Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, "İş Hayatında Kadınlar ve İlham Veren Başarı Hikayeleri" başlıklı bir söyleşi programı düzenledi. Program, Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Letife Özdemir, Afyonkarahisar İş Kadınları Derneği (AFİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Samiye Hancıoğlu ve Kocaçay Lojistik Firma Sahibi Ayşe Kocaçay gibi isimlerin katıldığı söyleşide, akademik personel ve öğrenciler de yer aldı. Doç. Dr. Letife Özdemir, iş hayatında kadınların karşılaştığı zorluklara ve ayrımcılığa rağmen, bazı özelliklerinden dolayı talep gördüğünü belirtti. Özdemir, kadınların iş hayatında karşılaştıkları zorluklarla ilgili olarak "İş hayatında kadınlar çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Aynı koşullarda ve niteliklerde başvuruda bulunuyoruz, ancak kadınlar kendilerini bir kez daha ispat etmek zorunda kalıyor.

Birçok sektörde kadınlar yönetici olarak görülmek istenmiyor. Maalesef kadınlar genellikle sekreter veya yardımcı eleman gibi pozisyonlara yönlendiriliyor. Ancak farklı sektörlerde kadının da olması isteniyor çünkü kadın daha disiplinli, daha düzenli, başarı için daha azimli ve hedefinden sapmadan yoluna devam eden bir kişilik yapıya sahip. Bu özelliklerinden dolayı kadının yönetim kurullarında da yer alması arzu ediliyor." dedi. AFİKAD Başkanı Samiye Hancıoğlu ise iş hayatında kadın olmanın zorluklarına dikkat çekti. Hancıoğlu, "İş hayatında kadın olarak yer almak bazen zorlukları da beraberinde getiriyor. Kadınlar genellikle sekreter rolüne yönleniyor ve müdür pozisyonunda bulunmaları beklenmiyor. Mesleklerin cinsiyeti olmaz. İş hayatında patron genellikle erkek olarak görülüyor.

Erkeklerin genellikle kendini ispatlaması gerekmezken, kadınların kendini ispat etmesi gerekiyor. Cinsiyet fark etmez. Hepimizin çalışması gerekiyor, ancak biz kadınların daha fazla çalışması gerekiyor. Kadınların 'multitasking' dediğimiz birçok görevi aynı anda yapabilme özelliği var. Bu yetenek, iş hayatında biz kadınlara bir avantaj sağlıyor. Birkaç işi aynı anda yapabilmemiz, kadınların daha iyi olduğu düşüncesine yol açıyor. Karar mekanizmalarında az yer alıyoruz, ancak biz de çabalıyoruz ve sayımızın artmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. Kocaçay Lojistik Firma Sahibi Ayşe Kocaçay ise maddi ve manevi hiçbir birikime sahip olmadan girişimcilik yapmaya başladığını belirtti.

Kocaçay, "Lise mezunuyum ve 3 çocuk annesiyim. İş hayatına 32 yaşında eşimin vefatından sonra başladım. Eşimi kaybettikten sonra maddi imkanlarım yoktu ve çalışmak zorundaydım. Ayakta kalmak için bir şeyler yapmam gerekiyordu. Araştırma yaparak kendime neler yapabileceğimi değerlendirdim. Öncesinde eşimden aşina olduğum oto kurtarma çekici işine girmeye karar verdim.

Param veya sermayem yoktu, bu yüzden bankalardan kredi başvurusu yaptım ancak geçmişte bir iş hayatım olmadığı için kredi vermediler. Teşviklerden faydalanamadım. Bir arkadaşımın almış olduğu krediyi değerlendirerek eski model ekipmanlı bir araç alarak iş hayatımdaki yolculuğuma başladım. Pazarım yoktu ve kimse bana güvenmiyordu. Kurumsal bir pazar olabilir düşüncesiyle sigorta şirketlerine teklif götürdüm ve deneme sürecine alındım.

Ailem ve çevrem karşı çıktı, 'Erkek egemen sektörde ne işin var' dediler. Ancak ben çabaladım ve başardım." şeklinde konuştu. #AfyonKocatepeÜniversitesi #KadınveAileAraştırmalarıMerkezi #İşHayatındaKadınlar #Girişimcilik #KadınınGücü #BaşarıHikayeleri #Eşitlik #ToplumsalCinsiyetEşitliği