Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının I. döneminde sorumluluk bölgesinde bulunan 1.120 okul servis aracını kontrol etti. Bu kontroller sonucunda 36 okul servis şoförü hakkında kusurlu durumlar tespit edildi. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre, bu şoförlere çeşitli cezalar uygulandı. Cezalar arasında; okul servis aracı yönetmeliğinde belirtilen kurallara uymamak, araçta bulunması gereken malzemeleri eksik bulundurmak, ışık donanımında eksiklik olması, emniyet kemeri kullanmamak, araç muayene süresini geçmek, süresi dolan sürücü belgesiyle araç kullanmak, hız kurallarını aşmak ve cep telefonu ile konuşmak gibi ihlaller yer alıyor. Ayrıca, Taşıma Kanunu'na göre de psikoteknik belgesi bulunmamak ve kanunlara uygun taşıma yapmamak gibi ihlaller nedeniyle toplam 36 okul servis şoförüne trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlendi. Bu ceza kararları sonucunda 36.102,00 TL ceza kesildi.
Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hazırlanan 424 adet güvenli servis kullanım kartı da bu süreçte dağıtıldı. Kontrollerin yanı sıra, okul servis şoförleri ve rehber personeline güvenli öğrenci taşıma kuralları konusunda trafik eğitimleri de verildi. Bu eğitimlerle güvenli taşıma konusunda farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı'nın yaptığı denetlemeler neticesinde, 36 okul servis aracı şoförüne çeşitli cezalar uygulandığı kamuoyuna duyuruldu. Bu cezalar arasında okul servis aracı yönetmeliğine uymamak, gerekli malzemeleri eksik bulundurmak, ışık donanımında eksiklik olması gibi ihlaller yer alıyor. Ayrıca, trafik kurallarına uymamak, emniyet kemeri kullanmamak, araç muayene süresini geçirmek gibi ihlaller de cezalandırılan sebepler arasında. Taşıma Kanunu'na göre de psikoteknik belgesi bulunmamak ve kanunlara uygun taşıma yapmamak ihlalleriyle karşılaşıldı. Bu kontroller sonucunda 36 okul servis şoförüne toplamda 36.102,00 TL trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlendi. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından da yapılan kontroller sırasında 424 adet güvenli servis kullanım kartı dağıtıldı. Ayrıca, okul servis şoförleri ve rehber personeline trafik eğitimleri verildi. Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan bu denetlemelerin amacı, güvenli öğrenci taşımacılığına ilişkin kurallara ve trafik düzenine uyumun sağlanmasıdır.





