Tekel Bayi Açılışında İmamın Dua Okuması Tartışma Yarattı: “Neresi Olduğunu Bilmeden Gittim”
Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde bir tekel bayiinin açılışında imamın dua okuması sosyal medyada gündem oldu. Görüntülerin yayılmasının ardından açıklama yapan imam İlhan İlke, açılışa davet edildiğini ancak iş yerinin tekel bayii olduğunu bilmeden gittiğini söyledi. İşletme sahibi Hayrettin Çetinkaya ise “Hocanın yanlış yaptığını düşünmüyoruz” dedi.
Çerkezköy’de tekel bayi açılışı sosyal medyada gündem oldu
Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde geçtiğimiz hafta hizmete giren bir tekel bayiinin açılışı, Diyanet-Sen Çerkezköy eski Şube Başkanı imam İlhan İlke tarafından yapılan dua ve kurban kesimiyle gerçekleştirildi. Açılış anına ait görüntülerin sosyal medyada paylaşılması kısa sürede büyük yankı uyandırdı.

Alkol satışı yapılan bir iş yerinin imam tarafından dualarla açılması, sosyal medya kullanıcıları arasında geniş çaplı tartışmalara neden oldu. Çok sayıda kullanıcı durumu eleştirirken, bazı kullanıcılar ise olayın yanlış anlaşıldığını savundu.
İmam İlhan İlke: “Tekel bayisi olduğunu sonradan öğrendim”
Tepkilerin ardından açıklama yapan cami imamı İlhan İlke, açılışın bir tekel bayii olduğundan haberdar olmadığını belirtti.
İlke açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Cami cemaatimizden hayırsever bir arkadaşımız bana telefon açtı. ‘Bir açılışımız var, gelir misin?’ dedi. Normalde böyle bir davette neyin açılışı olduğunu sorarım. Ancak bu arkadaşımızı çok sevdiğim için sormadan kabul ettim. Tekel bayisi olduğunu daha sonra anladım. ‘Burada içki satılıyor mu?’ diye sordum. Tabelayı gördüğüm gibi hemen oradan ayrıldım.”
İmamın bu açıklaması, olayın kasıtlı mı yoksa yanlış anlaşılmadan mı kaynaklandığı yönündeki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
İşletme sahibinden tepkilere yanıt
Tartışmaların odağındaki işletme sahibi Hayrettin Çetinkaya da sosyal medyada kendilerine yönelik yapılan yorumlara tepki gösterdi.
Çetinkaya, iş yerinin bereketli olması amacıyla dua ile açılış yapmak istediklerini belirterek şunları söyledi:
“İş yerimizin bereketli olması için böyle bir açılış yapmak istedik. Kurban keserek, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak adına dinimizin verdiği emirler doğrultusunda dua etmek istedik. Açılışımız dualarla yapıldı. Kurdele kesiminin ardından dua edilecekti ama hoca çıkmış. Hocanın dua ile açılış yapması hoşuma gitti. Bana göre hoca yanlış yapmadı.”
Sosyal medyada iki farklı görüş öne çıktı
Olayın ardından sosyal medya kullanıcıları iki farklı görüş etrafında toplandı:
-
Eleştirenler, alkol satışı yapılan bir işletmenin dini bir ritüelle açılmasının uygun olmadığını savundu.
-
Savunanlar ise imamın iş yerinin niteliğini bilmeden davete katıldığını ve durumun kasıtlı olmadığını ifade etti.
Görüntüler özellikle X (Twitter), Instagram ve Facebook’ta binlerce kez paylaşıldı.
Diyanet cephesinden resmi açıklama var mı?
Olayla ilgili şu ana kadar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından resmi bir açıklama yapılmadı. Kamuoyunda oluşan tartışmanın ardından konunun yerel düzeyde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği merak konusu oldu.
Olay neden bu kadar tartışıldı?
Türkiye’de imamların resmi dini görevleri dışında ticari işletme açılışlarına katılması zaman zaman gündeme geliyor. Ancak bu olayın dikkat çekmesinin temel nedeni, açılışı yapılan işletmenin alkol satışı yapan bir tekel bayii olması oldu.
Uzmanlar, benzer durumlarda davet edilen kişilerin etkinliğin niteliği konusunda önceden bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekiyor.
İHA
Next






