Afyonkarahisar Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü, kuyum ticareti yapan işletmelerin yasal yükümlülükleri ve sentetik kıymetli taş ürünlerine yönelik yapılan son yönetmelik değişiklikleri hakkında bilgilendirme notu yayımladı. Yetki belgesi bulunmayan işletmelere ve kurallara uymayanlara idari yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Kuyum ticareti yetki belgesi alınması zorunlu

Afyonkarahisar Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yayımlanan Bilgi Notu’na göre; kuyum ticaretiyle iştigal eden işletmelerin faaliyetlerine devam edebilmeleri için Ticaret Bakanlığı’ndan Kuyum Ticareti Yetki Belgesi almaları gerekmektedir.

Afyon’da Zafer Haftası coşkusu: kent sakinleri etkinliklere hazır!
Afyon’da Zafer Haftası coşkusu: kent sakinleri etkinliklere hazır!
İçeriği Görüntüle

Yetki belgesini henüz almamış olan kuyum işletmelerinin ivedilikle belgelerini temin etmeleri gerektiği hatırlatılırken, Ticaret İl Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek denetimlerde yetki belgesiz faaliyet gösterdiği tespit edilen işletmelere idari yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Şube Açılışlarında Ayrı Yetki Belgesi Şartı

Düzenleme kapsamında, kuyum ticareti yapan işletmelerin şube açılışı yapması halinde, her bir şube için ayrıca yetki belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Yapılan bilgilendirmede, açılacak her yeni şubede yasal yükümlülük gereği bağımsız yetki belgesinin bulunması gerektiği vurgulandı.

Sentetik kıymetli taş ürünlerinde yeni dönem

Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik’te 24 Haziran 2026 tarihinde yapılan değişiklik ile sentetik kıymetli taş ürünlerinin satışına ilişkin yeni kurallar yürürlüğe girdi.

Buna göre, satışa sunulan sentetik kıymetli taş ürünlerinin;

· Etiket,

· Ürün sertifikası,

· Fatura,

· İnternet sayfası,

· Reklam ve tanıtım materyallerinde,

Aşağıdaki ibarelerden en az birinin kolayca görülecek şekilde yer alması zorunlu hale getirildi:

· "Sentetik"

· "Laboratuvar üretimi"

· "Yapay üretim"

Doğal ve sentetik taşlar ayrı bölümlerde satılacak

Yönetmelik değişikliği ile getirilen bir diğer önemli kural ise vitrin ve teşhir düzenlemesine ilişkin oldu. Sentetik kıymetli taş içeren ürünler ile doğal kıymetli taşların; vitrinlerde ve satış alanlarında ayrı bölümlerde satışa sunulması zorunlu kılındı.

Kurallara uymayan işletmelere idari yaptırım

Ticaret İl Müdürlüğü, belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket eden işletmeler hakkında mevzuat çerçevesinde idari yaptırım uygulanacağını bildirdi.

Tüm kuyum işletmelerinin yasal yükümlülüklere titizlikle uymasının; sektörün güvenilirliği ve tüketici haklarının korunması açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

İletişim Bilgisi: Detaylı bilgi almak isteyen işletmelerin 0272 212 30 30 numaralı telefon hattından Ticaret İl Müdürlüğü ile iletişime geçebileceği duyuruldu.

Belgesi Ve Etiket Zorunluluğu!