CORANA VİRÜSÜ NEDİR? NE DEĞİLDİR? CORANA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNURUZ?

 

Corana virüsü Wuhan kentinden yaklaşık 3 ay önce görülmesiyle birlikte öncelikle Çini etkisi altına almış oradan Güney Kore'yi ve İran'ı oradanda Avrupayı özelikle İtalyayı etkileyerek tüm dünyaya yayılmıştır..Dünya Sağlı Örgütü WHO Corana Virüsü ile bulaşan bu hastalığı Pandemi yani dünyanın tüm ülkelerinde görülen bir hastalık olarak değerlendirmiştir..!25 ülkede görülen virüs aşağı yukarı 130.000 kişiyi enfekte etmiş ve aşağı yukarı 5000 kişinin ölümüne sebep olmuştur..

 

Fakat son dönemde sevindirici haberlerde gelmekte .Virüsün etkisinin WUHAN kentinde etkisinin azaldığı ve ölümlerin daha minimum bir seviyede seyrettiği görülmekte ve 103 yaşındaki Çinli bir yaşlı kadının bu virüsü yenerek iyileştiği de gelen haberler arasındadır..Virüsün daha çok 50 yaş üzeri özellikle de 65 yaş üzerindeki kronik hastalığı olan Astım,Koah,Esansiyel Hipertansiyon,,Şeker Hastaları,Kronik Böbrek Hastaları,Diyaliz Hastaları,Lösemiler,Kanser hastalığına sahip olan kişilerde daha ölümcül bir şekilde seyretmektedir..Virüsle kontamine olan kimse yani direk virüsle temas eden yada virüsü bir şekilde vücuduna almış olan kişi,de etki etmesi ve bulaştırıcılığı 14 gün sürmektedir.Bir başka deyişle 14 günde yani 2 haftada hastalık ortaya çıkmakta yada kişiler farkında olmadan hafif grip belirtileri ile de salimen iyileşmektedirler..Onun için virüsle bir şekilde tema eden kişileri 14 gün izolasyan yani 14 gün karantinaya almaktayız. Vücut ta daha çok Akciğer'erdeki AT2 proteinini tutmakta,solunum zorluğu ile seyreden Pnömoni ve sonucunda da ölümle sonuçlanmaktadır..Geçmeyen öksürüğü aksırığı ve yüksek ateşi olanlar mutlaka sağlık kuruluşuna veya hastanelere başvurmalıdır.......

 

Aslında Corana Virüsünden korkulacak bir hal yoktur.Ölüm oranı yüze 3 lerde seyretmekte lakin normal bir gripte yani Hemofilus influenza da bile ölüm oranı yüzde 10 'larda seyretmekte. Çocuklarda ölüm oranı oldukça düşüktür.Bu çok sevindirici bir haber.Çocuklarda , yaşlılar gibi vücut direnci düşük canlılardır...Fakat bulaşıcılığı çok hızlı seyreden bu hastalığı da çok iyi tanımamız gerekmektedir..Virüslere karşı hala etkili birer ilaç maalesef yoktur.Fakat son dönemde tüm bilim adamları aşı üzerine çalışmaktadırlar.Tahminimce yakın bir zaman da mutlaka aşı bulunacak ve Corana Virüsü, tarihin karanlık yerlerinde yerini alacaktır..Paniğe hiç ama hiç gerek yok..Paniklemeden bilime inanarak ve basit tedbirlerimizi alarak Virüsler ve bakteriyel enfeksiyonlardan kendimizi korumuş oluruz.





 

CORONO VİRÜSTEN VE DİĞER MİKROPLARDAN NASIL KORUNABİLİRİZ..

 

Sağlıklı ve fonksiyonel gıdalarla beslenmeliyiz. Sebze, meyve, ev yoğurdu, yumurta, kefir ve doğal bitki çayları fonksiyonel gıdalardır. Soframızı rengarenk sebzelerle ve meyvelerle donatalım.. Her türlü meyveyi bol bol tüketelim

 

Günlük en az 2 litre su içelim.Bol bol su ve sıvı içecekler tüketelim.Su aynı zamanda böbreklerimizi de çalıştırmış olur..

 

Her gün 8-9 saat uyuyalım., Geç yatmayalım.Mutlaka vakti saatinde uyuyalım..

 

Ateş özellikle düşmeyen yüksek ateş, öksürük özellikle geçmeyen, ilaçlara cevap vermeyen öksürük, bitkinlik, yorgunluk, halsizlik yemek yiyememe hali varsa mutlaka en yakın bir sağlık kuruluşuna müracaat edelim.

 

Bulaşıcı hastalık belirtisi gösteren kişilerle aynı ortamlarda bulunmayalım ve evde ki ortak eşya ve havluyu kullanmayıp kendimizi 14 günlük karantinaya alalım..

 

-Ellerinizi bir yere dokununca, bir şey yemeden önce ve tuvalete gittikten sonra yıkayalım...

 

Ellerimizi en az 30 saniye sabunla yıkayalım.. Şayet Elinizi yıkayamadığımız durumlarda el dezenfektanları veya 70 derece ve üstü alkol içeren kolonya ile ellerimizi temizleyelim..

 

Mümkünse seyahat etmeyelim. Bu dönemde mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan kaçalım...

 

Toplu taşıma aracılarından kaçınmaya çalışalım.., mecburen kalabalık ve kapalı ortamda kalacaksanız mutlaka maske kullanalım.. Maskelerde N 95 maskeleri olmalıdır.Maskelerin de yüzde yüz bir koruyuculuğu yoktur..

 

Doğal yollardan bol bol vitaminlerimiz ve minerallerimizi mutlaka alalım...

 

Stresten uzak duralım. Stres bağışıklık sistemimizi çökertir. Birazda deyim yerindeyse tın ölümü arpadan olsun diyerek hayatı boş verelim... Paniklemeden. Endişeye kapılmadan..

 

Doğaya, kırlara, bayıra kendimizi atalım. Açık havaya çıkalım.. Evlerimizi ve çalıştığımız iş yerlerini havalandıralım..

 

Hasta insanlardan tamamen uzak duralım...

 

Tokalaşmayalım.. Sarılmayalım.. Koklaşmayalım..

 

 

DR. BÜŞRA SEÇİL SEÇEN