Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından düzenlenen Çarşamba Sabah Toplantılarında "Afyonkarahisar'da Gastronomi Turizminin Mevcut Durumu ve Geleceğe Bakış" konuşuldu.

Toplantıya Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı, AKÜ Rektörü, Belediye Başkan Yardımcısı, İş ve düşünce insanları, akademik personel ve diğer ilgililer katıldı.

Konuşmalar turizm harcamalarının büyük bir kısmının yiyecek ve içecek harcamaları olduğunu belirterek gastronominin turistik gezi tercihlerinde büyük bir etkisi olduğunu vurguladı.

Ayrıca Afyonkarahisar'ın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından yaratıcı şehirler arasında yer aldığını hatırlatarak gastronomi turizminin kültür turizmiyle iç içe olduğunu ifade etti.

Afyonkarahisar'ın zengin mutfak kültürüne sahip olduğunu ve yöresel yemeklerin daha fazla tanıtılması ve restoran menülerinde yer alması gerektiğini belirtti.

Ayrıca nitelikli eleman yetiştirilmesi ve istihdam edilmesinin önemine değinildi.

Afyonkarahisar'ın UNESCO ağına dahil olmasının turizm destinasyonu olarak çekiciliğini artırdığı ve gastronomik ürünlere ağırlık veren işletmelerin sayısının artmasıyla şehre gelen turist sayısının da arttığı vurgulandı.

Yerel ürünlerin tanıtımının önemine de değinildi.

Gastronomi Sokağı Projesi'nin önemli bir adım olduğu ve yerel ürünlerin tanıtımında etkili olduğu belirtildi.

Ayrıca tüm konuşmacılar Afyonkarahisar'ın gastronomi şehri ünvanını koruması ve geliştirmesi için kamu ve özel sektörün birlikte çalışması gerektiğini vurguladılar.