Afyonkarahisar’da 19 kadın çiftçi bilgilerini ‘Kadın çiftçiler Yarışıyor’ isimli bilgi ve proje yarışmasında ortaya koydu. Afyonkarahisar’ın en iyi iki kadın çiftçisi Çobanlar ilçesinden çıktı. Afyonkarahisar’da, tarımsal konularda kadın çiftçilerin performanslarını değerlendirmek, kadınların girişimcilik ruhunu artırmak amacıyla ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor’ isimli bilgi ve proje yarışması düzenlendi. Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen yarışmada, merkez ve ilçelerden gelen 19 kadın çiftçi yer aldı.
Yarışmanın öncesinde bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca geleneksel hale getirilen ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor’ isimli bilgi ve proje yarışmasının sekizincisini gerçekleştirdiklerini ifade etti.
AFYONKARAHİSAR TAM BİR TARIM VE HAYVANCILIK ŞEHRİ
Afyonkarahisar’ın Anadolu’da tam bir tarım ve hayvancılık şehri olarak ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirten Erdurmuş, 2011 yılında Afyonkarahisar’ın ürettiği ürünlerden 3 milyar 212 milyon TL ülke ekonomisine katkı sağladığını kaydetti.
Afyonkarahisar’da üretilen Sandıklı ve Şuhut patatesi, Sultandağı Kirazı, Çay Vişnesi, Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Yumurtası gibi Türk ve dünya mutfaklarında insanlığın kullanımına sunulduğunu anlatan Erdurmuş, şu ifadelere yer verdi: “Üreticilerimiz 2011 yılında ürettikleri bu ürünlerle 108 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş ve kendi rekorlarını kendileri kırmışlardır. Ülkemiz tarımına hizmet eden kadını ve erkeğiyle Türk çiftçisi 74 milyon ülke insanı ile beraber 30 milyon turist için gerekli gıdayı temin etmekte, ayrıca üzerine 12.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmektedir.”
Türkiye’nin tarımsal hasıla yönünden son sekiz yılda 23 milyar dolardan 62 milyar dolara yükselen bir artış gösterdiğini aktaran Erdurmuş, resmi verilere göre de tarımsal hasıla yönünden dünyanın yedinci büyük gücü haline geldiğini ifade etti. 2011 yılında 35 bin çiftçiye farklı konularda eğitimler verildiğini belirten Erdurmuş, ayrıca 2011 yılında 51 kurs düzenlenerek bin 375 çiftçiye sertifika verildiğini sözlerine ekledi.
YARIŞMANIN BİRİNCİ VE İKİNCİSİ ÇOBANLARDAN
Erdurmuş’un konuşmasının ardından yarışmaya geçildi. İlk etapta yarışmacılara 16 soru yöneltildi. Oldukça çekişmeli geçene ilk etapta sorunların 14’üne doğru cevap veren Çobanlarlı kadın çiftçi Mine Kalaycı yarışmanın birincisi oldu.
Yarışmanın ikinci ve üçüncülerinin belirlenmesi için geçilen ikinci etapta ise yine Çobanlar’dan katılan Fadime Olucak ikinci, merkez ilçeden katılan Hülya Tankut ise üçüncü oldu. Yarışma sonunda dereceye girenlere altın hediye edildi.
Yarışmayı birinci olarak tamamlayan evli ve iki çocuk annesi olan Mine Kalaycı, yarışma için uzun süre çalıştığını söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden gelen eğitimcilerin öncülüğünde uygulamalı olarak sınava hazırlandıklarını anlatan Kalaycı, yarışmada başarılı olduğu için çok mutlu olduğunu söyledi. Kalaycı, 16 Mayıs’ta 10 ilin katılacağı bölge yarışmasında Afyonkarahisar’ı temsil edecek.