Sağlık sisteminde değişikliklerin ön görülmesi ve ilimizde bulunan devlet hastanelerinin tek merkezde hizmet vermesi amaçlanarak 2008 yılında TOKİ tarafından yapımına başlanan 400 Yataklı Afyonkarahisar Devlet Hastanesi hasta kabulü için kapılarını açtı.
Afyon Devlet Hastanesi’ne bağlı K Blok olarak tanımlanan Kocatepe Devlet Hastanesi’nin taşınma işlemlerinin gerçekleştirilmesinin ardından hizmet vermeye başlayan Yeni Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde hasta kabulleri başladı. İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mehmet Duran ve birim Müdürleri de Hastanede gerekli incelemeleri yaparken, eksikliklerin giderilmesi konusunda da notlar aldılar. KOCATEPE DEVLET KAPATILDI
Yeni hastanenin son durumu hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici; “16 Ocak tarihi itibariyle hastanemizin bazı birimlerini açmış durumdayız. Afyon Devlet Hastanemizin K Blok dediğimiz Kocatepe Hastanesi bölümünü tamamen kapatarak birimleri yeni hastanemize taşıdık. Orada yapılan hizmetleri buraya aldık ancak oradaki taşınmamız henüz bitmedi. Bugün itibariyle artık hastanemizi açmış bulunuyoruz. Tabiî ki yeni açılmış olan bir hastane olduğu için bazı sıkıntılar, eksiklikler olacak. Bu eksiklikleri en kısa sürede tamamlayıp, önümüzdeki günlerde hastanemizi sorunsuz bir şekilde vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş olacağız. “EKSİKLERİMİZ MAKUL KARŞILANMALI”
İlk açılış günü olmasına rağmen başhekimimiz ile birlikte sabahtan bu yana hastanedeyiz, hafta sonu da taşıma işlemlerini takip etmek için buradaydık. İnşaatı yeni devraldığımız için bizim açımızdan bazı eksiklikler var onları biz tamamlayacağız. Bu eksiklikler tabiî ki çalıştıkça, kullandıkça ortaya çıkar, ama büyük bir sorunumuz kalmadı. Ortaya çıkacak sorunları da önümüzdeki günlerde tamamlayacağız. Bazı vatandaşlarımız ile görüşme fırsatı bulduk. Vatandaşlarımız yeni hastaneden memnunlar ama bir kısmı da sistemler tam anlamıyla çalışmadığı için geciktiğini söylediler. Bizde vatandaşlarımızı yaşanan gecikmenin nedenleri konusunda bilgilendirdik, onlarda bu durumu makul karşıladılar. “BÖLGE SAĞLIK MERKEZİ HALİNE GELECEK”
Henüz taşınma sürecinin devam ettiğini ve sistemlerin tam randımanlı çalışmadığını belirten Sağlık Müdürü Necip Yemenici henüz geçiş süreci içerisinde olduklarını belirterek vatandaşların kendilerine destek vermelerini istedi. Şu an geçiş sürecinde olduklarını belirten Yemenici; “Sancısız bir süreç olması için gayretli bir çalışma içerisindeyiz. Bizim bütün amacımız Afyonkarahisar halkına 5 yıldızlı bir sağlık hizmeti vermek ki, hastanemiz de bu iddia ile yapılmıştır. Hastanemizin yanına 250 yataklı Doğum ve Çocuk Hastanesi yapılması için yapılan çalışmaların ihale aşaması da tamamlandı. 3 yıl sonra tamamlanması planlanan hastane ile birlikte bu bölge bir sağlık merkezi haline gelecek” dedi. “EN GÜZEL HİZMETİ VERME İDDİASI İÇERİSİNDEYİZ”
Yeni bir hastane olması nedeniyle iç tefrişatının da yenilendiğini belirten İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, perde, odalarda buzdolabı ve odalarda televizyon eksiği var. Bu eksiklerde önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Tabi bu eksikler çok acil olmadığı için biraz öteleme gereği duyduk. Bu eksikler de en kısa zamanda tamamlanacak. Biz inanıyoruz ki Afyonkarahisar halkına en güzel sağlık hizmetini vereceğiz bunun iddiası içerisindeyiz. Yaklaşık 1,5 ay gibi kısa bir süre içerisinde Başhekimimiz Mehmet Duran ve ekibi taşıma işlemini gerçekleştirdiler bu büyük bir başarı. Çünkü burası 75 bin metrekare kapalı alana sahip bir hastane. 100 metrekare bir ev düşünürseniz 750 ev demektir ve bu kadar büyük bir yerleşkeyi 1,5 ayda taşıyarak bugün hizmete açmak büyük bir başarıdır diye düşünüyorum” yorumunda bulundu. “A BLOK, AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ OLACAK”
Hastanelerin tüm birimlerinin taşınmasının ardından eski hastane binalarının nasıl değerlendirileceği konusundaki soruyu da değerlendiren İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından bir tasarrufa gidileceğini söyledi. Bu konuda resmi bir değerlendirmenin yada açıklamanın yapılmadığını da belirten Yemenici; “ Taşınan A Blok’un taş binasını Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yapacağımızı açıklamıştık. Diğer yerleri de farklı sağlık alanlarında değerlendirebiliriz. Sağlık Bakanlığımız ile görüşülerek değerlendirilecek konular. Netlik kazanmadığı için kesin bir bilgi veremiyorum ama nasıl değerlendirileceği konusunda bilgi verildiği takdirde kamuoyu ile de bu bilgileri paylaşacağız” ifadelerine yer verdi. “YENİ DÜZENLEME İLE 3 SAĞLIK KURUMU OLACAK”
Sağlık sistemine yönelik olarak önlerinde bir değişim süreci olduğunu sözlerine ekleyen Yemenici, Sağlık Bakanlığı’nın 663 sayılı kanun hükmündeki kararnamesi uyarınca bakanlığın teşkilat yapısının değiştiğini belirtti. Yemenici; “Yapılan teşkilat yapısındaki değişiklik ile Kamu Hastane Birlikleri kuruldu, Halk Sağlığı Kurumu kuruldu ve Sağlık Müdürlüğü ile 3 sağlık kurumu kurulmuş olacak ilimizde. Bu düzenlemenin amacı Sağlık Müdürlüğünün üzerindeki yükü azaltmak, daha detay, daha kaliteli hizmet verebilmeyi öngörmüştür. Bakanlığımız bununla ilgili bir değişim içinde, bu değişimi de hesapladığımızda boşalacak olan binaların kullanımıyla ilgili de önümüzdeki günler içerisinde bir netlik ortaya çıkacak” açıklamasında bulundu.