Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından hazırlanan ve AKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen ‘İşgalden Zafere Afyonkarahisar’ adlı belgesel filmi projesinin tamamlandığı bildirildi. Proje ile ilgili bilgi veren Doç.Dr. Nesrin Kula Demir, “Hazırlanan belgesel ile yakın tarihini bilmeyen genç kuşaklara bilgi aktarmayı amaçladık” dedi.
İki yıllık bir çalışma sonunda tamamlanan belgesel projesi ile Afyonkarahisar’da ‘İşgalden Zafere’ doğru giden yolda yaşananlar görsel bir dille anlatılıyor.Yürütücülüğünü AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nesrin Kula Demir’in yaptığı projede AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları Öğr. Grv. Ümit Demir, Öğretim Görevlisi Hayati Ulusay, Öğretim Görevlisi F. Arda Ölmez, Araştırma Görevlisi Hakan Yılmaz, Araştırma Görevlisi Sena Coşkun ve Araştırma Görevlisi İhsan Koluaçık görev aldı.
Proje ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Nesrin Kula Demir, “Bu projenin amacı, Büyük Taarruz ve Kocatepe’nin Türk halkının var olma mücadelesinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli olduğunu anlatmak ve bağımsızlık konusunda verilen mücadeleyle ilgili bir bilinç oluşturmaktır. Büyük Taarruz ile başlayıp Büyük Zafer ile noktalanan ulusal bağımsızlık savaşının önemi, nedenleri, sonuçları ve kazanımları ile ilgili bir fikir oluşturmak ve yakın tarihini bilmeyen genç kuşaklara bilgi aktarmak amaçlanmaktadır. Bu amaç çerçevesinde, literatür taraması ile Afyonkarahisar’ın işgali, işgalde yaşananlar, halkın yaptığı direniş faaliyetleri, gösteriler, örgütlenmeler, yaşayan tanıkların gözlemleri, Büyük Taarruz öncesi yapılan hazırlıklar, Mustafa Kemal Paşa’nın Kocatepe’ye çıkışı, Büyük Taarruz’un başlaması ve Afyonkarahisar’ın işgalden kurtarılışı ilgili bilgiler, belgeler, fotoğraflar ve video görüntüleri tespit edilmiştir. Arşiv fotoğrafları ve görüntüleri bulunarak kaydedilmiştir. İşgale ve zafere tanıklık edenlerin röportajları hazırlanmıştır. Bu çalışmaların devamında belgesel filmin aşamaları tamamlanmıştır. Sonuç olarak belgesel film DVD’ye kaydedilerek gösterime hazır hale getirilmiştir” dedi.
Afyonkarahisar’ın coğrafi konumundan dolayı Milli Mücadele’nin kilit noktalarından biri olduğunu ifade eden Doç. Dr. Nesrin Kula Demir, projenin sonuç kısmıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
“Afyonkarahisar’da Zafer Haftası boyunca daha farklı ve ilgi çekici etkinliklere ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılabilecekler şu şekilde sıralanabilir: Döneme ilişkin farklı belgesel filmlerin çekilmesi, arşivlerdeki fotoğrafların gün yüzüne çıkarılması, tanıklara ulaşılması, röportaj kayıtlarının alınması, savaşın belli bölümlerinin canlandırılması, ilgi çekici hikayelerin bulunması ve görselleştirilmesi, çizgi film ya da animasyon filmlerinin hazırlanması, Kocatepe’de savaşın panoramasının yapılması, Zafer Yürüyüşü’nde yürünen yolda o döneme ait çeşitli materyallerin yerleştirilmesi, Fahrettin Altay’ın süvari birliklerinin canlandırılması. Bu tür çalışmalarla birlikte, Kocatepe ve Afyonkarahisar, tarih turizmi konusunda bir cazibe merkezi haline getirilebilecektir.”
Doç. Dr. Nesrin Kula Demir, Milli Mücadele dönemine ilişkin tarih bilincinin oluşturulması konusunda kurumlara, sivil toplum örgütlerine, yöneticilere ve akademisyenlere önemli görevler düştüğünü de vurguladı. GÖKTEN CEYLAN (İHA)