CHP MİLLETVEKİLLERİ BEYYAZI’DA
CHP’li milletvekilleri, Afyonkarahisar’ın merkezine bağlı Beyyazı beldesindeki taş ocaklarında incelemelerde bulundu.
CHP Çevre Komisyonu üyesi üç milletvekili, Afyonkarahisar’ın merkezine bağlı Beyyazı beldesinde, taşocakları nedeniyle yaşanan olayları incelemek ve çözüm bulmak için çalışma başlattı. Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ve Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan’dan oluşan heyet, Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ile partililerin eşliğinde Beyyazı beldesine geldi.
Burada ilk olarak Belediye Başkanı Hasan Kocatepe ile makamında görüşen heyet, daha sonra vatandaşların şikayetlerinin olduğu taş ocaklarına geçti. Bir jandarma binbaşı ve çevik kuvvet polisleri tarafından karşılanan CHP milletvekilleri, taş ocaklarında inceleme yapmak ve basın açıklamasında bulunmak üzere geldiklerini söyledi. Jandarma ve polis barikatını geçen milletvekillerinin yer aldığı heyet, burada belde Belediye Başkanı Kocatepe’den bilgi aldı. “KİMSE PATLATMALAR NEDENİYLE ÇOCUK DÜŞÜRMEDİ”
Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Başkan Kocatepe’ye, “Patlatmadan ötürü buradaki ocaklara bir para ceza kesilmiş. Bundan dolayı da vatandaşların bir mağduriyeti olmuş, bunların giderilmesi için bir çalışma yapılmış mı?” diye sordu.
Kocatepe, belde halkına sürekli olarak kişisel olarak valiliğe şikayet dilekçeleri vermeleri konusunda ikazlarda bulunduğunu belirterek, “Biz her zaman dile getirdik, müracaatlarımızı da yaptık. Vatandaşlarımıza dedik ki şahsen dilekçeler verin, ama vatandaş tarafından, ‘Benim kuyumdan şu kadar zararım var, benim kuyumdan şu kadar zararım var bunları verin ya da inceleyin’ şeklinde bir dilekçe verilmedi. Sorulanlara doğru düzgün cevaplar verin dedik. Kadınlar çocuk düşürdü deniliyor ama sonuç sıfır. Ben açık ve seçik söylüyorum sizler buraya geldiniz durumumuz gördünüz, teşekkür ederiz, buraya yapılacak her şey için biz varız” diye konuştu. MİLLETVEKİLLERİ ŞAŞKINLIKLARINI GİZLEYEMEDİ
Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan ise, burada bir mağduriyet varsa onu görmek ve çözmek için geldiklerini söyledi. Kaplan, asker ve polisin aldığı güvenlik önlemlerine dikkat çekerek, “Burada çok mu gerilim var. Bir zorbalık mı var ki burada o kadar tedbir alındı” şeklinde şaşkınlığını da dile getirdi. “SİYASET İÇİN GELMEDİK”
Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, siyaset yapmak için gelmediklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Buradaki şikayetler üzerine, yerinde incelemek için geldik. Anladığımız kadarı ile burada bir iş yapılıyor. Ama yapılan o işin karşılığında burada yaşayan binlerce insan zarar görüyor. Ekmeğinden oluyor, yaşamı sıkıntıya giriyor, bu sıkıntıların asıl nedenini öğrenmek, onlar hakkında çözüm olabilme noktasında onu gündeme taşımak ve buradaki yapılan kanunsuzlukları önlemek adına geldik.”
Belediye başkanının halkın çıkarlarını korumak zorunda olduğunu belirten Milletvekili Soydan, “5-6 tane ocakta para kazabilme çabası var ama bu firmaların para kazanabilmesi karşılığında binlerce insanın burada ekmeği ile oynama durumu var. Elbette kullanılması gereken taş kullanılacaktır ama bunu kullanırken, birisi fayda sağlarken binlerce insan zarar görmeyecektir” dedi.
Taş ocaklarının çevresinde ciddi anlamda bir tarım arazisi bulunduğuna dikkat çeken Soydan, şu ifadelere yer verdi:
“Taş tozu tarım arazisini kapladığı zaman o tarım arazisi, tarım arazisi olmaktan çıkar, oradaki ürünleri gönderdiğiniz yerden geri alırsınız. Herkes hasadı bekliyor, buradaki arsasından alacağı parayı bekliyor. Ama siz kalkıp da burada aşırı miktarda patlatma yaparak bu insanların ekmeği ile oynuyorsunuz. Binlerce insanın ekmeği ile oynadığınız zaman elbette insanlar kendi ekmeğine ve kendi yaşantısına sahip çıkacaktır. Halkın sorunlarına çare bulmak için buradayız. Onlarla da görüşmeye devam edeceğiz.” JANDARMA BİNBAŞINDAN MİLLETVEKİLİNE CEVAP
Jandarma ve polisin aldığı önlemlere dikkat çeken Soydan, “Biz Afyon’a değil de bizim Suriye sınırına mı geldik. Şu manzara hiç yakışmıyor. Şuradaki polisin jandarmanın konumu gerçekten ne bu hükümete ne Türkiye Cumhuriyeti devletine yakışıyor, ne de burada yaşayan insanlar hak ediyor” şeklinde konuştu.
Askerlerin başındaki binbaşına seslenen Soydan, “Herhalde güvenliği sağlarken bir taraftan yana olup da bir tarafa ‘susun ha sesinizi çıkarmayın, sizi alırız götürürüz’ gibi olaylar olmuyordur değil mi?” diye sordu.
Binbaşı ise Soydan’a şöyle karşılık verdi:
“Vallahi biz hem Türk’üz, hem askeriz, hem de Müslüman’ız. Hem de ramazan ayındayız. Biz tam ortadayız. Bizler sadece devletimizin verdiği emirleri yerine getiriyoruz