Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Manisa Celal Bayar Üniversitesinde düzenlenen European Placement Opportunities (EPO) konsorsiyumu toplantısına katıldı.

EPO Konsorsiyumu (Erasmus Staj Konsorsiyumu)  toplantısı Afyon Kocatepe Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi, Manisa Organize Sanayi Bölgesi, İzmir Ticaret Odası, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş.  (Teknokent), Yunus Emre Enstitüsü ve Twin Arge Ltd. Şti temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. AKÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (UİM) Müdürü Prof. Dr. İhsan Cemil Demir ve UİM Erasmus Stajlar Sorumlusu Öğr. Grv. Fadime Okay’ın da katıldığı toplantıda EPO 2029-2021 bütçe yılına ilişkin değerlendirmeler yapılarak ortaklaşa yürütülecek çalışmalara ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.





Ulusal Ajans tarafından 2018 yılında 3 yıllığına akredite edilerek, personel ders verme, personel eğitim alma ve öğrenci staj hareketliliklerinde kullanılmak üzere hibe almaya hak kazanan EPO Konsorsiyumu, ilk olarak 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde öğrenci ve personel hareketliliklerinin yapıldığı proje kapsamında, 20 öğrenci ve 34 personel AB ülkelerinde ders verme, eğitim alma ve staj faaliyetleri gerçekleştirdi. Projenin ilk yılının başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından, 2019 yılında yapılan başvuru sonucunda kullanılmaya hak kazanılan bütçe yüzde 40 oranında arttı ve 112 bin avroluk bir bütçe alındı.

Türkiye’de yaklaşık 200 üniversitenin potansiyel başvurucu olduğu konsorsiyum projelerinde toplamda sadece 25 konsorsiyum projesi hibe almaya hak kazandı. Bu hibeler arasında, Celal Bayar Üniversitesi koordinatörlüğünü yaptığı EPO konsorsiyumu, bütçe açısından 7. sırada yer alıyor.  2019 – 2020 dönemi için Ulusal Ajans tarafından tekrar hibe almaya hak kazanan bu projenin bütçesi ile 40 öğrenciye AB ülkelerinde staj, 58 personele ise yine AB ülkelerinde hareketlilik imkânı sağlanması öngörülüyor. Tüm ortakların aktif bir şekilde proje içerisinde yer aldığı bu konsorsiyum faaliyetleri kapsamında 2018 yılında Almanya’nın Köln ve Düsseldorf kentlerine teknik gezi düzenlendi. Buradaki farklı sektördeki firma temsilcileri ile görüşülüp öğrenciler ile staj ve iş imkânları üzerine fikir alışverişleri yapıldı ve ayrıca gelecekte yapılabilecek iş birlikleri değerlendirildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesinin konsorsiyum ortağı olduğu proje ile nitelikli iş gücü ve istihdamın arttırılması, yükseköğrenim alanlarının modernizasyonu hedeflerine katkıda bulunacak üniversite-sanayi-STK ve meslek kuruluşları iş birliği kültürünün geliştirilmesi hedefleniyor.