1. Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi’nin hazırlıklarının tamamlanma aşamasında olduğu bildirildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ), üniversite-sanayi, üniversite-kent işbirliği kapsamında sağlık ve termal turizmi bir arada değerlendirmek üzere 6-9 Haziran 2012 tarihleri arasında düzenleyeceği ‘1. Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi’nin hazırlıklarının hızla sürdüğü belirtildi. AKÜ ev sahipliğinde Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğiyle, 6-9 Haziran 2012 tarihleri arasında düzenlenecek ‘1. Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi’nin, Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirileceği ifade edildi.
AKÜ Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, kongrenin hazırlık sürecinin hızla devam ettiğini, birinci duyuru ve davetiyelerin dağıtıldığını, bilimsel programın netleşmesiyle birlikte kongrenin ikinci duyurusunun yapılacağını ifade etti. 2012 yılının, AKÜ Rektörlüğü tarafından ‘Sağlık Turizmine Destek Yılı’ olarak ilan edildiğini ve bu kapsamda farklı alanlarda çalışmaların devam ettiğini belirten Rektör Solak’ın açıklamasında, “Şehrimizdeki otellere gelen konuklarımızın faydalanabileceği termal sağlık açısından bir rehber kitap bulunmamaktadır. Buradan hareketle hem bu önemli eksikliğin giderilmesi hem de gelen misafirlerimizin otellerden sağlık ve rehabilitasyon açısından azami ölçüde yararlanabilmeleri amacıyla alanlarında uzman bir heyet oluşturduk. Bu heyet tarafından Türkçe ve İngilizce dilde, yerli ve yabancı misafirlerin yararlanacağı şekilde ‘Termalin Başkenti Afyonkarahisar/Thermal Capital of Turkey’ adlı bir kitap hazırladık. Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından kitabımızın bu hafta basımı yapılarak, otel ve işletmelere dağıtımı sağlanacak” ifadelerine yer verdi.
Kongrenin, termal sağlık turizmi alanındaki çalışanların hizmet kalitesinin arttırılması, hizmet veren kurumların önemli bir destinasyon merkezi haline gelmesi ve Afyonkarahisar’ın termal sağlık turizminin marka şehri olması amacını taşıdığı belirtildi. Kongre kapsamında öncelikle Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Asya gibi yakın bölgeler olmak üzere birçok ülkeden önemli sayıda termal turizm temsilcisi ve yurt içinden de termal, sağlık ve turizmle ilgili profesyoneller, yöneticiler ve akademisyenlerin davet edileceği belirtildi. Ele alınacak konular ise, Türkiye’de Termal Sağlık Turizmi Potansiyeli ve Dünya Örnekleri, Kaplıca ile Birlikte Uygulanan Fizik Tedavi ve Destek Yöntemleri, Akuatik Rehabilitasyon, Termal Sağlık Turizmi, Kaplıca Tedavisi ve Balneoterapi, Termal Su Güvenliği, Termal Sağlık Turizmi Tanıtımı ve Pazarlanması olarak açıklandı.