Vahşice işlenen cinayetler kervanına hepimizin canını yakan Özgecan kardeşimizde katılmıştır.Samimi düşüncelerle olayı bir çok vatandaşımız protesto etmiş acılar paylaşılmıştır.
Çeşitli kesimlerden bir çok öneri gelmiştir.Ancak dile getirilmeyen en önemli konu şiddet eğilimlerindeki madde bağımlılığının etkisidir.Tüm vahşice işlenmiş cinayet haberleri dikkatle izlendiğinde mutlaka alkol veya uyuşturucu maddelerden söz edilir.Madde kullanımı ailede huzursuzluk,ailedeki huzursuzluk madde kullanımını tetiklemektedir.Bu kısır döngülerden de kanımızı donduran olaylar meydana gelmektedir.
Olayı protesto etmek,mağdurun ismini yaşatmak toplum bilinci açısından olumlu gelişmelerdir.Ancak alınacak en önemli tedbir bu konuda yasal önlemlerin tekrar gözden geçirilerek yeniden ele alınmasıdır.Çalışmalarda konunun muhatabı sivil toplum kuruluşlarının önerileri dikkate alınmalıdır.
2009 yılından itibaren her platformda seslendiriyoruz.Temini yasal ve kolay olan uçucu (Uyuşturucu) maddelere mutlaka hoş olmayan (Tiksindirici) koku katılmalıdır.Bunları kullananlar mutlaka tedaviye ikna edilmeli aksi taktirde yaptırımlar uygulanmalıdır.
Tekel maddesi satan işyerleri saat 10.00 dan sonra mutlaka kapatılmalıdır. Yaşanan asayiş olaylarında belirli saatten sonra alınan maddelerin etkisi büyüktür.Tütün satan iş yerleri hızla artmakta kontrolsüz işler yapılmaktadır. Kayıtdışı ticaretin de yapıldığı bu işyerleri tamamen kapatılmalıdır.
Ülkemizde 600 yataklı tedavi merkezlerimize rağmen 6000 kişilik tedavi sırası bekleyen vatandaşımız vardır.Ayrıca tedavi sonrası bu kardeşlerimizi topluma kazandıracak merkezlerimiz yoktur.
İllerde kurulan mücadele kurulları sivil toplum kuruluşların muhatap almamaktadır.Adet yerini bulsun kopyala yapıştır toplantılarıyla vakit harcamaktadırlar.Konunun muhatapları ile geniş katılımlı toplantı yapılmalıdır.
Tedbir almak için mutlaka bir siyasinin, sayın valinin, sayın belediye başkanı nın can’ımı yanması gerekiyor.
Bu tedbirsizlikle maalesef daha çok can’ımız yanacak.
Kemal BAYKARA
UMUD Madde Bağımlılığı İle Mücadele Derneği İl Temsilcisi.