Özel Parkhayat Akşehir Hastanesi Diyetisyeni Kübra AYAZ Ramazan Bayramını sağlıklı geçirmek için önerilerde bulundu

Yaklaşık 1 ay süren bir Ramazan sürecinden sonra şimdi bizi bekleyen bir bayram sürecimiz var. Bayram dediğimizde aklımıza ziyaretler, aile sohbetleri,tatlılar, şeker… gelmektedir.

Bu bayram döneminde 'İkram edilen besinleri hiçbir şekilde tüketmeyin!' gibi bir mesaj vermem oldukça acımasız olmakla birlikte uygulaması da çok mümkün olmaz. Bu dönemde geleneksel yemeklerden vazgeçmeniz gerekmiyor. Burada önemli olan tüketim sıklığı ve miktarıdır. Çok sık ve büyük miktarlarda olmamakla birlikte porsiyon kontrolünü elden bırakmamak lazım. Ramazan ayının sonrası aşırı miktarda yemek yemenin mide rahatsızlıklarına ve hazımsızlığı neden olabileceği unutulmamalıdır. Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlanmalı diğer öğünler bol salata ve küçük tadımlar şeklinde devam etmelidir.

Bayram boyunca yapılan ziyaretlerde ikram edilen çikolata, şeker, tatlı tüketiminde hatırlanması gereken; miktar olarak küçük, kalori olarak yüksek olan bu gıdalar günlük alınan enerjinin artmasına neden olmaktadır. Yapılan ziyaretlerde mümkünse şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmek daha doğru olacaktır.

Bayramda beslenmemiz ramazan öncesi gibi olmaya başlasa da uzun açlıklar yaşayarak geçirdiğimiz yaklaşık 1 ay boyunca yavaşlayan bir metabolizma, açlığa ve susuzluğa alışan bir vücut söz konusudur. Bu yüzden ilk hedef metabolizmayı hızlandırmak ve ara öğün alışkanlığı kazandırmak olmalıdır.

Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşan sıvı kaybı yerine konmalı susama hissini beklemeden günde 2,5-3 litre su içilmelidir.

Yemekler veya ziyaretler sırasında ikram edilen gazlı, şekerli içecekler yerine maden suyu, su, ayran gibi içecekleri tercih etmeli ek kalori alımı engellenmelidir.

Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve aşırı tüketmemeli günde en fazla 2-3 bardak çay ve 1 sade kahveden fazlası olmamalıdır.

Beslenme düzenine dikkat etmenin yanında egzersiz de çok önemlidir. Mümkün olduğunca hareketli olmaya dikkat edilmelidir (Kısa mesafelerde araba kullanmamak, asansör yerine merdiven kullanmak gibi)

Herkese şeker tadında, sağlık içinde mutlu bayramlar dilerim.