Geçtiğimiz günlerde; Afyonkarahisar'ın yeni işletmesi Ottaman Antiqur Art Cafe'nin açılışında yazarlar ve antika meraklıları ile bir araya geldik.  Mekân, tarihi Eski Osmanlı Bankası…

Çok az kişinin yerini bildiği, gençlerin pek tanımadığı ya da ilgi duymadığı mekânlardan biri olan Eski Osmanlı Bankası, şimdi Ottoman Antique Art Gallery&Cafe olarak hizmet verecek. Otantik ve antika ürünlerin bulunduğu mekânının açılışında; Mahmut Ülküer Abi’nin Eski Afyonkarahisar Fotoğrafları ve Restitüsyon Sergisi ile Hasan Özpınar’ın ‘’Atatürk’ün Afyonkarahisar Ziyaretleri’ ’fotoğraf sergisi ziyaretçilerin ilgisine sunulmuş.

Girişte Ottoman Antique Cafe ’ye gelenleri; Afyonkarahisar’da gezilebilecek tarihi güzellikleri hakkında bilgi veren ve yönlendiren Mehmet Akif Ağtaş Hocamızın yaptığı eser selamlıyor. İlk gün Müzik dinletisi eşliğinde, birbirinden değerli yazarlarımızın bir imza etkinliği ile bir araya gelerek, kitaplarını tanıma olanağı bulduk, tanıştık kaynaştık.  Tamamen kültür, sanat, tarih ve edebiyat dolu, ferah bir ortamda olmanın ayrıcalığını hissettik. Yazarları bir araya getiren Sinada Yayınevi sahibi İbrahim Öz.

Afyonkarahisar’a gönül veren, tarihini, kültürünü, sanatını, edebiyatını günümüze taşıyan, memleketi için uğraşan bir avuç kahramanı burada, bir arada görmek, heyecanlarına ortak olmak beni çok duygulandırdı. Memleket gönüllüsü bir avuç kahraman diyorum ben onlara, gerçekten özveri ile fedakârca ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini görüyorum.

Afyonkarahisar, tarihi coğrafyası, arkeolojisi ve sanatı ile bir hazinedir. Ne yazık ki bunun farkına varanlar bizden çok yabancılar olmuştur. En çok onların ilgisini çekmiştir.

Afyonkarahisar’da dünlere ait tarihinin tanıklığını yapan o kadar çok mekân var ki, zamanın örtüsünde gizleniyor bazıları. Eski sokakların arasına sığınmış, görünmemek için adeta saklanıyorlar. Eskiyen çehreleri ile dikkat çekseler de kendilerini yeniden keşfedecek bir tarihi eser resterozyonunu; aslını bozmadan, sanatça tamir ederek, yapının tarihsel kimliğini ve belge değerini koruyarak onarılmayı bekliyorlar. 

Eski Osmanlı Bankası ’da Afyonkarahisar’ın sayılı kültürel değerlerinden olan bir yapı. Osmanlı Bankası Afyonkarahisar şubesi 1862 yılında açılmış. 1892 yılında bu binaya taşınmış.

Osmanlı Bankası 1856 yılında Sultan Abdülmecid ile İngiltere Kraliçesi Victoria’nın ‘’Ottoman Bank’’ adı ile iki imparatorun kurduğu müşterek yatırımdır. İngiliz sermayesi ile kurulmuş Osmanlı Bankası, o dönem Afyonkarahisar’da da banka şubesini açmıştır. İngiliz-Osmanlı İmparatorluklarından rahatsız olan Fransızlar da bu ortaklığa katılmak istemişler. 1863 yılında Sultan Abdülaziz zamanında ‘’Bank-ı Osmanî-i Şahane’’ ismiyle bu banka açılıyor.

O dönem Afyon Şubesi ilk şubelerden biri olarak ne kadar önemli olduğunu düşünebiliyor musunuz? Nedenine gelince; İstanbul-Bağdat demiryolunun hizmete girdiği dönemlerde Afyonkarahisar, sosyal yaşamın, ticaretin, eğitimin üst düzeyde olduğu önemli bir iş merkezidir.

Kurtuluş Savasından sonra binanın mülkiyeti el değiştirmiş, farklı amaçlarda kullanılmıştır. 2004 yılında elektrik kontağından çıkan yangın sonucu taş bina harap olmuş, bitişiğindeki ahşap bina tamamen yanmış, sadece dış duvarlarının bir kısmı kalmış durumdaydı. Bu yapı uzun yıllar bakımsız, kaderine terkedilmiş mahallenin adeta çöplüğü durumuna gelmişti.

1993 yılında Konya Anıtlar Yüksek Kurulunca tescil edilen yapı, Eskişehir Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü Bölge Kurulu ve Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Afyonkarahisar Belediyesi kontrollüğünde restorasyonu tamamlanmış, İstanbul TOKİ İdaresi de yardımcı olmuştur.

   Bu süreç içerisinde şehrimizin; tarihine, kültürüne, sanatına, edebiyatına gönül vermiş bir avuç kahramanları içinde yer alanlardan Yüksek Mimar-Mühendisi Mahmut Ülker Abi; mesleği ve görevinden dolayı tarihi eserlere ve restorasyona olan merakı ile Osmanlı Bankası’nın mülkiyetini ailece satın alıp bu binayı yenilemeye çalıştılar. İki yıla yakın bir zamanda metruk binayı, Afyonkarahisar’ın geleceğinin kültürel mirasına kazandırdılar.

 Tarihi Taşhan Çarşısı’nda bulunan antikacı olarak tanıdığım İhsan Soysal ve Muhsin Yılmaz’ın işletmeci olarak yürüteceği; dekorları antika eserlerle süslü, meraklılarının aradıklarını bulabilecekleri, çeşitli etkinliklerin düzenleneceği bir mekâna kavuşmuş oldu. Afyonkarahisar’ın sosyal ve kültürel hayatını biraz daha renklendirmeyi amaçlayan bu mekân Afyonkarahisar ve Afyonkarahisarlılara hayırlı olsun.