Türkiye’de hayatlarını diyaliz makinelerine bağlı sürdüren 70 bin hastanın yaşamını organ bağışı ümidiyle devam ettirdiği bildirildi. Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği (AFDİDER) Başkanı Erol Öztürk, bu hastalığa bağlı olarak yaşayan insanların sayısının net olarak belirlenemediğini ve bu sayının da her geçen yıl arttığını ifade etti. Öztürk, her an bir kişinin diyaliz hastası olabileceğini ve bu hastalığa bağlı ölebileceğini söyledi.
Hastalığın Türkiye’de çok hızlı bir şekilde ilerlediğine dikkat çeken Öztürk, gelişmiş ülkelerde ilerleme hızının yüzde 5, Türkiye’de ise yüzde 12 olduğunu belirtti. Afyonkarahisar’ın Türkiye ortalamasından aşağıya düşmediğini anlatan Öztürk, şöyle konuştu: “Bir hastanın devlete olan yıllık maliyeti, 30 bin dolar civarında olduğu düşünülürse ülke genelinde yılda 1.5 milyar doları aşan bir harcama söz konusudur. Bu çok büyük bir rakamdır. Ekonomimizi ne hale getiriyor. 2015 yılında bu sayı iki katına
çıkacak. Hasta sayımız 100 bin olacak. Artış hızını bildiğimiz için Afyonkarahisar’da da bu sayı bin olacak. Devlet için çok büyük rakam. Devlet bunu karşılamaya çalışıyor.”
YÜKTEN KURTULMANIN EN GÜZEL YOLU ORGAN NAKLİ
Bu masraflardan kurtulmanın en güzel yolunun ise organ nakli olduğunu belirten Erol Öztürk, şunları söyledi: “Bu hastalık kesinlikle fakir hastalığı. Hastaların yüzde 90’ı fakirdir. Bunların da masraflarının tamamını devlet karşılıyor. Burada yükü taşıyan devlet. Bu hastalar iş de yapamıyor. Haftada üç gün makineye giren bir insan zor çalışır. Ağır olmayacak işlerde çalışırlar ama bedenen hiçbir iş yapamazlar. Çok zor bir hayat içerisindeler. Psikolojik durumları kötüdür. Sadece hastanın değil hasta
yakınlarının da psikolojisi bozuk durumda”
ÜLKEMİZDE NAKİLLERİN YÜZDE 85’İ CANLIDAN YAPILIYOR
Dünyada organ nakillerinin hep kadavradan yapıldığını ancak ülkemizde ise tam tersi bir durumun olduğunu ifade eden AFDİDER Başkanı Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizdeki bağış canlı bağış şeklinde oluyor. Avrupa Birliği’ndeki nakillerin yüzde 85’i kadavradan, ülkemizde ise tam tersi, nakiller canlıdan yapılıyor. Çok fedakar bir toplumuz biz”
Çeşitli ülkelerde beyin ölümü gerçekleşen hastalara devletin el koyduğunu anlatan Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim ülkemizde de beyin ölümü gerçekleşenlerin organlarına devlet kimseye danışmadan el koyabilirse çok büyük bir yükten kurtulmuş oluruz. Ülkemizde iki bine yakın beyin ölümü gerçekleşen hasta var. O zaman ortalama 5 bine yakın bir organ ortaya çıkacak.”