PARKHAYAT’TA BURUN DELİĞİNDEN BEYİN AMELİYATI YAPILDI

  ENDOSKOPİK HİPOFİZ CERRAHİSİ İLE BURUN DELİĞİNDEN BEYİN AMELİYATI
  

Görme kaybıyla Afyon PARKHAYAT Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Merkezine başvuran, Uşaklı 72 yaşındaki A.K. isimli hasta için yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda operasyon kararı alındı. Hipofiz bezine yerleşmiş ve kafa tabanındaki sinirlere bası yapan bir tümörün varlığı tespit edildi. Deneyimli Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Celal Özbek ÇAKIR operasyonu hasta konforunu son derece artıran Endoskopik Hipofiz Cerrahisi (Transsfenoidal) yöntemiyle, başarıyla gerçekleştirdi.

 





Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Celal Özbek ÇAKIR: “Transsfenoidal cerrahi burun boşluğundan girilip hipofiz tabanına ve oradan hipofize ulaşılıp yapılan cerrahidir. Bu yöntem ile normalde kafatası açılıp yapılan cerrahi bu yapıların hiçbirine dokunulmadan yapılabilmektedir. Hastamız da 72 yaşında, ani gelişen göz kapağında düşme, görme kaybı ve şiddetli baş ağrısı ile bize geldi. Hastanın tetkiklerinde sella dediğimiz kafa tabanında hipofiz bezinin yerleştiği boşlukta büyük bir kitle ve buna bağlı bu bölgedeki kranial sinirlerin bası altında kaldığını görerek cerrahi kararı aldık. Hastaya transsfenoidal girişimle tümörü tamamen boşalttık ve problemsiz olarak servise aldık.”

 

Mikro aletler ve mikro kamera vasıtasıyla burundan girilerek beynin kafa tabanında bulunan hipofiz bölgesindeki tümörün çıkartılması işleminin iki önemli faydası bulunmaktadır. Kafatası açılmadan kısa sürede tümöre ulaşılarak olabildiğince az kesi ile yapılması ve iyileşme sürecinde hastanın yatış süresinin çok daha kısa olmasıdır.