Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 5 yıl önce başlatılan ağaçlandırma seferberliğinin bu yıl sona erdiğini söyleyerek, “Ağaçlandırmada hedeflediğimiz 23 milyon dekar alanın üzerine çıkarak dünyada ağaçlandırmada ilk 3 ülke arasına girdik” dedi.
Afyonkarahisar için 100 bin adet leylak fidanı dikim seferberliği, Bakan Eroğlu’nun katılımı ile başlatıldı. Seferberlik kapsamında ilk fidanlar, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 200 Yataklı Acil Yardım ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin bahçesine dikildi.
Protokol ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan Bakan Eroğlu, ağaçların kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Türkiye’de ağaçlar olmasa Türkiye çöl olur” dedi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ağaçlandırmaya çok önem verdiklerini çünkü bunun Türk milletinin kültürünün bir parçası olduğunu vurgulayan Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu yüzden ağaçlandırmaya devam edeceğiz. Bütün Türkiye’yi yemyeşil yapacağız. Bunun için biz de orman teşkilatımız ile çalıştık ve 2008 yılının başından yani, 1 Ocak 2008 saat 08.59’dan başlamak üzere 5 yıllık bir seferberlik programı hazırladık. Bu seferberlik planı 2012 yılı sonuna kadar. Dünyaya örnek olacak bir çalışma yapalım, 5 yılda 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturalım dedik. Bu da 2 milyon 300 milyon dekar, yani 23 milyon dönüm araziye eşdeğerdi. Biz bu hedefin üzerine, yani 24 milyon dekarın üzerine çıkarak dünyada ağaçlandırmada ilk 3’e giren bir ülke konumuna yükseldik.” “HER ŞEHİR İÇİN BİR AĞAÇ TÜRÜ BELİRLEDİK”
Ormanlık alanların yeşillendirilmesinin yanında ceviz eylem planı, badem eylem planı, alım garantili fidan üretimi, bal ormanları kurma çalışmaları da yaptıklarını söyleyen Eroğlu, daha önce yönetmeliklerde yer alan, “Hayvanlar ormana giremez” maddesini değiştirerek arıcıların önünü açtıklarını söyledi. Eroğlu, “Değiştirdiğimiz madde ile dedik ki bırakın arıcıları ormana sokmamayı, biz onlara her şeyiyle, her türlü bitkisiyle yer hazırlayacağız. Organik bal üretimi için bal ormanları kuracağız, dedik ve 107 tane bal ormanı kurduk. Bal üretiminde Türkiye dünyada 5’inci sıradaydı, şimdi 2’inci sıraya yükseldi. Ormanlar milletimizin malı, 75 milyonun tabiat varlığı. Tabii ki biz de bunları koruyacağız, geliştireceğiz. Biz sadece ormanları değil, aynı zamanda yol kenarlarını, hastane avlularını, üniversite bahçelerini, mezarlıkları, cami avlularını, okulları hayat bulsun diye ağaçlandırıyoruz. Afyonkarahisar dünyada orman varlığını en kısa zamanda artıran şehirlerin başında geliyor. Nasıl ki termalde dünya başkenti ise ağaçlandırmada da dünyanın şaha kalkan illeri arasında yerini aldı. Bizden önce Afyonkarahisar’ın sadece yüzde 12’si ormanlık alandı. Biz bunu yüzde 23’e yükselttik. 5 yılda Afyonkarahisar’a 68 milyon adet fidan diktik. Afyonkarahisar’da neredeyse 460 kilometre yol kenarını ağaçlandırdık. Şimdi biz bütün Türkiye’de her şehir için bir ağaç türü belirleyerek ağaçlandırma yaptık. Ayrıca bu ağaçlandırmada şehrin estetiğine, güzelliğine katkı sağlayacak güzel birtakım çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, protokol üyeleri ile birlikte fidan dikti.