SAHTE ALTIN OLAYLARI ARTI Türkiye’de, altın fiyatlarının artmasının sahtecilikle uğraşan insanların çoğalmasına neden olduğu bildirildi.
Afyonkarahisar Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ali Büyükduman, sahtecilik yapan kişiler tarafından ayarları düşük ve fiyat olarak vatandaşın alabileceği altınların el altından piyasaya sürüldüğünü söyledi. Tüketicinin ilk planda bu tip altınları ayırmasının zor olduğunu belirten Büyükduman, zaman zaman kuyumcuların bile yanlışlıkla bu tip altınları satın aldıklarına şahit olduklarını anlattı. Büyükduman, sahte altının net olarak ayırt edilemeyeceğini dile getirerek, sahte altının bilinmesinin yılların birikimi ve göz aşinalığı ile anlaşılabileceğini ifade etti.
Yaz sezonu olması dolayısıyla hediyelik altına yoğun bir talep olduğuna dikkat çeken Büyükduman, şöyle konuştu: “Altın fiyatları, normal piyasa fiyatları ile fark ettiği zaman tüketicilerin daha dikkatli olmaları gerekiyor. Altın alırken menşeinin öğrenilmesi, altının tanınan ve güvenilen iş yerlerinden alınması ve altın alındığında mutlaka fiş veya fatura istenmesi gerekir. Böylelikle belgeli olduğu zaman altını satan kuyumcuya geri dönülebilir ve telafisi mümkün olabilir”
Son olarak; Isparta Jandarma Komutanlığı tarafından 9 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyon ile, Afyonkarahisar, Denizli ve Isparta’da piyasaya sahte altın sürerek vatandaşları dolandırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan 8 kişiden altısı tutuklanmıştı.