Gazeteci Dinçay Doğar, Zafer Murat Çakır ve Arif Yağcı’nın katıldıkları yorum fırtınası programında yerel ve ulusal gündem konuşuldu. 

Program katılımcıları gündem ile ilgili olarak anabaşlıklar halinde şunları söylediler

HIZLI TREN

DİNÇAY DOĞAR:  Tasarruf tedbirleri Dolayısıyla hızlı trenin Afyon'dan geçmesi yavaşlatıldı . Hızlı tren bir lüks değil ihtiyaçtır.  Altıntaş havaalanı halen atıl durumda. Hızlı tren faaliyete geçerse Altıntaş Havaalanı daha da yavaşlayacaktır.  Hızlı tren ile insanlar havaalanına gidiş süreci ve orada uçak bekleyiş süreci kadar bir zamanda Ankara’ya İstanbul’a gidebileceklerdir.

ZAFER MURAT ÇAKIR: Havaalanı yapılırken bize spontane bilgiler verildi. Yabancılarla da olacak gibi değil. Peki bununla ilgili bir şey yapılıyor mu merak ediyorum havaalanında. Günde 12 uçak inse bile havaalanı çalışmıyor. Yolcu yok.

DİNÇAY DOĞAR: Açıkçası oraya bölge Havaalanı dediler ama o havaalanı işlemiyor. Uşak’ın hava alanı açık niye oraya gelsin.  Oraya bölge havaalanı yerine bölge atölyeleri, fabrikaları açılsa idi bölge insanlarından istihdam sağlanır, işi aşı olan yaşanabilir bir ilçe doğardı. Uzmanı değilim ama mesela Afyon havaalanındaki Nato oraya kaydırılırsa afyondaki havaalanı Afyonlunun kullanımına açılır. Hızlı tren işi değiştirecek. Havaalanı atıl duruma gelecek. Ora işlemeyecekti. O zaman hep söyledi. O havaalanı o zamanki siyasilerin ayıbıdır.

İDLİP

ARİF YAĞCI:  Afyon Pehlivanlar Ocağı ordumuzun Mehmetçiğimizin yanındayız diyerek bir araya geldiler bunu da Buradan söylemek isterim

DİNÇAY DOĞAR: Pehlivanlar ocağının bu hareketi yerel değil. Bazı STK’ların genel merkezleri milli birliğe çağrı yapan Türkiye çapında destek toplantıları düzenlediler.

Bence bazı olaylar başımıza gelmeden altyapımızı hazırlamalıyız ben buradan sormak istiyorum. Bu tür derneklerin bir ay önce neden milli birlik açıklamaları yoktu.

İdlip konusunda değil birçok önemli konuda bu dernekler bu davranışları çok önceden sergilemelidir Ben bu coğrafyada yaşayan insanların bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tarihi bilecek, jeopolitiği bilecek. Milli birliğin hep taze tutulmasından yanayım 10 gün önce 15-16 yaşında genç çocuklar ellerinde bayraklarla ve bozkurt sembolü ile yürüdüler.  Yani Ülkü ocaklarını temsilen veya o aidiyette yürüdüler. Biz babalar olarak oraya çıkıp İdlip için evlatlarımız ölüyor desek, nedenini anlatsak daha etkili olurdu diye düşünüyorum. Kimse o çocukların orada ne yaptığını anlayamadı. Önemli olan ordumuzun orada ne işi olduğunu vatandaşa anlatabilmek, anlaşılabilmek

ZAFER MURAT ÇAKIR: Dinçay Hocam Öncelikle biz savaşta değiliz. Sadece bir operasyondayız,  bunu belirtmek isterim.

DR MEHMET SADETTİN AYGEN

ARİF YAĞCI: Buradan Dr Mehmet Aygen’i rahmetle anmak istiyorum. Kendisi Afyon'un yaşamış güzeli insanlardan biriydi. Evet siz neler söylemek istersiniz?

ZAFER MURAT ÇAKIR: Ben rahmetli Sayın Mehmet Aygen’e yetişemedim. Ama ben Doktor Aygen adını hep duydum. Herkes ondan Aydın diye bahsediyor. Keşke o dönemde yetişseydim, tanıyabilseydim.  

DİNÇAY DOĞAR: Ben de Sayın Aygen’i rahmetle anıyorum. Aygen nefsini terbiye etmiş, bu memleketin sevdalısı olmuş bir insandır. AFSÜ’ye önerim Dr Aygen adını yaşatmasıdır.  AFSÜ’ de bir salona, bir binaya veya o öğrencilerin bu kimdir deyip araştırabilecekleri bir yere veya birkaç yere Aygen adını vermeli.  Hepsi olmasa bile dört tanesi Aygen gibi yetişse milli karakter üretme adına kardır. Ayrıca TÜRKELİ gazetesi onun dönemindeki Türkeli değildir.

ARİF YAĞCI : Doktor Aygen’e spor muhabirliği yapmıştım.  Çoğu zaman çaresiz insanlara hep yardımcı olurdu. Afyon ile ilgili pek çok pek çok araştırma kitabı yazan ve bunu duyuran biriydi. Dr Aygen Dünya iyisi bir insandı, insan mümessili biriydi, hakkı ile gazeteciydi.

TEKSTİL ATELYESİNE İLGİ

ARİF YAĞCI:  Belediyenin Tekstil olayına ne diyorsunuz hocam

DİNÇAY DOĞAR:  Çarşamba günleri kurulan kapalı pazar yerinde Tekstil atölyesinde 1000 kişi çalışacakmış. Yerel gazetelerden böyle okudum. Ama bugün itibarıyla 3000 kişi başvurmuş. Bu yığılma kentimizde işsizliğin göstergesidir. Artık bir kişinin çalışıp beş kişiyi beslediği dönem bitti. Özellikle bu istihdam çok önemli.  Zaten Başkan Zeybek de İstihdam Ofisi kurmuş. Bu tür blok ataklarla istihdama katkıda bulunmak istiyor.

Bu tür girişimler bölgesel hale getirilmelidir. Bolvadin’de de bölgeye tekstil işini getirmek istiyorlar. Bayanlar kooperatifleşmeye çalışıyor, el ürünlerini değerlendirmek istiyorlar. Geçen gün Sayın Zeybek'e Bolvadinlilerin bu talebini ilettim, o da Başkan Fatih Çetinkaya bu işi halledebilecek konumda. Zaten kendi de tekstilci. Bize düşen bir şey varsa ilgileniriz dedi.

Uydukent’in kenarına yapılan Mecidiye Hamidiye pazarı bence atıl kalır, kullanılmaz. Zaten bir türlü de açılamadı. Ama bence oraya da böyle tekstil atölyesi açılsa çok iyi olur. Belediler istihdam üretimine böyle yardımcı olursa sosyal belediyeciliği çalıştırmış olurlar.

 

ZAFER MÜZESİ’NİN RESTORASYONU

 

ARİF YAĞCI: Zafer Müzesi'nde restorasyon durumu ile ilgili ne söylersiniz?

ZAFER MURAT ÇAKIR: Zafer Müzesi, meydanın bir parçası bir dinamiğidir. Meydan, zafer müzesi, Utku anıtı bir bütündür. Bu bütünlükte hiç bir şey eksik olmamalıdır.

DİNÇAY DOĞAR: Kent meydanından önce restorasyonu başladı. Meydan bitmiş restorasyon bitmemiş.  Bir an önce bitirilsin.  Meydan yeni. Meydanı gezmeye gelenler o tarihi binaya bakınca  camları kırık sanki kendi kaderine terk edilmiş bir bina görüyorlar. Zafer’in dediği gibi o bütünlükte hiçbir eksik olmamalı.

ARİF YAĞCI:  Zafer meydanına da bazı rötuşlar gerekiyor. Demir parmaklıklarına kabartmalar yapılsa çok hoş olur. Demir Parmaklıkların çirkinliği ortadan kalkar diye düşünüyorum. Zafer meydanında etrafındaki binalardan gece yere ve zemine led ışıklar mümkün olmalıdır

DİNÇAY DOĞAR: Bana sorarsanız bir meydanda çeşme ve saat kulesi olmalıdır. Bu meydan pek de Meydan olma özellikleri taşımıyor. PTT'nin kaldırılması, Vakfa ait binanın alanının takas usülü ile Belediye devredilmesi, hatta eski adliye binasının da bu alana katılarak sosyal tesis veya kültürel tesis olarak kullanılması meydanı meydan yapar. Belediye Başkanımız Zeybek’in bu konularda çalıştığını duyuyorum. Mesela eski Halk eğitim ve daha sonra RAM olarak kullanılan binanın protokolla Belediye devri yapılmış. Kültürel anlamda atağa kalkan bir belediye için bu tür binalar çok önemli. Bence hemen orada bulunan eski Türk Ocağı, bir zaman defterdarlık olarak kullanılan bugün AKÜ uhdesinde bulunan Rıza Çerçel binasının da belediyeye devredilmesi kültürel hayata hız kazandırmaya çalışan belediyenin elini rahatlatır.

ŞEHİT CENAZESİNDE AYLİN CESUR OLAYI

ARİF YAĞCI:  Evet bir diğer konumuz da İYİ Parti Isparta milletvekili Aylin Cesur’un yaptığı davranış.  Tepki gösteriyoruz, podyumda mısın, sen böyle yapmacık tavırlar falan içim dışıma çıktı , böyle siyasetin içine tükürürüm, böyle siyaset olmaz İYİ Parti İl başkanlığı kendi milletvekillerine herhangi bir eleştiride bulunmadı

ZAFER MURAT ÇAKIR: Ben şehidimizin cenaze töreninde bulundum. kötü bir organizasyon vardı. Alan dardı. Namaz 2 defa kılındı. bu olayda sanırım bu anda vuku buldu. Bu milleti temsil edenler milletin örfünü ve ananesini bilmesi gerekiyor. Asla hoş görünecek bir durum değil. Herkes dinin yerleşik kurallarına dikkat etmelidir. Buradan Aylin Cesur kınıyoruz

KORONA VİRÜSÜ

ARİF YAĞCI:  şimdi Corona virüsüne gelelim Dünya Devletleri bu konuda ciddi önlemler almaya başladı bu virüs Türkiye'ye girer mi, durum ne olur, Zafer Bey söz sizde.

ZAFER MURAT ÇAKIR: Korona Normalde hayvanlarda olan bir virüs ama Memeli hayvanlardan bize ulaştı 2013'te ortaya çıkıyor Ortadoğu virüsü adı veriliyor sonrasında 2019 nüksediyor ortada komple teorileri de var ama bu virüs çok öncelerden ortaya çıkmıştı bu üste hijyene dikkat etmek gerekiyor. Türk sağlık sistemi gerçekten çok iyi bir durumda. Mesela Suudi Arabistan'ın sağlık sistemi yetersiz olduğu için 1400 yıllık tavafı durdurdu. Bu günkü şartlarda hijyene dikkat edersek virüsün bize bulaşma ihtimalini düşürmüş oluruz.  Bağışıklık sistemi çökerse çevreye bulaşma ihtimali daha yüksektir. Korunma tedbirlerine baktığımızda anlıyoruz ki dünya böyle bir krize hazır değilmiş.

RUSYA-TÜRKİYE ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ

ARİF YAĞCI:  Rusya ile ilgili görüşmelerimiz var neler söylemek istersiniz hocam?

DİNÇAY DOĞAR: Rus Başkanı Putin Türklerin orada olduklarını bilmiyorduk diyor. Bu söylemle 36 askerimizi Rusya’nın şehit ettiğini anlıyoruz. Türk Taburunun orada olduğunu Rusya’nın bilmemesine de imkan yok zaten.

Rusya katildir ama biz onlara katilsin diyemedik Rusya'nın bizden özür dilemesi gerekirdi. Sadece üzgünüm dedi Putin.

Türk hükümeti de nedense Rusya’ya askerlerimizi siz şehit ettiniz diyemedi, rejim yaptı dedi.

Türkiye jeopolitiğin ve terör ile mücadelesinin gereği Suriye'de olmalı. Bunu savunuyorum. Ama diplomatik sorunlar da çözülmelidir ki böyle üzücü olaylar yaşanmasın

ZAFER MURAT ÇAKIR: Rusya ile yapılan anlaşmanın kazanım olduğunu düşünüyorum bir koridor oluşturuldu sadece. Devletimiz karar verdi biz de devletimizin yanındayız.

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

ARİF YAĞCI:  Buradan Dünya Kadınlar gününü de kutlayalım.  Kadınlar başımızın tacı da hükümetin bazı yaptıkları ile Türk aile sistemini yerle bir ettiğini düşünüyorum. Merak ediyorum, neden erkekler günü yok? Neden erkekler eziliyor diye merak ediyorum? Erkek hakları neden yok, kadın erkek eşitliği zaten yaratılış itibariyle mümkün değil.

ZAFER MURAT ÇAKIR: Ben kadın ve erkeğin eşit olduğunu düşünüyorum ayrım yapılmamalı Bizler de kadınlarda bir bireyiz.

DİNÇAY DOĞAR: Zaten dünya kadınlar günü değil, dünya emekçi kadınlar günü. Emek, işte bunu daha geniş bir zamanda konuşalım.

ZAFER MURAT ÇAKIR: Bana gelen bir mesajı da buradan paylaşmak istiyorum dolmuşların bebek arabalarını dolmuşların almadığı şeklinde bir mesaj geldi.  Böyle durumlarda mağdurların hemen 155'i aramaları gerektiğini söylüyorum.

 Bir de hayvan hakları ile ilgili sağda solda gezen hayvanlara çözüm bulunması isteniyor. Ama ben buna cevap vermek istiyorum; kısırlaştırma ve küpesi olduğu sürece hayvanlarda istediği gibi dolaşabilirler .

 Bir de Karahisar Kalesi'nin ışıklandırılmasının yeterli olmadığına dair mesajlar oluyorum Ben bu mesajları vatandaşın talebi olarak buradan yetkililere duymak istiyorum

Sözlerime son verirken herkese mutlu hafta sonları diliyorum

DİNÇAY DOĞAR: Ben de tüm Afyon halkına mutlu hafta sonları diliyorum

ARİF YAĞCI : Bu hafta da programımızın sonuna geldik, hoşçakalın efendim