“Frigya’ya Dinamit” Haberi Tartışma Yarattı
Afyonkarahisar’daki Frigya bölgesinde defineciler tarafından tarihi kayalıkların dinamitlerle tahrip edildiği yönündeki haber, Afyonkarahisar kamuoyunda büyük ilgi topladı.
Afyonkarahisar Valiliği, gündeme oturan bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek resmi bir açıklamayla kamuoyunu bilgilendirdi.
Haber Hürriyet Gazetesi tarafındansosyal medyada böyle paylaşıldı!..
Haber, "3 bin yıllık tarihe dinamit" başlıığyla yayınlandı
Bugün Hürriyet Gazetesi’nde Salim Uzun imzasıyla yayımlanan ve “Frigya’ya Dinamit” başlığını taşıyan haberde, UNESCO Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Afyonkarahisar’ın Frigya bölgesinde define avcılarının Ornaş Kayalıkları’nı dinamitlerle tahrip ettiği iddia edildi. Haberde arkeologlar ve akademisyenlerin görüşlerine yer verilerek, olayın boyutunun çok büyük olduğu ve dünya arkeoloji tarihi açısından kayıplar yaşandığı ileri sürüldü.
Ancak söz konusu iddialar, Afyonkarahisar Valiliği tarafından kısa sürede yalanlandı. Valilik, yayımladığı basın açıklamasında, haberde yer alan görsellerin ve bilgilerin 2016 yılına ait olduğunu, o dönemde yapılan incelemelerde de iddiaların asılsız çıktığını belirtti.
Uzmanlar Tahribata Tepkiliydi
Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haberde, arkeolog Ahmet Levent Zeybek ve arkeoloji uzmanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık gibi önemli isimler, kayalıkların defineciler tarafından tahrip edildiğini iddia etmişti. Prof. Dr. Işık, “Fotoğrafları gördüğümde gözyaşlarımı tutamadım” ifadeleriyle duygularını dile getirirken, olayın bir “arkeolojik cinayet” olduğunu savundu.
İscehisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler eski Müdürü Zeybek ise, “Bölge sadece Türkiye için değil, dünya arkeoloji tarihi açısından da benzersiz bir öneme sahip” diyerek bölgenin daha fazla korunması gerektiğini vurguladı.
Kültür Müdürlüğü: Soruşturma Devam Ediyor
Afyonkarahisar Kültür ve Turizm İl Müdürü Yusuf Altın ise, bölgede 7 farklı arkeolojik sit alanı bulunduğunu belirterek kaçak kazılara karşı kolluk kuvvetleriyle koordineli mücadele yürütüldüğünü ve ilgili tahribatla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Ayrıca yerel tarih araştırmacısı Hasan Özpınar da bölgenin uzun süredir define avcılarının hedefinde olduğunu söyleyerek, geçmişte yaşadığı bazı olayları örnek gösterdi. Özpınar, “Bu insanlar öylesine pervasız ki, bana gelip altın bulursak pay verelim bile dediler” diye konuştu.