Elektronik faturanın kısaltması olan e-Fatura, alıcı ve satıcı arasındaki işlemin ardından tahakkuk eden fatura bilgilerini elektronik ortamda gönderilmesi esasına dayanır. Günümüzde her şeyin dijital ortamda olduğu dünyada e-Fatura kullanmak son derece kullanışlıdır. Bu yazıda e-Fatura kullanmanın avantajları ve e-Fatura başvurusu ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. 

e Fatura kullanmanın avantajları nelerdir?

e-Fatura her şeyden önce işletmelere zaman ve para tasarrufu sağlar. Elektronik ortamda hızlıca oluşturabileceğiniz e-Fatura'yı müşterilerinize gönderebilirsiniz. Ayrıca fatura oluşturmakla ekstra zaman kaybetmez, bunun için fazla eleman almanıza da gerek kalmaz. e-Fatura kullanmanın bir diğer avantajı da kâğıt israfını önlemesidir. e-Fatura sayesinde faturaların baskısını almak zorunda kalmaz böylece kâğıt, yazıcı, kargolama gibi ek işlem ücretlerinden kurtulmuş olursunuz. Fiziki faturalarda olası hataları düzeltmek için müşterinin faturayı tekrar size göndermesini beklemek zorunda kalırsınız ancak e-Fatura ile yapılan yanlışlıklar sistem üzerinden kolayca düzeltilebilir. Yasal olarak her faturayı 10 yıl saklamanız gerektiğinden fiziki faturalara göre e-Faturalar daha kolay ve düzenli saklanabilir. Son olarak e-Faturalara şirkette yetki sahibi olan herkes uçtan uca rahatlıkla erişebilir, çeşitli denetleme ve muhasebe işlemlerini kolayca yapabilir. Sizler de işinizle ilgili tüm faturalandırma işlemlerini e Fatura programı ile kolayca yapabilirsiniz.  

e Fatura başvurusu nasıl yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-Fatura, 397 sıra nolu Vergi Usulü Kanunu ile 5 mart 2010 tarihinden itibaren hayata geçirilmiştir. 2020 yılı ve sonraki dönemlerde geliri 5 milyon TL üstünde olan işletmelerin bu uygulamaya geçmesi zorunlu kılınmıştır. Peki e-Fatura başvurusu nasıl yapılır?
1. Öncelikle GİB e-Fatura portalına kayıt olmanız ve aktivasyon işlemlerini tamamlamanız gerekir.
2. Tüzel kişiler e-Fatura kullanımı için mali mühüre sahip olmalıdır. Mali mühür için kullanacağınız elektronik imzanın olduğu USB fatura oluşturmadan önce bilgisayarda takılı olmalıdır.
3. Gerçek kişiler ise e-İmza ile e-Fatura uygulamasına giriş yaparak gerekli alanları doldurabilirler. 
4. Mali mühür ve imza işlemleri halledildikten sonra https://ebelge.gib.gov.tr/anasayfa.html adresine gidilerek e-Fatura canlı ortam başvurusuna tıklanır. 
5. Gerekli bilgiler doldurulduktan sonra teknik donanımı tamamlanmış bilgisayarınızdan e-Fatura oluşturabilirsiniz. Dileyenler özel entagratör sayesinde  hazır e-Fatura programlarını da kullanabilir.