksek olması aslında bir tesadüf değildir. Kentleşme ve bireyselleşmenin daha az uğradığı Kayseri ya da Gaziantep gibi şehirler, ayrıca toplu yaşamın da yaygın olduğu bölgeler olduğundan dolayı 4 odalı evlere talebin yoğun olduğu yerlerdir. Bu da 4 odalı evlerin daha yüksek fiyata satın alınmasına sebep olmaktadır.

3 odalı evleri incelemeye başladığımızda ise tabloya genel bir dengenin hâkim olduğu gözüküyor. Tabloda bulunan diğer verilerde ciddi farklar bulunurken 3 odalı evlerde yaşanan bu dengenin sebebi ise konut dengesinin ciddi anlamda korunmuş anlamda korunmasından kaynaklanıyor. Aynı zamanda 3 odalı evlerin toplumun her kesimi tarafından rahatlıkla tercih edilebildiği düşünüldüğünde bu dengenin sebebi çok daha rahat anlaşılıyor.





Şehirlere göre ev fiyatlarına bakıldığında ise Ankara satılık daire fiyatlarının farklı bir çizgisi olduğunu söylemek mümkün. Şehirde bulunan ev fiyatları ortalaması Türkiye’nin her yerinden insanın rahatlıkla Ankara şehrine taşınması için bir fırsat yaratır durumda. Bununla beraber Ankara’da yeni konutların fazla olması ve merkezden uzak yerleşimin halk tarafından yadırganmıyor oluşu bu fiyatlar için ciddi bir etken.



Türkiye’nin en pahalı ev fiyatları ortalamasını sunan şehir ise İstanbul gözüküyor. İstanbul’da konut fiyat baremi 300 bin civarına yaklaşmışken onu en yakından takip eden ise 250 bin civarında İzmir olarak gözüküyor. İzmir sembolik olarak geçtiğimiz ay 250 bin baremini geçmiş olsa bile bu aya baktığımızda fiyatların ufak bir düşüş yaşayarak eski noktasına döndüğü gözüküyor. İstanbul’da nüfus konut fiyatlarının yüksek olması için ciddi bir etken olurken İzmir’e baktığımızda konut arzının az olması en önemli etken olarak gözüküyor.



Bursa, Adana ve Mersin’de ise konut fiyatları 200 bin civarında bulunuyor. Bu şehirlerde son yıllarda ciddi artışlar olmasına rağmen Flatfy tarafından yayınlanan 2018 verilerinde genel olarak ciddi bir durgunluk yaşadığını söylemek mümkün. Bu şehirlerde konut fiyatlarında olan artışın durması ise yeni yapılmakta olan birçok proje için büyük soru işareti olarak gözüküyor. Özellikle Adana ve Mersin’de yeni konut projelerinin fazla olması emlak durgunluğunun en çok zarar vereceği şehirlerden ikisini gösteriyor.



Kayseri, Konya ve Gaziantep’te ise fiyatların ucuz olduğunu söylemek mümkün. Bu şehirlerde 150 bin civarına ev sahibi olmak mümkün. Gaziantep’te özellikle 4 odalı konutlar pahalı olsa bile diğer konut fiyatları oldukça uygun gözüküyor. Konya ve Kayseri ise konut fiyatları uygun şehirler olmasının yanında oldukça fazla konut projesi olan şehirlerden biri olarak değerlendiriliyor. Son yıllarda bu şehirlerde fiyatların uygunluğu ve toplumun konut almaya yatkın olması nedeni ile oldukça ciddi oranlarda emlak satışı gerçekleşiyordu. Bu projeler bu satışlardan dolayı başlamış olsa bile yaşanan bu durgunlukta yeni konutların fiyatları nasıl etkileyeceği oldukça ciddi bir soru işareti.

ADVERTORİAL