İnsan hayatında yaşanabilecek en şiddetli ağrıların sebebi olan böbrek taşlarının zamanında tedavi edilmediği takdirde kalıcı böbrek hasarlarına yol açabileceği belirtildi.
Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde faaliyet gösteren Taş Kırma Ünitesi(ESWL), börek taşlarını deneyimli personeli ile cerrahiye gerek kalmadan, modern, pratik ve ağrısız şekilde kırarak tedavisini sağlıyor. Geçtiğimiz Nisan ayında hizmete giren Taş kırma Ünitesi sayesinde hastalar, günlük, taşını kırdırıp evine gidebiliyor ve günlük yaşantısına devam ediyor.
“Böbrek Taşları Bazı Önlemlerle Önlenebilir”
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Karaca, böbrek taşlarının idrardaki ufak kristallerin birbirine yapışıp büyümesi ile oluştuğunu ifade ederek böbrek taşlarının belirti vermeden önce aylar ya da yıllar içinde gelişim gösterebileceğine dikkat çekti. Böbrek taşlarının bazı önlemlerle önlenebileceğinin de altını çizen Ürolog KARACA:
“Taştan korunmanın en iyi yolu, günlük 2–3 litre sıvı (özellikle su) tüketmektir. Diğer taraftan, asitli içeceklerden uzak durulmalı, çay ve kahve tüketimi azaltılmalı, bol lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Halk arasında fazla süt ve peynir tüketmenin taş yaptığı düşünülmektedir Bu tamamen yanlış bir anlayıştır.” Taş hastalığı ihmale gelmez. İhmal, hastayı diyalize kadar götürebilir.” diye konuştu.
“Böbrek taşı diye tabir edilen idrar yolu taşları, böbrekten dış idrar kanalına kadar her bölgede bulunabilir. Taşın idrar yoluna girmesi ve idrar akımını kesmesiyle şiddetli ağrılar ortaya çıkar” diyen Dr. Hüseyin KARACA taşın atılmaya çalışılmasıyla belin yan taraflarında kramp tarzında çok şiddetli ağrılarla birlikte idrarda kanama, enfeksiyon, ateş, bulantı-kusma şikayetlerinin de olabileceğine değindi. “Günümüzde en sık ve güvenle kullanılan tedavi yöntemi, taş kırma (ESWL) yöntemidir.”
Tedavisi hakkında da bilgi veren KARACA konuşmasına şöyle devam etti:
“ Böbrek taşlarının yerleşim yeri ve boyutuna göre, medikal tedavi, endoskopik ameliyatlar veya nadiren açık ameliyatla tedavi edilmektedir. Günümüzde en sık ve güvenle kullanılan tedavi yöntemi, taş kırma (ESWL) yöntemidir.
Vücut dışından gönderilen şok (basınç) dalgaları çevre organlara zarar vermeden taşları kırar. Taşlar parçalanarak kum tanelerine dönüşerek idrar ile atılacak hale gelir. Cerrahiye göre daha risksiz, daha konforlu ve ucuz tedavi yöntemidir. Çapı 2 santimetrenin altındaki böbrek taşlarının en etkili tedavi şeklidir. Ancak; taşın cinsi, sertliği, büyüklüğü yeri ve deneyimli personel tarafından uygulanması ESWL’de Taş Kırma Yöntemini etkileyen faktörlerdir. Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde tedavi sonuçları başarılı olup, uygun hastaların seçimi çok iyi yapılmaktadır. Bu nedenle de başarı oranımız % 85’tir. Hastanemizdeki taş kırma cihazı, şu an ülkedeki en modern cihazlardan biri. Afyonlular için büyük konfor ve büyük şans. Hastalarımızın başka illere veya kurumlara gitmesine gerek yok.”
“Afyon’da böyle bir ünitenin bulunuyor olması halkımız için gerçekten büyük bir şanstır.”
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Hasan ARSLAN’da ESWL Taş Kırma Ünitesini, Devlet Hastanesinin gurur duyduğu, % yüz kapasiteyle ve çok başarılı sonuçların alındığı bir bölüm olarak tanıttı. Taş Kırma Ünitesinde çalışan tüm sağlık personelinin sertifikalı ve oldukça deneyimli olduklarını belirten Dr. ARSLAN:
“ Taş Kırma Ünitemiz Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan sertifikalandırılmıştır. Nisan 2012’de faaliyete geçen Taş Kırma Ünitesinde bugüne kadar 822 hastaya toplam bin 968 seans gerçekleştirilmiştir. Başarı oranımız çok yüksek. Afyon’da böyle bir ünitenin bulunuyor olması halkımız için gerçekten büyük bir şanstır. Hastanemizin tüm bölümleri gerek personel yönünden gerekse fiziksel ve tıbbi donanım açısından özel hastanelerle yarışabilecek düzeydedir. “ dedi.