AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba, Afyonkarahisar’ın yatırım açısından çok önemli merkezlerden birisi olduğunu bildirdi. Afyonkarahisar’daki jeotermal kaynakları incelemek üzere Almanya’dan gelen heyete Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba rehberlik etti. Afyonkarahisar Jeotermal (AFJET) AŞ’yi gezen Alman heyet, AJFET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk’ten bilgi aldı. Toplantı öncesinde basın mensuplarına bir açıklama yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu gelen heyetin Türkiye’de yatırım yapmak istediğini belirterek, “Almanya’da Jeotermal Vakfı var, bütün jeotermalcilerin üye olduğu bir vakıf. Bu vakfın genel müdürü geldi. Herhalde AFJET’le ilgili yatırım yapabilir miyiz diye araştırıyorlar” dedi.
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba, Almanya’dan Afyonkarahisar’daki jeotermal durumunu araştırmak üzere gelen heyetin, özellikle tavuk gübresinden enerji elde etme ile ilgili yatırım imkanlarını araştırmak istediklerini bildirdi. Afyonkarahisar’ın yatırım yapmak açısından çok önemli merkezlerden birisi olduğuna dikkat çeken Açba, “Türkiye’de son 10 yılda yatırım bakımından çok ciddi gelişmeler var. Özellikle 2004 yılında çıkarılan teşvik yasası ile birlikte Türkiye dünyanın her kesiminden yatırımcının dikkatini çekiyor. Afyonkarahisar da özellikle termal turizm açısından, teknolojik sera açısından, mermer açısından önemli bir yatırım merkezi. Bu bakımdan yatırımlar ileriye dönük olarak meyvesini verecektir. İlk önce yatırımcılar keşif gezisinde bulunuyorlar. Bölgenin zenginliklerine yönelik nasıl yatırımlar varsa değerlendiriyor. Bu keşif gezisinden sonra Afyonkarahisar’da ne yapılabilir gerekli adımları atacaklar” dedi.
Almanya’dan gelen heyet içerisinde bulunan İnşaat ve Makine Mühendisi Mustafa Erkal ise bir yıldan bu yana Ankara’da faaliyet gösterdiklerini dile getirerek, “Alman kuruluşuyuz. Ağırlıkla yenilebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi, yatırımlardan danışmaya kadar faaliyetlerimiz Avrupa ve dünya çapında sürüyor. Afyonkarahisar’a gelmemizin sebebi başta bölgeye bir katkıda bulunmak, bölgeyi geliştirmek, yabancı yatırımcıların buraya gelmesi için gerekli eksiklikleri tespit etmek. Bize bağlı olan yardımcıları buraya yönlendirmek. Jeotermal kuruluşu olan AFJET, 13 yıldır faaliyetini sürdürüyor. Burada sağlıklı sürdürülebilir kaynakların ileriye dönük kullanılması, bir yatırımcı olarak uzun vadede o yatırımları kullanmak için geldik” diye konuştu.Almanya’nın 30 yıldır jeotermal teknolojide büyük adım atmış bir ülke olduğunun bilgisini veren Erkal, şunları söyledi:
“Bu imkanlarımızı bölgede değerlendirmemiz hedefleniyor. Konuyla ilgili belirli bilgiler almak istedik. Bu zamana kadar neler yapıldı, atılan adımlar nelerdir üzerinde çalışma yapıp iki ülke arasında yatırımlar yapmak istiyoruz. Yalnız bunu Almanya ile kısıtlamamak Avrupa’ya jeotermal çalışma yapan ülkelerle bölgeye katkıda bulunmak istiyoruz.”
Almanya Jeotermal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ralf Schiffer, Afyonkarahisar’daki jeotermal kaynakların Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti. Türkiye’nin jeotermal pozisyonunu gayet iyi bildiklerini söyleyen Schiffer, konumun önemi ve yatırımların uzun süreli olması için geldiklerini kaydetti.