Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih KUYUMCUOĞLU  Yenidoğan Çocuklarda üfürüm hakkında bilgiler verdi. 



Yenidoğan ve çocuklarda üfürüm: 



Üfürüm nedir: Kalpte ve damarlarda kandaki volümün veya viskositesinin artmasına bağlı oluşan turbülanın oluşturduğu ses olarak tanımlanır. 



Anne rahmindeyken bebeğin kalbinde birçok delik ve büyük damarlar arasında bağlantı vardır. Bu bağlantıların olmaması halinde bebeğin gelişmesi veya hayatta kalması mümkün değildir. Bebek doğduğunda ilk nefeslerini alırken, bu delikler ve damar arasındaki bağlantı kapanır. Böylece bebeğin kalbi ve akciğeri  işlev görmeye başlar. 



Dr.Kuyumcuoğlu; bazen bu değişim yaşamın ilk dakikalarında gelişmeyebilir diyerek devam etti; Anne rahmindeyken varolan bu delikler  veya bağlantılar açık kalabilir. Deliklerin kapanma süreci bir veya birkaç yıl sürebilir. Bu durum aylık sağlam çocuk muayenelerine gittiğinizde doktorunuz tarafınca tespit edilir, size bilgi verir ve gerekli planlar tarafınca yapılarak sizinle paylaşılır. Genelde size ‘’bebeğinizin üfürümü var’’ diyerek konuyu açarlar. Bu tür durumlarda birçok zaman delikler kendiliğinden kapanır ve kapanana kadar herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. 



Üfürümler masum,fonksiyonel ve patolojik olmak üzere üç kategoride incelenir. 





Masum üfürümler: Kalpte hiçbir patoloji olmadan duyulan üfürümlerdir.Çocukların %50-60’ında duyulabilmektedir. Masum üfürümler sıklıkla yenidoğan, okul ve adölesan dönemi çocuklarda görülmektedir. Çocuklarda kalpte herhangi bir bozukluk olmadığından başka bir şikayet bulunmaz. Masum üfürümler çocuğun sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmaz, çocuklara hiçbir etkisi yoktur. Tüm sağlıklı çocuklar gibi masum üfürümlü çocuklar da serbestçe koşup oynayabilirler, spor yapabilirler. Tedaviye gerek yoktur. Üfürümün şiddeti çocuk büyüdükçe azalır ve kaybolabilir. Devam etmesinin veya kaybolmasının çocuğun sağlığı açısından hiçbir etkisi yoktur. 





Fonksiyonel üfürümler: Ateş, kansızlık, egzersiz ve anksiyete ile artan kalp hızı patolojik olmayan üfürüme yol açabilir.Bu nedenlerin kaybolmasıyla bu üfürümler kaybolur. Kalpte hiçbir patoloji bulunmamaktadır. Herhangi bir tetkik,tedavi gerekmez. 





Patolojik üfürümler: Kalp ve damarlardaki herhangi bir patolojiye bağlı kanın oluşturduğu türbülans sonucu duyulan üfürümlerdir. Kalp ve damarlardaki delik,darlık veya yetersizliğe bağlı oluşabilir.Bu üfürümlerin nedenleri araştırılmalı gerekli ve uygun tedavi seçenekleri belirlenmelidir.Hiç bir klinik bulgu olmadan rutin muayenelerde ve okul taramalarında saptanabilir.Yada ağır klinik bulgular eşlik edebilir. Bazı kalp patolojilerindeki üfürümler masum üfürümlerden ayırt edilemeyebilir.O takdirde ekokardiyografi ile kesin tanı konulabilir.Hatta bazı kalp hastalıkları çocukluk yaş grubunda saptanamayıp erişkin dönemde tanımlanabilir.Bazı kalp patolojilerinde üfürümler hafif olup masum üfürümlerle karışabilir.Yada masum üfürüm düşünülen hastaların bir kısmında kalp hastalığı olabilir. 



Hafif damar darlıkları,minimal kapak darlık ve yetmezlikleri,bazı kalp delikleri ve kalp romatizmasına bağlı üfürümler hafif seyrederek gözden kaçabilir veya muayenelerde atlanarak erişkin döneme kadar farkedilemeyebilir. 


2/2



Üfürümünün klinik belirtileri:Gelişim geriliği, göğüs ağrıları, hızlı nabız (taşikardi), kalp çarpıntısı, nefes darlığı, halsizlik, siyanoz (oksijen eksikliğinden kaynaklanan deride mavi renk), hızlı solunum. 





Çocukluk çağlarında üfürümlerin bir kısmı da kalpte bulunan yapısal bozukluklardan ileri gelebilir.Bunlar patolojik üfürümlerdir, ve böyle üfürümlere yol açan hastalıklar arasında kalp odacıklarını bölen duvarlar üzerinde bulunan VSD, ASD gibi kalp delikleri, PDA gibi damar açıklıkları, kalp kapaklarında darlık veya işlev bozuklukları sayılabilir. Bu durumlarda, bozuk olan yapıdan veya kalp deliğinden geçen kan, türbülans veya devamlı akıma yol açarak patolojik üfürümlerin duyulmasına neden olur. Kalpte üfürüm oluşturan doğuştan kalp hastalıklarından başka, sonradan olan bazı hastalıklarda da üfürüm duyulabilir. Bu hastalıkların en önemlisi romatizmal ateşe bağlı kalp kapağı bozukluklarıdır. Masum üfürümlerden farklı olarak; patolojik üfürümlü çocuklarda mevcut kalp hastalığının çeşidine göre başka şikayetler ve bulgular da olabilir. 





Dr.Salih KUYUMCUOĞLU sözlerini şöyle tamamladı; Masum üfürümler ile patolojik olanlar nitelikleri bakımından farklıdırlar ve deneyimli bir hekim için bunları birbirinden ayırt etmek kolaydır. Ancak tereddütlü durumlarda veya masum üfürüme benzeyen farklı durumların aydınlatılması için ekokardiyografik inceleme yapılması yararlı olur dedi.