AFYONKARAHİSAR (İHA) – Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde dünyada sadece Eber Gölü’nde bulunan ‘Eber Sarısı’ bitkisinin koruma altında olduğu bildirildi.
Eber Sarısı’nın etkili koruma önlemlerine ihtiyacı olduğunu söyleyen Bolvadin Eber Gölü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Faruk Kalay, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Eber Gölü’ndeki popülasyonun belli bir kısmını korumaya almıştır. Değişik üniversitelerden bilim insanları ve çeşitli projeler ile de korumaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar ile elde edilen sağlıklı tohumların çimlenme sorunları olduğu tespit edilmiş ve bunun aşılma yolları bulunmuştur. Bu sayede elde edilen sağlıklı tohumlardan bitkinin çoğaltılması mümkün olabilecektir. Ayrıca yine aynı ekip bitkinin biyoteknolojik yöntemler kullanılarak kısa sürede çok sayıda klonlanarak çoğaltılabileceğini göstermiştir. Bu yöntem ile doğal popülasyonların kısa sürede restore edilmesi mümkün olabileceği açıklanmaktadır” dedi.
Kalay,”Eber Sarısı’nın bir diğer önemli özelliği de tek çiçekten 3 meyve vermesidir. Bu özelliğin kültür baklagillerine aktarılabilmesi ile ilgili özellikler değişik üniversitelerden bilim adamları tarafından araştırılmaktadır. Böyle önemli bir bitkinin korunması için yapılan tüm bu çalışmalara ek olarak özellikle bölge halkının bilgilendirilmesi ve bu konuda duyarlı hale gelmesi gereklidir. Genel anlamda da unutulmaması gereken bir gerçek daha vardır. Bitki çeşitliliğimizin korunması için tüm doğaseverlerin üzerine düşenleri yapması gerekmektedir” diye konuştu.
Eber Sarısı 1982 yılında Türk botanikçiler tarafından keşfedildi. Dünya üzerinde sadece Eber Gölü’nün güney kıyılarında parçalı populasyonlar şeklinde yayılış gösteriyor. Türkiye endemiği olan bu türün doğada kısa süre içinde yok olacak olan türler içerisinde olduğu ve çok tehlikede (Critically Endangered-CR) kategorisinde bulunduğu belirtilirken, baklagiller (Fabaceae) ailesinden çok yıllık bir bitki olan Eber Sarısı’nın, uzun rizomlu (toprak altı gövde), dik, 35-80 santimetre arası boylanan, sarı çiçekli, otsu bir bitki olduğu kaydedildi.