Ünlü süt fabrikası iflasın eşiğinde Ünlü süt fabrikası iflasın eşiğinde

Borsada Yatırımcı Sayısı Yeniden Artışa Geçiyor

Borsa İstanbul'da yeni hisse senetlerinin ve hisse senetlerindeki yükselişin devam etmesiyle birlikte yatırımcı sayısının daha da artabileceği belirtiliyor. Geçen yıl yapılan halka arzlara gösterilen yoğun ilgi nedeniyle hisse senedi yatırımcı sayısı rekor bir şekilde artmıştı. Ancak sonrasında yaşanan düşüşler ve halka arzlardan sonra işlem görmeye başlayan şirket hisselerinin performansı yatırımcı sayısında düşüşe neden olmuştu.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, geçen ekim ayında 8 milyon 555 bin 838 olan yatırımcı sayısı, ocak ayı sonuna gelindiğinde 7 milyon 267 bin 418'e düşmüştü. Yani 3 ayda borsadan 1 milyon 288 bin kişi çıkmıştı. Ancak şubat ayında başlayan yeni halka arzlar sayesinde yatırımcı sayısında yeniden artış görülmeye başlandı ve son 1 ayda 706 bin 791 kişi yeniden hisse senedi yatırımcısı oldu.

Borsa İstanbul'un yeni yılda yönünü yukarıya çevirmesi de yatırımcı sayısının artmasında önemli bir etken olarak görülüyor. Bunun yanı sıra, mevduat getirisi ile enflasyon arasındaki farktan memnun olmayan bir kesimin de yeni yatırımcılar arasında yer aldığı belirtiliyor.

Ancak yeni gelen ya da geri dönen yatırımcıların büyük bir kısmı halka arz yatırımcısı. Yılın ilk halka arzı 6 Şubat tarihinde Pasifik Donanım ve Yazılım ile gerçekleşti. Pasifik Donanım hisseleri halka arz edildiği 35 TL'lik fiyatın üzerinde bir değer kazandı ve 13 Şubat'ta işlem görmeye başladığı tarihten bu yana yüzde 135.14 değer kazanarak 82.30 TL'den tamamlandı. Bor Şeker ise yılın ikinci halka arzını gerçekleştirdi. Halka arz fiyatı 26.54 TL olarak belirlenen Bor Şeker hisseleri işlem görmeye başladığı tarihten itibaren yüzde 94.42 değer kazanarak 51.60 TL'ye çıktı. Limak Doğu Anadolu Çimento ise geçen hafta işlem görmeye başlayan hisseleriyle büyük bir ilgi gördü ve iki işlem gününde de tavan fiyattan kapandı.

Editör: Haber Merkezi