Yeni bir vali atanıyor Afyonkarahisar’a, enerjik, çalışkan, heyecanlı, yerinde duramayan, kendi duramadığı gibi kaymakamlarını, belediye başkanlarını,  ekibini de yanına alarak şehri tanıma turlarına çıkıyor. Ziyaretlerinin birinde, köyünden pazara gelmiş bir teyze ile karşılaşması ve ilçe pazarına getirdiği ürünleri satamadığını, ihtiyaçlarını gideremediği söylemesi üzerine Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’in düşüncelerinde yeni projeler ortaya çıkmaya başlıyor. Afyonkarahisar ve İlçelerinde gelişen projenin adı, Kadın Kültür Evleri oldu ve ilk olarak şehrin Şuhut İlçesinde başladı bu proje.

Baş döndürücü bir hızla başlayan Kadın Kültür evleri Projesi kısa sürede büyük başarıyı yakaladı. Afyonkarahisar Valisinin ‘’Ülkede değişim ve gelişimin mimarı kadınlar olacak’’ parolası ile 24 Temmuz 2020’de kentin tüm etkin imkânlarını devreye sokarak ekibi ile birlikte gece gündüz demeden çalışıldı. Valimizin yanında saygıdeğer eşi Sümeyra Hanımefendi, milletvekilleri, kaymakamlar, belediye başkanları ve hepsinden önemlisi Afyonkarahisarlı kadınlar vardı.

 Yaşadığımız topraklara adını veren analarımız, tarihler boyunca hayatın bütün yükünü omuzlarında taşımış, cefakâr vefakâr kadınlarımız;  her zaman üreten, çekip çeviren, evini besleyen, çocuklarını büyüten birer bereket timsalidir. Bu topraklarda Frigya Uygarlığının mitolojisinde adına rastladığımız bereket ve bolluk tanrıçası Kybele’den tutunda Afyonkarahisar’a kadın elini değdiren ‘’Kadınanalar’a ’’ , Kurtuluş Savaşında sırtında mermi taşıyan, cephede erkeği ile birlikte savaşan kadınlarımıza kadar tarih sahnesinde yer almışlardır.

Hayatın bütün yükünü taşıyan kadınlarımız, geleneksel Anadolu aile tipinde evin kazancını sağlayan erkeğinin yanında, bu kazancın harcama planları yaparak, el becerileri ile evinin ekonomisine de katkıda bulunarak;  ‘’Yuvayı dişi kuş yapar’’ anlayışını benimsemiş, yuvası için durmadan çalışmıştır.    Valimizin gördüğü ışık işte bu kadınlarımız. Yapacaklarına inandığı, becerilerini gördüğü kadınlar…

Afyonkarahisar nüfusunun büyük çoğunluğunun kırsal alanda yoğunlaşmıştır. Kırsalda yaşayan aileler kendi içinde duyduğu iş gücü ihtiyacı yüzünden kız çocuklarını okula göndermemiş/gönderememiş, eğitimleri eksik kalmış. Bu yüzden kadınlarımıza bir çeşit eğitim seferliği başlatılmıştır. Ayrıca Afyonkarahisar’ın ilçelerine bakıldığında kadın nüfus daha çok köylerde yaşıyor. Köylerinden ilçe merkezine gelen kadınlarımız burada Pazar ya da diğer ihtiyaçlarını gördüklerinde dinlenip nefes alabilecekleri bir ortamı sağlayacak yer olarak Kadın Kültür Evleri bu görevi sağlıyor.

 Kadın Kültür Evleri; kadınlarımıza zamanını iyi değerlendirebilecek, üretime katkıda bulunabilecek, ürettiğini ekonomik kazanca çevirebileceği, istediği alanda uzmanlardan destek alarak kendini yetiştireceği bir ortamı sağlamaktadır.  Kadınlar, kamuda doktor, aile danışmanı, psikolog ve avukatlık gibi görevlerde bulunan uzmanlar tarafından verilen Bireysel Danışmanlık Hizmetinden yararlanıyorlar. İl Yürütme Kurulunun idaresinde uzman eğitimciler tarafından hazırlanan Kadın Kültür Evleri, Mikro Modüler Eğitim Planı doğrultusunda yürütülen grup eğitimleri 55 ana başlık ve 309 alt başlıkta gerçekleşiyor. Sosyal ve kültürel faaliyetler bu çalışmalar arasında önemli yer tutuyor.

Kadın Kültür Evlerinde kadınlarımız, istedikleri her türlü eğitimi alabiliyorlar. Dini anlamda siyer, Kur’an eğitimi, temel İslami bilgiler, ilmihal okumaları, kadın sağlığı eğitimleri, ergen psikolojisi, hijyen eğitimi, aile ve yaşam becerileri eğitimi verilerek haftalık söyleşiler gerçekleştiriliyor. Psikolojik destek, sosyolog, aile danışmanları, diyetisyen ve vaize görevlendirmeleri yapıldı.

Valimizin sık sık dile getirdiği konuşmalarında; ‘’Kadın akademilerini kurmak için çıktığımız yolda kadınlarımız hem eğitimin hem de kooperatiflerimizin bir parçası oldular. Emekle gayretle ve büyük bir fedakârlıkla birbirinden güzel işler ortaya çıkarıyorlar. Her kadın kooperatifimiz adeta bir fabrika gibi işliyor. Kadınlarımız her geçen gün sipariş sayısını artırıyor. Bu da bizleri mutlu ediyor. Hep söylüyorum. Bu şehri kadınlarımız eliyle daha iyi bir noktaya taşıyacağız. Onların hem Kadın Kültür Evleri’ne hem Kadın Kooperatiflerine böylesine sahip çıkmaları ve sahiplenmeleriyle inşallah kadınlarımızın yarınları daha aydınlık olacak. Kadın emeğinin her daim destekçisi olacağım” diyor. Kadınların istihdama katılımını teşvik, önem verilen çalışmaların ilk sıralarında yer alıyor. Kadın Kültür Evleri birer atölyeye dönüşüyor. Her ilçede kurulan Kadın Kültür Evinde, hediyelik eşyadan gıdalara, üç yüz elli yedi farklı ürünü ilçelerin potansiyel durumları göz önüne alınarak üretime dönüştürdüler. Kooperatifler kurularak satış ve pazarlama ağını giderek genişlettiler.

Kooperatif ürünlerinin doğrudan satışı için il genelinde marketler açılırken albikere.com online alışveriş sitesiyle kadınların e-ticaret pazarından pay alabilmesi sağlandı. Kadın kooperatifleri başarıya koşuyor. Afyonkarahisarlı kadınlar bu projelere sahip çıktılar ve çıkacaklar gibi görünüyor.  

Bu memlekette bir şeyler değişecekse bunun kadın eliyle yapılacağını bilen valimiz, Kadın Kültür Evleri Projesinde nezih ve rahat seçkin bir ortamda özgürce eğitimini alacak, en doğru bilgileri uzmanından öğrenecek. Kadınlarımız Kadın Kültür Evlerine geldiklerinde kendilerini özgüvenli hissederek değişimi kendilerinden başlatacak kendilerini geliştirecek, daha eğitimli daha mutlu olacaklardır. Kadın Kültür Evleri Projesi ile kadınların hayata bakış açıları olumlu yönde değişecek, sosyal ve kültürel hayatlarına renk katacaklardır.

Kadınlarımız her alanda daha donanımlı olacak.  Anne Akademisi olarak da planlanan Kadın Kültür Evleri, eğitiminden sağlığına, sanattan sosyal ve kültürel etkinliklere kadar her alanda eğitim alabilmelerine imkânı sağlanıyor. Kadınların oturup dinlenebilecekleri, arkadaşları ile çay içebilecekleri, kitap okuyup spor yapabilecekleri bir ortam bekliyor kendilerini. Dokundukları her yeri güzelleştiren kadınlarımız, kendilerine imkân verildiğinde başarılı olmaması için hiçbir neden yoktur. Daha mutlu kadınlar, daha mutlu aileler, daha mutlu toplum için Kadın Kültür Evleri, kadınlarımızı bekliyor.


Bu proje Afyonkarahisar için çok önemli bir proje, sürdürebilirliği daha da önemli. Kültür Evleri Projesinden sorumlu Vali Yardımcısı Sayın Nurullah Kaya Bey ve ekibi bu gizemli şehirde kadınlarımızla el ele vererek daha çok katılımın sağlanması için büyük gayret sarf etmiş, Kadın Kültür Evlerinin giderek genişlemesinde önemli çabaları vardır.

Konu kadın olunca, üstelik Türkiye’de ilk örnek proje imza atılınca heyecanlanmamak elde değil. Ben de kadın gözüyle,  Kadın Kültür Evleri dolaşarak; özelliklerini, ürettiklerini, Kadın Kültür Evlerine gelen kadınlarımızın hayatında, ailelerinde, çevresinde ne gibi değişiklikler olduğunu hikayeleri ile hep birlikte göreceğiz.   

Mürşide OKLU AYHAN