Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 5. Bölge Müdürlüğü ve Afyonkarahisar İl Müdürlüğü arasında imzalanan bir protokol kapsamında "Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSKS 2024)" etkinliği düzenlendi.

Eber Gölü, Karamık ve Karakuyu Sazlıklarında gerçekleştirilen etkinlik, Uluslararası Su Kuşu Sayımları (USS) programının bir parçasıydı. Uluslararası Sulakalan Kurumu (Wetlands International) tarafından organize edilen bu küresel sayım organizasyonu, su kuşu popülasyonlarının eğilimlerini ortaya koymayı ve korunması gereken alanları belirlemeyi amaçlıyor.

Kuş Sayımı etkinliği hakkında bilgi veren Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, her yıl Batı Palearktik ve Güneybatı Asya'da 20 bin alanın kış ortasında sayımının yapıldığını belirtti. Su kuşlarının kış aylarındaki dağılımının belirlendiği bu sayımlar, elde edilen verilere dayanarak alanları koruma amacı güdüyor. Kuş sayımları, su kuşlarının en az göç hareketlerinin olduğu 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de ise sayımlar, DKMP Bölge Müdürlükleri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasında imzalanan protokoller kapsamında yapılıyor. Bu yıl DKMP Bölge Müdürlüğü ve Afyonkarahisar İl Müdürlüğü öncülüğünde Eber Gölü, Karamık ve Karakuyu Sazlıklarında öğrencilerle birlikte kuş sayımları gerçekleştirildi. Öğrencilere kuşları saymanın önemi, sulak alanların değeri ve kuraklığın etkileri hakkında bilgi aktarıldı. Aynı zamanda öğrenciler, dürbün ve teleskop yardımıyla göllerdeki kuşları gözlemleme imkanı buldular.

#Afyon #KuşSayımı #DoğaKoruma #SulakAlan #Üniversite