EROZYONLA MÜCADELE TOPLANTISI
Afyonkarahisar’da, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü rehabilitasyon çalışmalarının 2012 yılında 16 bin 500 hektarlık bir alana çıkarılacağı bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü ve Çölleşme ile Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Afyonkarahisar’da üç gün sürecek bir toplantı düzenledi. Orman Genel Müdürlüğü çalışanları ile 2011 yılını değerlendirerek 2012 yılına dair hedeflerini belirleyeceği üç günde Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü yukarı havzalardaki erozyonla mücadele konusunu çalışanlarıyla değerlendirecek. Toplantı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun kapanış konuşmasıyla sona erecek.
Oruçoğlu Termal Otel’de başlayan toplantının ev sahipliğini Eskişehir Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere yaptı. Toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun yanı sıra Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, daire müdürleri ve çok sayıda çalışan katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, son 8 yıldır Türkiye’de olduğu gibi Afyonkarahisar’da da önemli çalışmaların yapıldığını belirtti.
Türkiye’de ilk kez bal ormanları atılımının yapıldığını anlatan Mere, bal ormanının ilkini de Afyonkarahisar’da yaptıklarını söyledi. 2011 yılında Afyonkarahisar’da 14 bin hektar tutan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü rehabilitasyon çalışmaları yaptıklarını anlatan Mere, şöyle konuştu: “2012 için büyük hedeflerimiz var. 2012 yılında Afyonkarahisar’da 16 bin 500 hektarlık bir alana ulaşmak istiyoruz. Bu memleket uğruna kanını ve canını vermiş kahramanlarımız için Afyonkarahisar’da başlattığımız çalışma
tüm illere yansıdı ve büyük bir hızla Türkiye çapına yayıldı. Her ilde şehitler ormanı kurma çalışmaları yürütülüyor.”
ORMAN İDARESİ KENDİSİNİ TANITMAYI BAŞARDI
Orman idaresinin daha önceki dönemlerde de çalışmasının olduğunu ancak bunun çok fazla bilinmediğini aktaran Mere, son dönemdeki tanıtım atağı ile artık insanların orman idaresini bildiğini bunda da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun büyük katkısının olduğunu belirtti.
Eskişehir’de 10 yıl öncesine kadar orman idaresinin ne yaptığını kimsenin bilmediğini ifade eden Mere, sözlerini şöyle sürdürdü: “2003’lü yıllardan sonra insanlar bizi tanımaya başladı. 2007 yılında Afyonkarahisar ilinde orman idaresinin ne iş yaptığını bilmiyorlardı. Ancak, şimdi burada hangi esnafa gitseniz Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın çok çalışmalar yaptığını duyarsınız. Bunu kendi aralarındaki sohbetlerde de ifade ediyorlar. Halbuki biz yıllarca içimize kapanık çalıştık. Yaptıklarımızı fazla
anlatmadık ama ondan sonra bütün yaptıklarımızı sayın bakanımızın önderliğinde toplumla paylaşıyoruz. Onlara yaptığımızın neler olduğunu anlatıyoruz.”
ARTIK ALANIMIZ ORMANLAR DEĞİL BÜTÜN TÜRKİYE
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Orman Genel Müdürlüğü ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün bir bütünün iki yarısı gibi düşünülmesi gerektiğini söyledi. Her iki genel müdürlüğün politikası ile amaçlarının birlikte çalışma esasına dayandığını anlatan Avcı, taşrada bulunan Orman Bölge Müdürlükleri ile birlikte çalışacaklarını kaydetti. Son yıllarda ormancılık yönetimi anlayışında çok büyük değişiklik meydana geldiğini anlatan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçmişte sadece orman varlığının artırılması, erozyonun önlenmesindeki çalışma alanı ormanlarla sınırlıydı. Ama sayın bakanımızın gelmesi ile birlikte bir anlayış değişikliğine gidildi. Bu anlayış bir nevi, ‘Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh da tüm Türkiye’ şeklinde. Bizim çalışma alanımız sadece ormanlık alanlar değil bütün Türkiye’dir.”
Sadece orman varlığının artırılmasında değil ağaç seviyesinin artırılmasında da çaba harcadıklarını anlatan Avcı, şunları söyledi: “Türkiye’nin her yerinin yeşillendirilmesi hedefini ortaya koyduk. Bunun yanında erozyonla mücadele konusunda da bizim sadece orman alanında değil Türkiye’nin tamamında erozyonla mücadele bizim mücadelemizdir. Bütün bu çerçeve içerisinde kendi mevzuatımızı kendi yapılanmamızı düzgün bir şekilde ortaya koymamız lazım.”
Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu ise 2011 seçimlerinin ardından bakanlıkta bir yapılanmanın olduğunu dile getirerek, bu yapılanmanın doğruluğu üzerine durdu. Çalışmalar kapsamında köylüye yönelik önemli hizmetlerin bulunduğunu anlatan Kurtulmuşlu, köylü vatandaşlar işin bir ucuna konulmadan plan yapılmasının mümkün olmayacağını söyledi. Kurtulmuşlu, bu sene halkla orman arasındaki sürtüşmeye konu olan çağdışı bütün yöntemleri yasaları değiştirmek sureti ile halka yönelik projeler yapacaklarını da sözlerine ekledi. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da yöntem değişikliğine değinerek, yeniliklere ayak uydurmayan teşkilatların gerilemeye mahkum olduğunu söyledi.