Her Cumartesi Gün FM’de yayınlanan Basın Odası dinleyicileriyle buluştu. Gazeteci İsmail Akar’ın yönetiminde düzenlenen Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumcu olarak katıldılar. Bu hafta Basın Odası’nda nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerin kapatılması ve ilimizin büyükşehir olacak illerin arasına dâhil edilmesi konuları konuşuldu.
Nüfusu 2 binin altında olan beldelerin kapatılması yasası geçerse ilimizde 50’ye yakın beldenin belediyelik olma durumunun sona ereceğini kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Bu yasanın geçmesi durumunda nüfusu 2 binin altında olduğu tespit edilen beldeler kapatılacak. Şuhut ilçesinde şu an 5 belde var. Bunlardan 4’ü kapanıyor. Yalnızca Karaadilli kalıyor. Sandıklı’da 11 tane belde vardı. Bunlardan 10’u kapatılıyor. İlçelerde kapatılan belde sayısı çok fazla. Bolvadin ve Emirdağ’da da yine bazı beldeler kapatılacak. Toplamda ilimizde 50 tane belde bu yasanın geçmesi durumunda kapatılmış olacak. Daha önce de bu yasa kabul edilmişti. Ama CHP itiraz edince yasa iptal edilmişti. Afyon, bu yasanın geçmesi durumunda sıkıntılı günler yaşayacağa benziyor” diye açıklamada bulundu.
“BU KASABALARA BELEDİYE ELİYLE ÇOK FAZLA YATIRIM GELMEDİ”
Belediye teşkilatı kurulan köylerin belediyelik olurken de nüfus anlamında sıkıntılı olduklarını kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “Buralar kasaba oldu diye yeni nüfuslar kazanmadı. Köylerde su parası hemen hemen yok gibi. Ama kasaba olunca ödeniyor. Köyde yaşamak kasabada yaşamaya göre daha rahat. Bu kasabalara belediye eliyle çok fazla yatırım gelmedi. Belediye emlak vergisi, su parası alıyor. Bunların dışında çok fazla hizmeti yok. Nüfusa göre gelen para dışında belediyelerin başka gelirleri yok. Bu nedenle çalışanlarının bile ücretlerini ödemekte zorluk çekiyorlar. Çeşitli icralık durumlar oldu. Türkiye genelinde Afyon, Konya’dan sonra nüfusuna göre en fazla belde olan il. Bu beldelerin kapatılmasında fayda var. Neredeyse bu beldeler köy muhtarlarının yaptıkları hizmetleri bile yapamaz duruma geldiler. Beldelerin kapatılması doğru bir karardır” diye konuştu. “BENCE BELDE BELEDİYELERİNİN KAPATILMASI SON DERECE DOĞRUDUR”
Belde belediyelerinin ikamete dayalı nüfuslarının 2 binin üzerinde olması koşuluyla kurulduğunu kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Buralar neticede belediyelik oldular. Belediyelik olduktan sonra beldeler ne durumda? Beldeye ne yapıldı? Belde belediyelik yapılabildi mi? Adrese dayalı nüfus sistemi gelince buralarda takke düştü, kel göründü. Belediye oldu diye nüfus artmadı, kısacası gelişme sağlanamadı. Gelişme sağlanamıyorsa bu idari yapının ortadan kalkması gerekir. Bu beldelerde sadece girişlere parke taşı döşeniyor, bunun haricinde çok fazla yapılan bir şey yok. Bence belde belediyelerinin kapatılması son derece doğrudur. Fayda sağlamayan kurumlar kapatılır. Eskiden olan pek çok kurum ihtiyaç duyulmayınca kapatılmıştır. Bu beldelere ne kadar yaldızlı boya vurursanız vurun köy durumundan kurtulamamışlardır” şeklinde görüşlerini açıkladı. “BURALARDA BELEDİYE HİZMETİ DEVAM ETMELİDİR”
Kapatılacak olan beldelerde yaşayanlara bu beldelerin kapatılıp kapatılmamasının sorulması gerektiğini belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Sanırım yüzde seksen-doksan kapanmak istemiyoruz kararı çıkacaktır. Çünkü orada yaşayan insanlar bu belediyelerden hizmet alıyor. Bir topluluk aldığı hizmetten memnunsa o belediyelerin orada durması lazımdır. Belediye hizmeti 24 saat yaşayan bir hizmettir. Yağmur yağıp sel tehlikesi oluşunca belediyenin kepçesi, greyderi oradadır, hemen tedbir alınır. Pek çok konuda anında müdahale imkânı vardır. Bence nüfusu 2 binin altına düşen beldeleri kapatmak yerine 2 beldeyi birbirine bağlamak lazım. Buralarda belediye hizmeti devam etmelidir. Bir yerleşim yeri belediye hizmeti almaya başlamışsa bunu kesmek doğru olmaz” diye konuştu.