Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ESOB Başkanı Cengiz Üstün dün düzenlediği basın toplantısında görev süresince yapılan hizmetler, EYT, asgari ücret ve zincir marketler konularına değindi.

Üstün, “Ülkemizde ekonomi ve enflasyonda üç harfli marketlerin etkili olduğunu, neredeyse kartelleşme noktasına geldiğini gözlemlemekteyiz” dedi.

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(ESOB) Başkanı Cengiz Üstün, dün birlik binasında bir basın toplantısı düzenledi. Göreve başlamasından itibaren geçen hizmet süresi ile ilgili değerlendirmelerini anlattığı basın toplantısında Başkan Üstün, yeni araçların hizmete alındığını belirtti. Toplantıya Başkan Üstün’ün yanı sıra, oda başkanları ve yönetimleri de katıldı.

‘UCUZ ALGISIYLA VATANDAŞI KANDIRDIKLARINI GÖRDÜK’

Başkan Üstün düzenlediği basın toplantısında bekledikleri bir perakende yasası olduğunu belirtirken, “Zincir marketler görülüyor ki bunların vatandaşa hizmet etmediğini, ucuz algısıyla vatandaşı kandırdıklarını gördük. Ülkemizde ekonomi ve enflasyonda üç harfli marketlerin etkili olduğunu, neredeyse kartelleşme noktasına geldiğini gözlemlemekteyiz. Enflasyonun yüzde 70-80’lerde olduğunu görüyoruz. Fahiş fiyatlarla birlikte enflasyonu da ne kadar etkilediğini görmekteyiz. Dolayısıyla bu yasa çok önemli ve elzem bir durumdadır” dedi.

‘8 BİN 500 RAKAMINI BEN MAKUL BULUYORUM’

Üstün dün açıklanan asgari  ücret hakkında da yorumda bulunurken, “Bugün asgari ücret açıklandı. Asgari ücretin rakamdan ziyade iş veren payıyla ilgili yani iş verene verilecek desteklerle ilgili çalışmalar, iş veren üzerindeki yükün giderilmesi inşallah sağlanacaktır. Asgari ücret isteriz ki daha yüksek olsun fakat 8 bin 500 rakamını ben makul buluyorum. Sadece iş veren yükünün iş verenden alınması da esnaf ve sanatkarımıza da bir nebze olsun destek olabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘AZ PRİM YATIRAN AZ, ÇOK PRİM YATIRAN ÇOK MAAŞ ALSIN’

Sayın Bakanımız Vedat Bilgin ile EYT konusunu görüştük. İntibak olması gerekiyor. Yıllardır birçok yasa çıkmış. Sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanmasına rağmen, esnaf ve sanatkarımızınadaletsizliğe uğradığını, bağkurlularınyıllardır 9 bin iş günüyle emekli olabilirken, diğer sigortalı vatandaşların 7 bin iş günüyle emekli olabilecekleri büyük bir haksızlıktır. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili görüşülecek en önemli husus bizlere norm birliği getirilmesi noktasındadır. Nedir norm birliği? İntibak edilsin. Şimdi 5 bin iş günü yatırmış olan bir sigortalımız diyelim ki 5 sene önce emekli oldu, biz 9 bin iş gününde 5 sene sonra olmamıza rağmen maaşımız daha düşük. Yani az prim yatıran sigortalımız az maaş alsın, çok prim yatıran çok alsın. Dolayısıyla buradaki haksızlığın giderilmesi çok önemli bir konudur. Biz adalet istiyoruz. İntibakları yapılsın, burada bağkur emeklimizin de esnaf ve sanatkarımızın da en düşük maaşı asgari ücrete endekslensin” şeklinde konuştu.Ardından görev süresinde yapılan çalışmalara kısaca değinen Üstün, 100’üncü Yıl Sanayi Sitesi adında bir sanayi sitesinin daha kurulacağını duyururken, belediye ile iş birliği halinde bir kamyon garajı projesi başlattıklarına ve birlik bünyesine 3 yeni araç kazandırdıklarına değindi. Basın mensuplarının sorularının ardından toplantı sona erdi.