Enerji Kentleri Birliği ve Afyonkarahisar Belediyesi işbirliği ile “Yenilenebilir Enerji Sektöründe Belediyelerin Rolü” başlıklı panel programı Afyonkarahisar’ın ev sahipliğinde Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımıyla yapıldı.

Toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Enerji Kentleri Birliği ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, jeotermal enerji kaynağı olan il, ilçe ve beldelerden 85 Belediye Başkanı ve Meclis üyeleri ile birlikte toplamda 206 kişi katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda ilk olarak Enerji Kentleri Birliği Başkanı Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan konuştu. Yenilenebilir enerji ve enerjide belediyelerin geleceği konusunda bilgiler verdi.

Daha sonra Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek konuştu. Afyonkarahisar’ın enerji haritası hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Mehmet Zeybek: “Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliğimiz, 57 Belediye ve İl Özel İdaresi'nin üye olduğu bir mahalli idare birliğidir. 2009 yılından itibaren üye Belediyelerin ve Özel İdareye bağlı köylerimizden çıkan katı atıklar, birliğimize ait katı atık düzenli depolama tesisinde bertaraf edilmektedir.  Çalışmalarımız kapsamında 2012 yılının başında Katı Atıktan (çöpten) Elektrik Üretim Projesi çalışmalarına başlanılmış ve ilk elektrik üretimi 2012 yılı Mayıs ayında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında çöpten çıkan, atmosfere zarar veren metan gazı havaya bırakılmayarak elektrik üretimi sağlanmış ve birliğin giderlerini karşılamak amacıyla gelir elde edilmesi hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda proje kapsamında şu an saatte 2,2 Megavat elektrik üretimi yapılmaktadır. Başka bir ifade ile 10 bin konutun veya hanenin elektrik ihtiyacı çöpten üretilen elektrikten karşılanmaktadır.” Dedi.

Daha sonra söz alan ve Afyonkarahisar’ın Alternatif Turizmin Merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Termal turizmin merkezi konumundayız. Apartlardan, devre mülklerden, 5 yıldızlı otellere kadar her kesime hitap edebilecek 30 Bine yakın yatak kapasitemiz ile artık turizmin önemli merkezi konumundaki illerden birisi olma yolunda hızla ilerliyoruz. Bunun dışında spor turizmi açısından da son yıllarda ilimiz özellikle kamp turizmi açısından ön plan çıkmaktadır. Tarih turizmi açısından Kocatepe ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bölgeler ilimizde bulunmaktadır.  Bu da ilimizin tarih ve kültür turizmi açısından önemli bir konumu olduğunu göstermektedir” dedi.

Afyonkarahisar’ın Gastronomi şehri olduğunun UNESCO tarafından tescillendiği müjdesini de paylaşan Vali Tutulmaz: “Artık Afyonkarahisar’ımız UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağında Gastronomi şehri ilan edilmiştir. Türkiye’de Gaziantep ve Hatay’dan sonra 3. İl Afyonkarahisar oldu. Bunun dışında Tarihi Termal Kentler Birliği üyeliğimizde yine bu yıl içerisinde kabul edildi. Bu yönüyle de termalde dünyada önemli merkezlerden birisi olarak ziyaretçilere sunuldu. Bunlar bizim için önemlidir. Artık şehirlerin markalaşması gerekiyor. Biz de Afyonkarahisar’ı markalaştırma gayreti içerisinde olduk. Belediyemizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, siyasilerimizle, turizmcilerimizle el ele vererek Afyonkarahisar’ımızın marka değerini yükseltmek için önemli çabalar gösterdik ve bunun da sonuçlarını bir bir almaya başlıyoruz” diye konuştu.

Yenilenebilir enerji alanında Afyonkarahisar’ın mevcut durumu hakkında da bilgiler veren Vali Mustafa Tutulmaz: “Bunun yanında bu toplantının konusu olan yenilenebilir enerji alanında da ilimiz önemli kazanımlara sahip. Yenilenebilir enerjinin her türlüsü ilimizde var. Jeotermalden enerji üretiliyor, ısıtma amaçlı kullanılıyor, seralarda ve konutlarda ısıtma yapılıyor. Her geçen günde bu sera ısıtmaları artma eğiliminde. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük sera merkezlerinden birisi olacağımızı bekliyoruz, ümit ediyoruz. Biyo kütleden oluşan enerji 3-4 farklı tesiste üretim yapılıyor. Güneş enerjisi birkaç bölgede, rüzgâr enerjisi 2 bölgede üretilmektedir. Yani özetle enerji alanında da ilimiz kendisini ön plana çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Son iki yüzyılın savaşlarının temelinin enerji kaynaklı olduğuna dikkat çeken Vali Tutulmaz: “Enerjiye sahip olan ülkeler güçlü olmaktadır. Ucuz enerjiye sahip ülkeler daha ucuz enerji üretmekte ve rekabette ön plana çıkmaktadır. Bizim her türlü imkânı değerlendirip enerjiyi ucuz şekilde temin etmemiz gerekiyor. Biz bunu temin edebildiğimiz oranda dünyada ön plana geçeriz ve rekabete geçebildiğimiz ölçüde de gücümüzü daha iyi hissettirme imkânımız olur. Belediye başkanlarımız ülkemizin her noktasında enerji yatırımlarına ön ayak oluyorlar. Bu sebeple ben sizleri tebrik ediyorum. Ben bu tür yatırımları kazandıran ve özel girişimcilere ön ayak olan belediye başkanlarımıza teşekkür etmek isterim. Sözlerimi noktalarken tekrar ilimize hoş geldiniz diyorum. Programın ilimize, ülkemize ve belediyemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Toplantı “Yenilenebilir Enerji Sektöründe Belediyelerin Rolü” başlıklı panel programı ile devam etti.