Birleşmiş Milletlere bağlı INTERSTENO Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu tarafından düzenlenen 52 Intersteno Kongre Ve Dünya Bilgisayar Klavye Şampiyonası İtalya’nın Cagliari Şehrinde 13-19 Temmuz 2019 arasında yapıldı.

 

Şampiyonaya, başta Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Çin, Rusya olmak üzere, Avrupa Ülkeleri, Güney Kore dahil olmak üzere 30 ülkeden yüzlerce yarışçı katıldı.

 

30 Dakikalık Tecrübeliler kategorisi hatasız sürat yarışında dakikada net 156 sözcükle Celal AŞKIN, kendisine ait Dünya rekorunu kırarak altın madalya kazandı. Gençler kategorisinde dakikada net 117 sözcükle İlyas Pamukçu Dünya İkincisi, aynı kategoride dakikada net 113 sözcükle Mehmet Kurt Dünya üçüncüsü oldu.

 

 

Sesi yazıya çevirme yarışı tecrübeliler kategorisinde Hakan Kurt, dakikada 321 hece ile Dünya Şampiyonu, aynı kategoride Celal Aşkın dakikada 320 hece ile Dünya İkincisi; canlı deşifre yarışı küçükler kategorisinde Onur Demirbaş Dünya şampiyonu; ses deşifre yarışı tecrübeliler kategorisinde Celal Aşkın Dünya İkincisi, Hakan Kurt Dünya Üçüncüsü, aynı yarış gençler kategorisinde İlyas Pamukçu Dünya Üçüncüsü, Celal Aşkın Kombinede Dünya Üçüncüsü oldu.

 

Sonuçda, Türk Milli Klavye Takımımız 1’i Dünya rekoru olmak üzere 3 şampiyonluk, 3 ikincilik ve 4 üçüncülük olmak üzere toplam 10 madalya kazandı.  

 

Bu yarış sonucunda Türk Milli Takımı, daha önce yapılan İnternet Şampiyonaları ile birlikte tarih boyunca kazanılan altın madalya sayısını 39’u dünya rekoru olmak üzere 94'dan 97’ye çıkarmış, takım halinde de Dünya Şampiyonu oldu. 

 

Öteyandan, bu yıl yapılan Dünya İnternet Klâvye Şampiyonasında, Türk Milli Takımı, 8 kategoride dağıtılan 24 madalyanın 4’ü Şampiyonluk, 4’ü İkincilik ve 4’ü Üçüncülük olmak üzere toplamda 12 Madalya kazanmıştı.

 

Cagliari’de Türk Milli Takımımıza madalyaları açılış töreninde verildi.. Madalya kazanan yarışçılarımız, Nisan Maya Tunçoğlu, Mahmut Tosun, Celal Aşkın, Bağdagül Özkan, İlyas Pamukçu, Erdi Çiller, Rümeysa Özen, Ahmet Yasin Akmeşe ve Oğuz Berkay Yiğiter'dir.

 

Muhsine Çevik, Semra Tosun, Serpil Yıldırım ve Elif Yayla’dan oluşan Stenograflar Grubumuzda, IPRS ve INTERSTENO Genel Kuruluna katılmışlardır.

 

İki sene önce Genel Kurul’da Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Emrah Kuyumcu, bu Genel Kurulda bu kez INTERSTENO Başkan Yardımcılığına seçildi.