ÇOCUK GELİNLER YAZI DİZİMİZİ

 YENİDEN YAYINLAMAYA BAŞLIYORUZ...


 

Önsöz                    

 

Çocuk istismarının dünyada en yaygın biçimlerinden biri de çocuk evliliğidir. Türkiye gibi ülkelerde yaygınlığını korumaya devam etmektedir. On sekiz yaşın altında yapılan her evliliğe çocuk evliliği ve evlenen kıza da çocuk gelin denilmektedir.    

 Bu evliliklerin çoğunluğu, çocuğun bilinçli rızası olmadan erken ve zorla gerçekleştiği için; çocukları ailelerinden ve arkadaşlarından ayırmakta, aile içi şiddete maruz bırakmakta, gelişimlerini, eğitimlerini, sosyal ve mesleki fırsatlarını tehlikeye atmaktadır. Erken yaşta yapılan evlilikler depresyon ve intiharın yanı sıra psikolojik sorunlara da yol açabiliyor.



Dünyada her 2 saniyede bir kız çocuğu zorla evlendiriliyor. Dünyada 700 milyonu aşkın çocuk gelin var. Türkiye'de de kanayan bir yara olan çocuk gelinlerin nüfusa oranının yaklaşık yüzde 15 olduğu tahmin ediliyor. Bu konuda Türkiye, Avrupa’da birinci sırada yer alıyor.

 

Çocuk evliliklerinin nedenlerini sıralayacak olursak;

1. Eğitimsizlik ve Ailenin Sosyoekonomik Düzeyi 

2. Geleneksel Kabuller ve Dini İnançlar    

3. Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği

4. Aile İçi Şiddet

5. Doğal Felaketler ve Savaşlar

6. Çevre Baskısı gibi Diğer nedenlerdir.

 

Dünden bugüne uzanan ‘’ Çocuk Gelinler ’’ yazı dizisinde;  isimleri, şehirleri, dış görünüşleri birbirinden farklı kızlarımızın ortak paydasının Çocuk gelin olduğunu göreceksiniz. Evliliklerinin olumsuz etkilerini,  sömürüldüklerini, sağlık sorunlarını okuyacaksınız. Bire bir yaşanmış hikâyeleri; (Gerçek isimlerini gizleyerek) anne babalara ve topluma yol göstermesi için yazıldı.



Çocuklarımız; erkek kız fark etmez, ailelerinin sıcağında, huzur içinde geleceğe güvenle bakabilen eğitimli çocuklar olarak yetiştirilsin. Erkenden hayatın içine atılıp sorunlarla boğuşup bocalamasın. Toplumda çocuklar ekonomik bir yük olarak değil toplumun değerli bireyleri olarak görülmelidir. Gençler bir ülkenin gelecek için fırsat kapılarıdır. Bu fırsat kapılarından yararlanılabilmesi için genç nüfusunun eğitimli, sağlıklı ve yetenekli olması gerekir.



 

Mürşide AYHAN