Gözden kaçırmayın

"Eskişehir'de Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Toplantısı yapıldı"

 

 

Öksürük balgam ve ateş şikayetleri ile PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Dahiliye Uzmanı Doç.Dr. Akif Acay’a muayene olan, hasta mahremiyeti açısından ismini vermediğimiz yalvaç ilçesinden gelen hastamız bronkopnömoni (zatürre) teşhisi ile dahiliye servisine yatırıldı. Yapılan radyolojik incelemelerde, çok nadir görülen total situs inversus tespit edildi.

Total situs inversus göğüs kafesi ve karnındaki tüm organların ayna görüntüsü olacak şekilde ters yerleşimli olduğu çok nadir görülen bir durumdur.

Hastanın teşhisini ve tedavisini yapan Doç.Dr. Akif acay çok nadir görülen bu durumun bazı solunum yolu hastalıkları ile beraber olabileceğini ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarına yatkınlık oluşturabileceğini belirtti. Ayrıca kalıtsal geçen yani doğumdan itibaren tespit edilebilen bu durum 20.000'de bir görülebilen toplumunda çok fazla bilmediği özel bir durumdur dedi.

Teşhiste geç kalınması durumunda apendiksin sol tarafta olması bu hastalarda alışılagelmişin dışında ölümcül olabilen bazı hastalıklar ciddi riskler ortaya koymaktadır. Dolayısıyla hastaların bunun farkında olup herhangi bir şikayet durumunda müracaat ettikleri hekimi bu durum hakkında mutlaka bilgilendirmeleri gerekmektedir.

44 yaşındaki hastamız önceden kalbinin ters tarafta yani sağ tarafta olduğunu bildiğini ancak kalbinin dışındaki diğer organlarının ters yerleşimli olduğunu ilk defa öğrendiğini belirtti. Sağlıklı bir şekilde tedavisi tamamlanan hasta dahiliye poliklinik kontrolü önerilerek taburcu edildi. Dahiliye Uzmanı Doç.Dr. Akif Acay hastamız vesilesiyle çok nadir görülen bu durumu kamuoyuyla paylaşıp farkındalığı artırmak istedik diyerek sözlerine son verdi.