Okul kantinlerinde yeni dönem: Bu ürünlerin satışı yasaklandı

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren “Okul Gıdası Logosu” uygulaması 14 Eylül’de hayata geçiriliyor. Yeni düzenlemeyle okul kantinlerinde enerji içecekleri, gazlı içecekler, cips, çikolata ve şekerlemeler başta olmak üzere birçok ürünün satışına izin verilmeyecek.

2026-2027 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okul kantinlerinde satılan gıdalara yönelik yeni dönem de başlıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Okul Gıdası Logosu” uygulaması, 14 Eylül itibarıyla uygulanmaya başlanacak. Sistemle birlikte okul kantinleri, kafeteryaları ve büfelerinde satılan ambalajlı ürünlerin belirlenen beslenme kriterlerine uygunluğu daha kolay anlaşılacak.

Okul Kantinleri 2

Hangi ürünlerin satışı yasak?

Yeni uygulama kapsamında çocukların sağlıklı beslenmesini olumsuz etkileyebilecek bazı ürünler okul kantinlerinde satılamayacak.

Kantinlerde satışına izin verilmeyecek başlıca ürünler şöyle:

  • Enerji içecekleri

  • Gazlı ve kolalı içecekler

  • Aromalı içecekler

  • Cipsler

  • Kızartmalar

  • Çikolata ve şekerlemeler

  • Kremalı veya çikolata dolgulu kek ve bisküviler

  • Hamur işi ve şerbetli tatlılar

  • Çiğ köfte

  • Tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler

Tuz oranı düşük olsa dahi bazı tuzlu krakerlerin de okul kantinlerinde satılmaması gereken ürünler arasında değerlendirilebileceği belirtildi.

675 ürün “Okul Gıdası Logosu” alacak

Yeni sistemde ambalajlı gıdaların özellikle şeker, yağ ve tuz oranları açısından belirlenen kriterlere uygun olması gerekiyor.

İlk aşamada kriterleri karşılayan 675 ürünün “Okul Gıdası Logosu” almaya hak kazandığı bildirildi. Böylece öğrenciler ve veliler, kantinlerde satılan ürünlerin belirlenen beslenme kriterlerine uygun olup olmadığını logo üzerinden daha kolay anlayabilecek.

Kantinlerde hangi ürünler satılabilecek?

Yeni düzenleme yalnızca yasakları değil, öğrencilerin tüketebileceği daha sağlıklı alternatifleri de öne çıkarıyor.

Kriterleri karşılayan ürünler arasında;

gibi ürünler bulunuyor.

Ayrıca belirlenen kriterlere uygun şekilde hazırlanmış taze meyve ve sebze sularının da satışına izin verilebilecek.

Uygulama 14 Eylül’de başlıyor

İlk olarak 2019 yılında gündeme gelen ancak çeşitli nedenlerle ertelenen “Okul Gıdası Logosu” uygulaması, yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte hayata geçiriliyor.

Yaklaşık 17 milyondan fazla öğrenciyi ilgilendiren düzenlemeyle okul kantinlerinde daha sağlıklı gıdaların öne çıkarılması, yüksek miktarda şeker, tuz ve yağ içeren ürünlerin ise satıştan çıkarılması hedefleniyor.

Uzmanlar ise okul kantinlerindeki düzenlemelerin yanı sıra çocukların evden okula götürdüğü beslenme çantalarının da sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Yeni dönemde veliler ve öğrenciler dikkat edecek

14 Eylül itibarıyla başlayacak yeni sistemle birlikte okul kantinlerindeki ürün çeşitliliğinde önemli değişiklik yaşanacak. Öğrenciler kantinlerde alışveriş yaparken “Okul Gıdası Logosu” bulunan ürünlere yönelirken, yüksek şeker, tuz ve yağ içeren birçok popüler atıştırmalık artık raflarda yer alamayacak.