Adalet Bakanlığı, uzun süren dava ve soruşturma dosyalarına ilişkin vatandaşların başvurularını daha hızlı ve etkin şekilde iletebilmesi amacıyla Alo Adalet 135 hizmetini hayata geçiriyor. Uygulama, 1 Eylül itibarıyla Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde pilot olarak başlayacak.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, uygulamanın adalet hizmetlerine erişimi kolaylaştırmayı ve yargı süreçlerinin etkin liğini artırmayı hedeflediğini belirtti.

5 yılı aşan davalar için başvuru yapılabilecek

Adli tatil ne zaman bitiyor?
Adli tatil ne zaman bitiyor?
İçeriği Görüntüle

Alo Adalet 135 üzerinden, ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinde bulunan ve 5 yılı aşan açık dava dosyaları hakkında başvuru yapılabilecek.

Soruşturma dosyalarında ise 3 yılı aşan ve halen devam eden soruşturmalar için başvuru imkanı sağlanacak. Başvurular, güvenli kimlik ve iletişim doğrulamasının ardından gerçekleştirilecek. Vatandaşlar başvuru sürecinde yapay zeka destekli sesli asistan üzerinden işlem yapabilecek. Yapay zeka destekli sistem üzerinden işlemin tamamlanamaması veya vatandaşın talep etmesi halinde uzman temsilciye bağlantı sağlanacak.

Başvurular Yargı Hizmetlerinin Etkinliği Bürolarına iletilecek

Sisteme gerekli bilgilerin girilmesinin ardından kontroller yapılacak ve başvuru tamamlanacak. Alınan başvurular, ilgili adliyelerdeki Yargı Hizmetlerinin Etkinliği Bürolarına aktarılacak. Gerekli görülmesi halinde başvurular, ilgili mahkeme veya Cumhuriyet Başsavcılığının değerlendirmesine sunulacak. Süreç, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda ilgili yargı birimince değerlendirilecek.

Dava dosyalarının durumu SMS ile bildirilecek

Başvuruya konu dava dosyasına ilişkin değerlendirme sonucunda süreç hakkında bilgilendirme, başvurucunun cep telefonuna SMS yoluyla gönderilecek. Soruşturma dosyalarında ise soruşturmanın gizliliği nedeniyle dosyanın içeriği veya süreç hakkında ayrıntılı bilgi paylaşılmayacak. Bu dosyalarda başvurucuya yalnızca başvurunun alındığına ilişkin bilgilendirme yapılacak.

İlk etapta 3 adliyede uygulanacak

Alo Adalet 135 hizmeti, 1 Eylül'den itibaren Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde pilot uygulama olarak başlayacak.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, uygulamanın vatandaşların uzun süren dava ve soruşturma dosyalarına ilişkin başvurularını daha hızlı ve güvenli biçimde iletebilmesini sağlayacağını belirterek, adalet hizmetlerine erişimi kolaylaştırmaya yönelik uygulamaların sürdürüleceğini ifade etti.