Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ahşap malzemelerini kullanan ve satışını gerçekleştiren bir firmaya denetim ve bilgilendirme ziyareti gerçekleştirdi. İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner tarafından gerçekleştirilen ziyaret, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ISPM-15 standartlarına uymak adına yapılmaktadır.

Eskişehir ilinde faaliyet gösteren 17 adet Ahşap Malzemesi İşaretleme İzin Belgesi almış firma yılda 2 kez denetlenmektedir. Ayrıca, ahşap malzemelerini kullanan ve satışını gerçekleştiren firmalara yönelik denetimler ve eğitim çalışmaları da devam etmektedir. Ahşap ambalaj malzemeleri, ihracat aşamasında sıklıkla kullanılan ve kullanım alanları çeşitlilik gösteren ürünlerdir. Palet, kasa, sandık, destek çıtası gibi malzemelerin standartlarına uyulmaması, ihraç edilen ürünlerin geri dönmesine ve ekonomik kayıplara yol açabilmektedir.

Bu nedenle, Türkiye'nin üyesi olduğu Uluslararası Bitki Koruma Teşkilatı (IPPC) tarafından ihracata konu ahşap ambalaj malzemelerinin standartları belirlenmiş ve bu standartlar ISPM-15 olarak adlandırılmaktadır. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu standartlara uyumu denetleyerek ülkenin prestijini korumayı ve ekonomik kayıpları önlemeyi hedeflemektedir.
#Eskişehir #tarım #orman #ahşapmalzemeler #denetimzayareti #standartlar #ihracat #ekonomi