Nitrasyon işlemi en temel anlamı ile yüzey işlem sürecini kapsamaktadır.  Azot maddesinin çelik yüzeyine difüzyonun uygulaması sonucunda malzemenin yüzeyinde sert bir tabaka oluşur. Nitrasyon işlemi kadar nitrasyon fırınları da geniş bir yer kaplar. Buna göre nitrasyon fırını nitrasyon işlemlerinin yapıldığı alan olarak tanımlanabilir. Nitrasyon fırınları genelde yatay ve dikey tiplerde üretilmektedir.
Endüstriyel alanda karşınıza çıkan malzemelerin kendine ait nitrasyon özelliği bulunmaktadır. Özellikle bazı çelik malzemelerin korozyon direncini ve yorulma dayanımlarını yükseltmek için nitrasyon işlemi oldukça önemlidir. Buna rağmen birçok farklı edenden dolayı çeliklerin dayanım gücünün düştüğü görülebilir. Nitrasyon, çelik malzemeye difüzyon yoluyla azot verme işlemi olarak ifade edilebilir.
Nitrasyon işlemi, gaz nitrürleme fırınları içerisinde yapılan sertleştirme işlemi olarak bilinir. Buradaki sertleşmenin sağlanabilmesi için 480 ile 540°C arasında bir sıcaklık işlemi uygulanmaktadır. Nitrasyon fırınları çoğunlukla alaşımca zengin olan çeliklere yapılan bir işlemdir. Nitrasyon işleminin ardından çelik yüzeyinde aşınmaya ve korozyona karşı dirençli bir tabaka oluşmaktadır. Bu işlem sonucunda çelik yüzeyde aşırı sert olan beyaz tabakalar meydana gelebilir.
Nitrasyon Fırını Türleri Nelerdir?
Nitrasyon derinliği proses şartları ve malzeme cinsine göre değişiklik göstermekle birlikte 0.05 mm ile 0,5 mm şeklinde karşınıza çıkmaktadır. Nitrasyon fırını ile yapılan işlemlerden en iyi sonucu almak için bazı şartların sağlanması gerekir. Buna göre nitrasyon için sertleştirilmiş ve temperlenmiş malzemeler tercih etmek daha doğru sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Nitrasyon fırınları temelde iki farklı tip olarak tasarlanır. Yatay ve dikey şekilde karşınıza çıkan fırınlar çeşitli özellikleri beraberinde getirir. Nitrasyon fırınlarının türleri ve özellikleri hakkında merak ettiğiniz detayları aşağıda bulabilirsiniz.
Yatay Tip Nitrasyon Fırını
Yatay tip nitrasyon fırını temelde dikey tip nitrasyon fırını ile benzer özellikler gösteren ancak bazı noktalarda ayrılan bir üründür. Yatay formdaki nitrasyon fırınları görüntü açısından bir farklılık sunmaktadır.
Dikey Tip Nitrasyon Fırını
Dikey tip nitrasyon fırınlarında, Kn kontrollü bir yapı hakimdir. Buna ek olarak dokunmatik ekran ve renkli operatör paneli de bulunmaktadır. Örüntü bakımından ise dikey olduğu için daha az yer kaplamaktadır.
https://www.teknovak.com/