SSPE HASTALIĞININ PENÇESİNDE YAŞAM
Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Osmanköy köyünde yaşayan Akman ailesinin 15 yaşındaki çocukları Efrahim, üç yıldır SSPE hastalığı ile mücadele ediyor. Kızamık hastalığının tetiklediği bu hastalığa yakalanan Efrahim, kendisine uzanacak yardım elini bekliyor.
2009 yılında okulun düzenlediği geziye katılan Efrahim Akman (15), arkadaşları ile çocuk parkına giderek eğlenmek istedi. Çocuk parkında bulunan kaydırağa çıktığı sırada bir anda düşerek belini demirlere vuran Efrahim, bir süre bel ağrısı çekti. Kızamık hastalığının yeniden kendisini göstermesi ile birlikte Efrahim, SSPE hastalığının pençesine takıldı. Çocuklarının bu durumu karşısında çaresiz kalan Akman ailesi, tedavi için pek çok hastanenin yolunu aşındırdı.
Efrahim’in okul gezisinden geldikten sonra bu hale geldiğini anlatan annesi Gülsüm Akman, çocuğunun üç senedir yatalak olduğunu söyledi. Efrahim’in yürüme, konuşma ve diğer ihtiyaçlarını karşılayamadığını dile getiren anne Akman, şöyle konuştu: “Oğlum, 8 aylık iken kızamık geçirmişti. 2009 yılında da 5. sınıfta iken okul gezisine gitti. Orada çocuk parkında oynarken düşmüş. Düştükten 4 gün sonra istem dışı davranışlarda bulunmaya başladı, kendiliğinden durduğu yerde zıplıyordu, durumdan korktuk, doktora götürdük, beyinden gelen bir şey dedi. İzmir’e Ege Üniversitesi’ne götürdük. SSPE tanısı koydular. Hastalığı biraz durur gibi oldu ama yine ilerlemeye başladı. İzmir’den sonra Ankara’ya gönderdiler. Orada verdikleri ilaçlar iyi geldi.”
Çocuklarının bu durumunun kendilerini çok üzdüğünü söyleyen anne Akman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok zor durumdayız. Elimizden bir şey gelmediği için çok üzgünüz. Masraflarını elimizden geldiğince karşılamaya çalışıyoruz. Devletten destek alıyoruz ama yeterli olmuyor, daha iyi koşullarda tedavisini yaptıramıyoruz. Bir fizik tedavi görmüyor. Yürümesi, konuşması için herhangi bir tedavi yaptıramıyoruz. Altı ayda bir Ankara’ya hastaneye gidiyoruz”
Efrahim’in üç çocuğun en büyüğü olduğunu anlatan Gülsüm Akman, Efrahim’in bir an önce iyileşip sağlığına dönmesini ve kardeşlerine ağabeylik yapmasını istediklerini söyledi.
İnşaat işçisi olan baba Asım Akman ise, Efrahim’in tedavisi için sürekli olarak çalıştığını, çocuğa annesinin daha çok baktığını söyledi. Devletten bir yardım aldıklarını ama tedavi için yeterli olmadığını aktaran baba Akman, “Çocuğumuzu tam tedavi ettiremiyoruz. Sağlık Bakanımızdan bu konuda destek istiyoruz” dedi.
SSPE hastalığı ile ilgili bilgi veren Afyonkarahisar Fuar Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Gökhan Küngerü, kızamık hastalığının bu hastalığı tetikleyeceğini söyledi. Bu konuda hâla tedavi imkanlarının araştırıldığını anlatan Küngerü, kızamık aşısının bir kişiye iki ya da üç defa tekrar edilmesi gerektiğini belirtti.