RİCCİARDONE, KAYMAĞA HAYRAN KALDI
ABD Büyükelçisi Ricciardone, Standard and Poor’s ile ilgili soruya temkinli yaklaşarak cevap vermekten kaçındı.
Ricciardone, Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek için iddialı bir hedefinin bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin bu hedefi gerçekleştireceğine inandıklarını ve desteklediklerini bildirdi.
ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer’in davetlisi olarak geldiği kentte, ‘Afyonkarahisar ve çevresinin ülke ekonomimizdeki yeri ve yerel değerlerle kalkınma’ konulu toplantısına katıldı. Afyonkarahisar’a hava yolu ile gelen Büyükelçi Ricciardone, Askeri Havaalanı’na iniş yaptı. Yoğun güvenlik önlemleri altında Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret eden Ricciardone, buradan toplantının yapılacağı Korel Termal Otel’e geçti. Eşi Marie Ricciardone ile kahvaltı salonuna geçen Ricciardone, Afyonkarahisar’a has lezzetleri tattı. Afyon kaymağına ilgi gösteren Ricciardone, kaymak hakkında Vali Balkanlıoğlu’dan da bilgi aldı. Afyonkarahisar’dan ayrılırken basın mensuplarının Afyon kaymağını nasıl bulduğu ile ilgili soruya, kaymaktan sonra çok enerji aldığını söyleyen Ricciardone, “Ben çok spor yapan birisiyim. Artık, benim buradan Ankara’ya yürümem lazım” dedi.
TÜRKİYE’NİN BÜYÜK BİR HEDEFİ VAR
Kahvaltının ardından toplantı salonuna geçildi. Burada bir konuşma yapan Ricciardone, ABD Başkanı Barack Obama’nın seçildikten sonra yurt dışına yaptığı ilk seyahatini Türkiye’ye gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Başkan Obama, ekonomik ve ticari ilişkilerimizi siyasi ve güvenlik alanlarındaki stratejik işbirliğimiz ile aynı seviyeye çıkarmamız gerektiğini söyledi. Bu amaca ulaşmak için Türk hükümeti ile çok yakın çalışıyoruz. Daha fazla ticareti ve yatırımı destekleyecek modern ve şeffaf bir hukuki ortam oluşturmayı amaçlıyoruz. ABD ve Türk hükümetleri ekonomik ilişkileri geliştirmek ve karşılıklı ticaret ve yatırımı artırmak amacıyla bakanlık düzeyinde bir diyalog oluşturdu. Ayrıca, birtakım ticari ve yatırım konularının ele alındığı çalışma grupları kurduk” dedi.
Türkiye’nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olmak için çok yol kat ettiğini dile getiren Ricciardone, şimdi Türkiye’nin 10 büyük ekonomi arasına girmek için daha da iddialı bir hedefinin bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Biz, bu hedefi gerçekleştireceğinize inanıyor ve sizi destekliyoruz. İnanıyoruz ki Türkiye’nin finansal sistemi daha da genişletip, derinleştirmeye; inovasyon sektörünü geliştirmeye, daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekmeye, enerji ve alt yapı sektörüne daha fazla yatırım yapmaya ihtiyacı vardır. İnanıyoruz ki Türkiye’nin ekonomik avantajları ve potansiyeli, problemlerinden daha ağır basmaktadır. Türkiye ve ABD arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım son iki yılda çok gelişti. Geçen sene Türkiye-ABD karşılıklı ticaret hacmi 20 milyar dolara ulaştı. Ticaretin ve yatırımların her iki yöne karşılıklı artmasını hedefliyoruz.”
AFYONKARAHİSAR ABD’DE ÇOK İYİ BİLİNİYOR
Afyonkarahisar’ın Amerika’da tıbbi amaçlı haşhaş üretimi ve yönetimindeki başarısı nedeniyle çok iyi bilindiğini anlatan Ricciardone, ancak Afyonkarahisar’ın bundan çok daha fazlasını verebileceğini söyledi. Bölgede hem termal su hem de iyi kalite gıda çeşitleri ile turizm sektörünün hız kazandığını aktaran ABD Büyükelçisi Ricciardone, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, ABD’ye işlenmiş gıda ihracatında başlıca ülkeler arasındadır. Afyonkarahisar Türkiye’de lokumun, sucuğun tabii ki de kaymağın başkenti olarak bu ihracatın gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Afyonkarahisar’ın aynı zamanda mermeri ve traverteni, demir panelleri, ahşap ürünleri iyi biliniyor. Afyonlu firmalar ABD’ye bu ürünleri ihraç ediyor. 2011’de 32 milyon dolara ihracat ve 2 milyon dolar ithalatla Afyon’un ABD ile olan ticaret dengesi Afyon’un lehinedir. Ancak, Afyon’un Türkiye ve ABD karşılıklı ticaret hacmindeki payı sadece yüzde 0.2 civarındadır. Benim bugün burada olmamın nedeni Sayın İhsan Beşer’in bize Afyon’un bu payı artırma isteğini söylemesidir.”
STANDARD AND POOR’S’A TEMKİNLİ YAKLAŞTI
Büyükelçi Francis Ricciardone, toplantının sonunda basın mensuplarının, Türkiye’nin notunu pozitiften durağana çeviren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s ile ilgili sorularına temkinli yaklaştı. Basın mensuplarının sorusunun ardından etrafında bulunanların uyarısı ile bir anda irkilen Ricciardone, “Hayır, hayır sadece buradaki toplantı ile ilgili sorulara cevap vermek istiyorum. Sadece ABD ve Türkiye arasındaki ticareti ve yatırımı teşvik etmek için geldim o kadar” diye konuştu.
Ricciardone, Afyonkarahisar’daki toplantının ardından hava yolu ile kentten ayrılarak Denizli’ye gitti.