AFYONKARAHİSAR’DA DİLENMEK YASAKLANDI
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kentte dilenmeyi kesin olarak yasakladıklarını bildirerek, “Artık bundan sonra hırsız kovalar gibi dilenci kovalayacağız” dedi.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, dilencilik olaylarının giderek arttığını ve bunun ciddi bir rahatsızlık oluşturduğuna dikkat çekerek, kentte dilenciliği yasakladıklarını açıkladı. Devlet tarafından mağdur vatandaşlara yardım amaçlı kurulmuş Sosyal Hizmetler Genel Müdürlükleri ve belediyelerin kendi fonlarından fakirlere yardım durumlarının olduğunu dile getiren Vali Balkanlıoğlu, “Artık bundan sonra hırsız kovalar gibi dilenci kovalayacağız. Zabıtalar, polis memurlarımız, bütün çevrede dilenip milleti rahatsız eden, cami çıkışlarında ‘Allah rızası’ diye milletin önüne geçen insanlara mani olacağız” dedi. Vali Balkanlıoğlu, ‘Allah rızası için para ver’ diyenleri gören vatandaşların 155 polise ve 153 zabıtaya haber vermelerini istedi. “GERÇEKTEN MAĞDUR OLANLAR TESPİT EDİLECEK”
Vali Balkanlıoğlu, gerçekten mağduriyetten dolayı yardım isteyenlerin ihtiyaçlarını valilik ve belediye olarak gidermeye söz verdiklerini belirterek, “Hakikaten mağdursalar bunların her türlü ihtiyacını giderme sözü veriyoruz. Biz kısa bir araştırmada gördük ki genelde bizden yardım isteyen bu dilenciler ithal dilenciler. Başka şehirlerden geliyorlar. Halkımızı rahatsız ediyorlar. Türkiye gibi gelişme iddiasında bulunan bir ülkeye yakışmayan bir davranış bu. Aslında, dinimize göre de dilenmek haramdır.
Bir günlük yiyeceği gıdası varsa, bir günlük rızkı varsa, ekmeği varsa dilenmesi haramdır. Vatandaşlar, ‘Sevaba giriyorum’ diye bunlara para vermesin. Aslında sevaba girmemiş oluyorlar. Varsa dilenen bir kişiyi görenler bizi hemen arayacaklar, biz araştıracağız, hakikaten bir mağduriyet varsa, evine barkına bakacağız, her türlü ihtiyacını gidereceğiz. Biz bunun sözünü veriyoruz” diye konuştu.
Konuyla ilgili olarak kentin değişik noktalarına hazırlanacak afişleri asacaklarını ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Bu konuda vatandaşlardan yardım bekliyoruz. Kentte dilenci görmek istemiyoruz. Bazıları bunu zenginleşme aracı olarak kılmış. Hanlar-hamamlar, apartman sahibi olan dilenciler var. Bankada milyarlarca lira parası olanlar bile var. Belki ona yardım eden vatandaştan çok daha zengin o insan. Zaten bir muhtaçlığı varsa, bizlere gelen ihbar ile her türlü ihtiyaçlarını giderme sözü veriyoruz” dedi. “KESİNLİKLE DİLENCİLERE PARA VERMEYELİM”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, Vali Balkanlıoğlu’nun bu konunun üzerine düştüğü bir proje olduğunu belirterek, “İnşallah en kısa sürede uygulamaya koyacağız. Billboarda bunlarla ilgili afişleri göreceksiniz. Vatandaşımızın bu tür dilencilere asla yardım etmemesi, yardıma ihtiyacı olan, yardım alması gereken, dilenme durumunda olan bir ihtiyaç sahibi varsa veya böyle bir ihtiyaç sahibini bir vatandaşımız tespit etmişse lütfen bunu ilimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na
bildirsin. Bu ihtiyaç sahiplerinin her türlü ihtiyacı giderilecek. Sadece parasal değil, eğitim yardımı varsa, evinde eşya ihtiyacı varsa ya da sağlıkla ilgili bir problemi varsa hepsine vakfımız derman olmaya karar vermiştir. Vatandaşımızın bu konuda duyarlı olmasını canı gönülden istiyorum. Kesinlikle dilencilere para vermeyelim. İlimize dilenmeye gelenlerin pek çoğu yabancı. Sadece Afyon’a dilenmek amacı ile geliyorlar. Bunun da bilinmesinde yarar var” ifadelerini kullandı.