6 Mayıs 1927’de İstanbul Sirkeci’deki Büyük Postane’den Eşref Şefik’in; “Alo alo muhterem samiin... Burası, İstanbul telsiz telefonu” anonsuyla başladı Türk radyoculuğu...  Türk radyoculuğunun 97 yıllık köklü geçmişinden güç alarak Türkiye’nin sesini dünyaya duyurmaya devam eden TRT, 6 Mayıs Radyo Günü’nü tüm radyo ve dinleyicileriyle kutluyor.

AFİMED / Afyonkarahisar İnternet Medyası radyo ve Televizyonlar Derneği Başkanı ve RATEM / Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği Afyonkarahisar Temsilcisi Ömer Elçi'nin 6 Mayıs Dünya Radyo Günü basın açıklaması:

"Radyolarımızı milyonlara dinletiyoruz ama sorunlarımızı yetkililere duyuramıyoruz.

Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi radyo ve televizyonlarımıza DEVLET DESTEĞİ VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ. 

Bilindiği üzere, Kamu Resmi İlanları, 2 Ocak 1961 tarih ve 195 no’lu “Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun” da belirlenen kurallar çerçevesinde, Basın İlan Kurumu aracılığı ile yalnızca yazılı basına dağıtılmaktadır. 2022 yılında Basın Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle yıllardır talebimiz olan radyo & televizyonlarımızın resmi ilan alabilmeleri yerine getirilmeyip, yalnızca internet haber sitelerinde resmi ilan ve reklam alabilmeleri sağlanmıştır.

Günümüz koşullarında ise, radyo ve televizyonların bu kapsama dahil edilmesinin artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

2018 yılından beri yaşanan ekonomik daralmalardan dolayı özellikle yerel-bölgesel radyo ve televizyon yayıncılarımızın birçoğu, uydu televizyonlarımızın ise yaşanan bu sıkıntılarla birlikte döviz kurlarının aşırı yükselmesi nedeniyle TÜRKSAT’a yaptıkları ödemeleri yapamadıkları için radyo ve televizyonlarını kapatmak veya yayınlarına ara vermek zorunda kaldılar.

Radyo ve televizyonların yayınlarında kullandıkları telife konu eserlerin mali hak bedelleri, özellikle yerel ve bölgesel kuruluşlar açısından altından kalkılamaz bir yük haline gelmiştir.

Gelinen süreçte yıllardır uygulanan yıllık tüfe+üfe/2 oranında artırılması ile oluşan bu bedeller karşılanamaz noktaya gelmiş, özellikle yerel ve bölgesel yayıncılık sürdürülemez olmuştur.

Ülkemiz ve yerel ekonomimizin kalkınması ve yayıncılığımızın devamı için;

* Telif bedellerinin ödenebilir seviyeye getirilmesini,

* Kamu kuruluşlarının tanıtım bütçelerinden yerel radyo ve televizyonlara bütçe ayrılmasını,

* SGK giderlerine devlet desteği verilmesini,

Afyon'da tüketim noktalarında denetim Afyon'da tüketim noktalarında denetim


Sayın Cumhurbaşkanımızın, özellikle yerel radyo ve televizyonlarımız için hassasiyetini bilmekteyiz. Bu nedenle, yerel radyo ve televizyonlarımızın sorunlarının çözümüne ve yerel yayıncılığımızın dünya yayıncılığına örnek olabileceği, projelerimize destek taleplerimizi arz ediyoruz."

ÖMER ELÇİ

AFİMED / Afyonkarahisar İnternet Medyası radyo ve Televizyonlar Derneği Başkanı

RATEM / Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği Afyonkarahisar Temsilcisi

Editör: Birinci Editör