Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler ve İşadamları Derneği (İSMİAD) Başkanı Ali Genelioğlu, çıkarılması düşünülen ve iş dünyasında ‘Çek Kanunu’ olarak bilinen kanunun piyasa şartlarında çok ciddi sıkıntılara neden olacağını ileri sürdü.
Dernek binasında açıklama yapan Ali Genelioğlu, özellikle karşılıksız çek verenlere verilecek cezalarda yapılan düzenlemenin kötü niyetli insanlara yarayacağını, iyi niyetle piyasada tutunmaya çalışan hizmet sektörünün ise yara alacağını belirtti. “CAYDIRICILIĞI ARTIRACAK”
Bankaların verdikleri çek defterine karşılık düşük miktarlı sorumluluk almalarının piyasada art niyetli insanların çoğalmasına ve esnafın birbirine olan güveninin kaybolmasına neden olacağını ifade eden Genelioğlu, yapılması gerekenin çekin bir suç aracı olarak kullanılmasının önüne geçilmesi olduğunu vurguladı. Genelioğlu, “Bunun yolunun da bankaların sorumluluklarının artırılması, kötü niyetli kişiler için kara liste oluşturulması ve karşılıksız çek veren ve ödeme niyeti olmadığı anlaşılan kişilerin de en az 2 sene hapis ve 15-20 sene çek karnesi almaktan men edilmesidir. Bu da caydırıcılığı arttıracaktır.” diye konuştu. “CİRİT ATAN PİYASADA ÇALIŞIYOR”
Yeni yasada hapis cezasının kaldırılması nedeni ile caydırıcılığı azaltacağı endişesinin tüm iş dünyasına hakim olduğunu belirten İSMİAD üyelerinden mali müşavir ve serbest muhasebeci Abdullah Güngörmez de şunları söyledi: “Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan ancak kapsamlı olmayan ticari risk sigortasının geliştirilmesi ve çeklerde de itibarın artırılması için bankalara daha fazla sorumluluk yüklenmesi gerektiği kanaatindeyim. Ayrıca Merkez Bankası tarafından 10 yılın sonunda sicillerin silinmesi de tehlikeli. Yeni hortumcular çıkabilir. Şu anda bile ölü kişiler üzerinden veya çalıntı çeklerle dolandırıcılar cirit atan bir piyasada çalışılıyor.” “TEŞVİK ETME MANASINA GELİYOR”
En fazla çek ve senet kullanan sektör olan doğal taş ve mermercilikte çalıştıklarını belirten Güngörmez, düzenlemenin, KOBİ’lerin menfaati dikkate alınarak yapılması gerektiğini söyledi. Güngöremz, “Hâlbuki yeni düzenleme, sanki alnının teriyle hizmet üreten esnafı zora sokup art niyetli kişileri mükâfatlandırma ve teşvik etme manasına geliyor.” dedi. Düzenleme ile karşılıksız çek kesenlere verilen 1 yıl hapis cezası, 300 TL ile 3 bin TL para cezasına çevriliyor, eşyaların da haczi kaldırılıyor. (GAZETE 3)