Zafer Havalimanı’nı ziyaret eden Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün’e ve AK Parti Uşak İl Teşkilatı’na Zafer Havalimanı Mülki İdare Amiri Kütahya Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, İÇTAŞ Zafer Havalimanı İşletme Müdürü Nedim Uzunkaya, Havaş Müdürü Tayfun Özcanlı tarafından havalimanına ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıda konuşan İÇTAŞ Zafer Havalimanı İşletme Müdürü Nedim Uzunkaya, havalimanının 3 bin metreye 45 metre beton kaplama bir piste ve gece her türlü uçak inişini sağlayabilecek bir sisteme sahip olduğunu söyledi. Olumsuz hava koşullarında uçakların iniş yapmasını olanak veren ILS sisteminin de kısa bir süre sonra kurulacağı bilgisini veren Uzunkaya, “Zafer Havalimanımıza sis gibi pek çok olumsuz hava koşulunda uçakların iniş yapmasını sağlayacak olan ILS sistemi de kısa bir süre içinde kurulacaktır. ILS cihazının kurulumu ise en geç Şubat ayı gibi gerçekleşecek. Cihazın kurulmasından sonra sis olması veya görüşü engelleyici unsurlar Zafer Havalimanı için geçerli olmayacak” diye konuştu.
-HAVAŞ Afyonkarahisar ve Uşak’a da yolcu taşıyacak
Yolcu sayılarında havalimanın açılışından bu yana yaşanan artışın sevindirici boyutta olduğunu ifade eden Uzunkaya, şunları söyledi:
“THY Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’ta tanıtım faaliyetlerine başladı. Şu anda açık hava reklamları olduğunu biliyoruz. Havaş’ın Kütahya’dan Zafer Havalimanı’na taşıma hizmeti başlamış durumda. 15 TL karşılığında vatandaşlar Kütahya’dan Zafer Havalimanı’na gelebiliyor. Havaş’ın Afyonkarahisar ve Uşak’a hizmet verebilmesi için Ulaştırma Bakanlığı’ndan B1 belgesi olarak tanımlanan yetki belgesinin alınması gerekiyor. Sanıyorum 10-15 gün içinde de Havaş, Zafer Havalimanı’na Afyonkarahisar ve Uşak’tan da yolcu taşıma hizmetini vermeye başlayacak.”
Uzunkaya, 10 yıl kadar Antalya havalimanında görev yaptığını belirterek, “Termal turizm bölgede hedeflenen yolcu sayısına ulaşılmasında çok önemli bir role sahiptir” diye konuştu. Antalya’nın havayolu ile ulaşılabilir kılınmasının ardından pek çok yan sektörün hareketlendiğini ifade eden Uzunkaya, şöyle dedi:
“Önemli olan havalimanının sunduğu hizmetlerden bölge halkının istifade etmesidir. Bu doğrudan iş olabilir, buraya gelen turistin ekonomiye kattığı girdi olabilir, kullandığı alanlardaki yeni yeni istihdamlar olabilir. Örneğin Antalya’da bugün yaklaşık olarak 300 bin yatak var. Bu yatağın ise en fazla 50 bini teşvik kapsamında ama zamanında verilen teşvikler bir dinamo görevi yaptığı için turizmden kazanılan parayı çevredeki insanlar gördüğü için imkanı olanlar kendi arazisine, imkanı olmayanlar ise sermayedarlar vasıtasıyla tesisler kurdular. Bu şekilde bu tesisten yararlanan ya da ürettiği domates gibi üretilen ürünleri tesislere satan ya da tesislerden yararlanan on binlerce insan var. Bu sayı şöyle ki geçen sene Antalya Havalimanı’na giriş ve çıkışlarda kullanılan kartların dağıtım sayısının 10 bini geçtiğini biliyorum. Otellere giden tur araçlarında, bunların yakıt aldığı yerlerde gibi detaylandırıldığı zaman sayı gerçekten yükseliyor. Benim söylemeye çalıştığım mevcut tesisler bir itici güç görevi yapar da termal turizmi burada harekete geçirebilirsek, bu bölgede üretilen sütünden yoğurduna, buraya sağlanacak ulaşım olanaklarından, koruma ve temizlik hizmetlerine kadar birçok insan kalıcı bir şekilde ekmek yemeye başlayacaktır.”
-“Havalimanlarının yeri her zaman tartışılmıştır”
“Havalimanının 3 ilin orta noktasında olmasının herhangi bir ile avantaj ya da dezavantajı yoktur” diyen Uzunkaya havalimanlarının yeri konusunda yaşanan tartışmaların benzerlerinin daha önce de yaşandığını belirterek, “Zafer Havalimanı’nın Kütahya’nın il sınırları içinde olmasının sadece bu ilin havalimanıymış gibi algılanması durumu daha önce başka yerlerde de yaşandı. Örneğin Isparta’ya yapılan havalimanının Burdur’a mı yoksa Isparta’ya mı yapılması gerektiği yine aynı şekilde Milas’a mı yoksa Bodrum’a mı havalimanı yapılması gerektiği ya da Ordu’ya yapılan havalimanının Ordu’ya mı yapılsın Giresun’a yapılsın diye çok tartışmalar yaşandı. Bunun bölge insanının bunu sahiplenmesinden kaynaklandığını düşünüyorum” dedi.
-“Gümrük müdürlüğü kurulmalı”
Zafer Havalimanı’na sivil havacılıktan izin alması halinde her türlü kargo uçağının inebileceğini ifade eden Uzunkaya, havalimanında müstakil bir gümrük müdürlüğünün olmamasının ciddi bir skıntı yaratacağını söyledi. Uzunkaya şöyle devam etti:
“Şu anda yurt dışından yolcu kabul edebilecek hukuki altyapıya ve fiziki altyapıya sahibiz. Yalnızca uçuş olmasını bekliyoruz. Dış hatlar gelen yolcuda gümrük briminin konuşlanabilmesi için gerekli olan tüm altyapıyı hazırladık. Bununla ilgili olarak da ilgili kurumlarla yazışmalar yaptık. Havalimanımızda müstakil bir gümrük müdürlüğünün oluşturulması durumunda yolcular için büyük bir kolaylık olacak. Türkiye’de uygulama şu şekildedir ki; mesela Brüksel’den İstanbul ve Zafer yapıyorsanız sizin bagajınız daha Brüksel’de Zafer’e etiketleniyor. Uçağa yerleştirilirken de ona göre yerleştiriliyor. Siz İstanbul’da yolcu olarak pasaporttan giriyorsunuz, millileşiyorsunuz, bagajınız uçakta kalmaya devam ediyor. İhtiyaçlarınızı gümrüklü salonda görüyorsunuz ve uçağa binip buraya geliyorsunuz. Dönüşünüzde burada pasaportunuzu göstermeniz ve iniş yaptığınızı kanıtlamanız yeterli. Sonrasına bagajınızı alıp çıkıyorsunuz. Ama bu uygulamayı biz yapamıyoruz. Bunun nedeni ise Kütahya’da gümrüğün bulunmaması. Burada daimi bir gümrük teşkilatının kurulması maliyetlerin aşağı çekilmesi anlamında hem bizi rahatlatacaktır, hem havalimanı kullanıcılarını rahatlatacaktır, hem de onlara hizmet veren diğer şirketleri rahatlatacaktır.”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün ise konuşmasında Zafer Havalimanı’nın yurt dışından her yıl memleketlerine gelen on binlerce gurbetçinin Afyonkarahisar’a ulaşmaları, termal fizik tedavi için yurt dışından hasta gelebilmesi ve başta kiraz ve lokum olmak üzere tüketim ömrü kısa pek çok ihraç ürününün gönderilmesinde Afyonkarahisar için öneminin büyük olduğunu kaydetti. Havalimanının yeri konusunda yaşanan tartışmaların bir kenara bırakılarak en fazla seviyede nasıl istifade edilebileceği konusunda çalışılması gerektiğine dikkat çeken Ürün, şunları söyledi:
“Havalimanı bizim büyük bir ihtiyacımızdı, bunu getirebilmek için çok fazla gayret gösterdik. Şimdi bunu Zafer olarak başarabildik. Buna hamd ediyoruz. Havalimanını yapan kişi buranın yapılabilmesi için 70 milyon avro para koyuyor. Bütün bunlar olduktan sonra biz böyle bir güzelliği küçük kaprislere kurban edemeyiz. Burası bir bölge havalimanı ve bölgeye hizmet verecek. Bu noktada Kütahyalı da kullanabilir Afyonkarahisarlı da.
-Otelleri ve fizik tedavi hastanesi turistler için cazip bir il
Ürün, hükümetin teşvik kanunu ile pek çok otelin Afyonkarahisar’da termal otel sıfatıyla hizmet vermeye başladığını belirterek, ilin termal turizmi potansiyelinin tam olarak kullanılabilmesinde Zafer Havalimanı’nın müspet katkı yapacağına inandığını bildirdi. Ürün şöyle dedi:
“Geçtiğimiz yaz ayında Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Kongresi düzenlendi. Amerika’dan, Rusya’dan, Arap ülkelerinden ve Avrupa’dan pek çok termal sağlık turizmi konusunda uzman Afyonkarahisar’a gelerek bu kongrede bildiriler sundular. Bunun yanında üniversitemize bir hastane yaptık. Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden (GATA) sonra Türkiye’nin en büyük fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesini unvanına sahip bir hastane bu. Bu hastanenin kurgulanması ise otellerdeki fizik tedavi hizmeti verecek kliniklerin çatı kuruluşu olacak şekilde yapıldı. Şu anda bununla ilgili anlaşmalar yapılarak hukuki zemin hazırlanıyor. Jeotermalden ısınmada yararlanma konusunda Afyonkarahisar ilinin 3’te biri merkezi ısıtma sisteminden yararlanıyor. Bunun yanında merkezi sistemden idare edilen sıcak su otellerin kapısının önüne kadar çok uygun bir fiyatla getiriliyor. AFJET isminde Türkiye’de bu konuda lider denebilecek bir şirket var diyebilirim. Bu bölgelere ulaşım noktasında gerek demiryolu gerekse karayolu konusunda yapılan çalışmalar var. Bir süre sonra bu termal bölgesine Antalya’dan, İstanbul’dan ve Ankara’dan insanlar hızlı tren ile de inşallah gelebilecek. Diğer tarafta Afyonkarahisar’ın hali hazırda başta olmak üzere kiraz ve lokum gibi tüketim ömrü kısa ihracatı yapılan pek çok ürünü var. İnşallah bu havalimanı ile de daha da fazla ihraç ürünü olacaktır diye düşünüyorum.”
Toplantıya Ürün’ün yanı sıra AK Parti Uşak İl Başkanı Mehmet Gün, İl Yönetim Kurulu Üyeleri Musa Günay, Hamdi Çağrı Koca, Uşak İl Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Kuzubaşı ve Altıntaş Kaymakam Vekili Ahmet Güneri de katıldı.