Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki ekonomik ve sosyal hayatın yeniden dizayn edilmesi gerektiğini, bunun da yeni bir anayasa ile mümkün olacağını söyledi.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nın gerçekleştirdiği geleneksel ödül törenine katılan Hisarcıklıoğlu, son günlerde siyasiler, işadamları ve sivil toplum örgütlerinin sıkça gündeme getirdiği yeni anayasa ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’de sistemin yeniden inşa edilmesi gerektiğini ve bunun da ancak katılımcı ve çoğulcu bir anayasa ile mümkün olabileceğini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sistemin tekrardan sıfırdan dizayn edilmesi gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’de sistemin her tarafı dökülüyor. Bindiğimiz araba 120 kilometre gidiyor ancak benim diğerine yetişmem için 250 kilometre hızla gitmem gerekiyor. Ülkenin yeniden dizayn edilmesi temelden başlar. Binaya orta kattan başlamayacağına göre inşa aşamasını temele indirmemiz gerekiyor. Buda ancak yeni bir anayasa ile mümkün olacaktır. Şimdi bütün sistemi yeniden yapmamız gerekiyor, ancak bunu 74 milyon olarak yapmamız lazım. Hiç kimse bu anayasada kendisini ötekileştirmeden, öteki diye görmeden kardeşlik duyguları ile yapmamız lazım. Bakın bugüne kadar tapu devlet dedik. Aslında biz diyoruz ki devletin tapusunu milletin almasının vakti geldi. Millete verin kardeşim. 4 siyasi parti seçimler öncesinde bize vaat etti. ‘Meclis’e gelirsek, iktidar olursak, durumumuz düzelirse yeni bir anayasa yapmam noktasında söz veriyoruz’ diye 4 siyasi partiye teşekkür ediyoruz. Her grup oy çokluğuna bakmaksızın eşit sayıda temsil edilecek şekilde Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu kurdular ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışıyor. Bu oyundan caymak yok. Ben artık koşmak istiyorum. Rekabet ettiğim kişilerle, ülkelerle aynı şartlarda olmak istiyorum ve Türkiye’deki esnaflar, odalar ve işadamları adına çalışan 22 sivil toplum örgütünün de yeni anayasaya katkılarının olmasını istiyorum. Çünkü bu anayasa bizim anayasamız olacak, 74 milyonu kapsayacak bir anayasa istiyoruz. Türkiye’nin her meselesinde el ele verirsek çözemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Bütün sorunları el ele vererek çözebiliriz” şeklinde konuştu. “BANKALAR HAZİNE’YE BONKÖR, BİZE NANKÖR”
Kamuoyunda yeni çek yasası olarak bilinen ve kanunlaştıktan sonra uzun süren tartışmaları da beraberinde getiren yasaya da değinen Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu yılın ilk 6 ayı itibariyle büyüme hızımız yüzde 3.1’e düştü. Bu elbise, büyüme bize dar geliyor. Sebebi geçen yıl itibariyle bankaların devlete verdikleri borcun faiziyle geçen yıl aynı olması. Bu yıl devlete verdikleri faizle özel sektöre verdikleri faiz arasında yüzde 6,5 puan fark var. Bankalar Hazine’ye bonkör, bize nankör davranış içerisindeler. Küçük işletmelere açılan kredilerin geçen yılla bu yılı mukayese ettiğinizde yüzde 16,5’tan yüzde 6,4’e düşmüş. Bunun nedeni karşılıksız çekler. Geçen yılın Mart ayıyla bu yılın Mart ayı arasında karşılıksız çekte artış yüzde 122. Karşılıksız çekle ilgili 220 bin dosya var. Türkiye’nin hapishane kapasitesi yetersiz, ilave hapishaneler yapılması lazımdı” dedi. GÖKTEN CEYLAN-MERVE MORKAYA (İHA) Salon boş kaldı, ATSO ve ATB’nin birlikte organize ettiği ödül gecesinde salonun yarıya yakınının boş kalması bu iki kurum içinde problem mi? var sorularını akla getirdi. Ödül var almaya gelen yok. ATSO ve ATB çeşitli dallarda yüzlerce kişiye ödül vermek için hazırlık yapmış. Ancak adı okunan onlarca kişi ne ödül almaya , nede geceye katılmadı.