CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, yerel gazetecilerin büyük sıkıntıları olduğunu belirterek, “CHP iktidarlığında gazeteciler için gerekli tüm düzenlemeleri yapacağız” dedi 

Gözden kaçırmayın

26-28 Mart Afyon'da vefat edenler26-28 Mart Afyon'da vefat edenler

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, yerel gazetecilerin büyük sıkıntıları olduğunu belirterek, “CHP iktidarlığında gazeteciler için gerekli tüm düzenlemeleri yapacağız” dedi 


CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, CHP Belediye meclis üyesi Hüsnü Taşer ve CHP üyelerinden oluşan heyet 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette AGC Yönetim Kurulu Başkanı Sezer Küçükkurt ve yönetim kurulu üyeleri İsmail Akar, Faruk Kılıç, Hakan Dilek, Ömer Elçi ve çok sayıda basın mensubu hazır bulundu.

TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KARESİNDE ÇOK GERİLERDE
AGC’nin 10 Ocak Çalışan gazeteciler Günü nedeniyle düzenlediği gala gecesine TBMM’deki çalışmaları nedeniyle katılamadıklarını, bu eksikliği gidermek amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirten CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Cumhuriyet Halk Partisi olarak basın özürlüğünü önemsediklerini ve ancak basın özgür olursa, haberlerin, yaşanan gerçeklerin, ülke gerçeklerinin ve ilimizin gerçeklerinin vatandaşlara doğru bir şekilde ulaşabileceğini söyledi. Köksal, “Türkiye’de yasama, yürütme, yargıdan sonra dördüncü kuvvet bana göre basın. Çünkü her eve giriyor, her şeyi anlatabiliyor, insanların bilgi sahibi olmasını, aydınlanmasını sağlıyor. Bu noktada basının çok önemli bir işlevi var. Bu yüzden basının gücünü önemsiyoruz. Biz CHP olarak da basın özgürlüğünü her zaman önemsediğimizi, tarafsız, ilkeli yayıncılık yapan, gerçeklere uluşmaya çalışan gazetecilerin, basın mensuplarının yanında olduğumuzu söylüyoruz. Maalesef Türkiye basın özgürlüğü karnesinde çok gerilerde birçok gazeteci işten çıkartılıyor. Çeşitli gerekçelerle tutuklanıyor ya da hakkında soruşturma açılıyor. Gazetecilerin yaptığı haberlerden dolayı cezalandırılması son derece yanlış, özlük hakları konusunda da birçok gazeteci arkadaşımızın sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Bu noktada da gazetecilerin özlük haklarının düzenlenmesi, gazetecinin hak ettiği değerinin verilmesi ve özellikle güvencelerinin olmasını önemsiyoruz.” dedi.

“CHP İKTİDARLIĞINDA GAZETECİLER İÇİN GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPACAĞIZ”
Yerel gazetecilerin büyük sıkıntıları olduğunu ve yerel gazetelerin ödediği bedellerinin çok ağır olduğunu söyleyen Köksal, ulusal basınla yerel basından istenecek bedellerin bir tutulmasının çok yanlış olduğunu vurguladı. Köksal, “Telif hakları, RTÜK bedelleri, diğer işletme ücretleri; elektrik giderleri, kâğıt giderleri gibi bu noktada da yerel basına biraz daha kolaylık getirilmesi ve gerekli düzenlemelerin acilen yapılması gerekiyor. Malum fiyatlar çok yükseldi. Maliyet çok yükseldi, kâğıt maliyeti, matbaa, mürekkep birçok malzeme de doğrudan ve dolaylı yoldan hep ithal edildiği için maliyetler yazılı basın açısından çok arttı.  Bu noktada da gerekli muafiyetlerin tanınması, gerekli kolayların sağlanması gerektiğini her zaman söylüyoruz. Bu konuda bizim yerel basınla ilgili yapılması istenenler, talepleri önerge ile Bakanlığa ilettik. Keza Plan Bütçe Komisyonu’nda ben bunu Bakan’a sözlü olarak ifade ettim. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konuda mücadelemizi sürdüreceğiz, iktidarımızda gerekli düzenlemeleri yapacağız. Her zaman gazeteci arkadaşlarımızın yanında olacağımızı, onların talepleri noktasında mücadele edeceğiz.” şeklinde konuştu. 

“CHP’DE ŞEFFAF BELEDİYE ANLAYIŞI VAR”
CHP’li Belediyeler olarak tüm meclis toplantılarını şeffaf bir şekilde yaptıklarını, alınan tüm kararlara vatandaşın rahat bir şekilde ulaşmasını istediklerine çeken Köksal, “Afyonkarahisar Dereçine Belediyesi meclis toplantılarını sürekli canlı yayında yapıyor. Belediyelerimiz meclis toplantılarına basını da dâhil ederek, haberleştirmesini sağlıyorlar. CHP’li Büyükşehir Belediyelerinde Belediye Meclis kararları yerel gazetelerde resmi ilan olarak ayımlanıyor. Bu durum hem yerel gazetelere artı bir kaynak sağlıyor, hem de vatandaşın alınan kararlarla ilgili bilgilenmesini sağlıyor. Bu uygulamanın Afyonkarahisar’da da yapılması gerekir. Bu uygulamanın diğer AK Partili belediyelere örnek olmasını diliyorum. Çünkü belediye meclisinde alınan kararlar bütün şehri ilgilendiriyor. Dolayısıyla herkesin bu kararları duymaya, görmeye, bilmeye hakkı var.” dedi.

“YEREL YÖNETİMLER YASASINDA BİR DEĞİŞİKLİK GEREKİYOR”
Belediyelerin yerel basına reklam, ilan noktasında talepler olduğuna dikkat çeken Köksal, “Bunun için yerel yönetimler yasasında bir değişiklik gerekiyor. Belediye’nin bütün işlemleri Sayıştay denetimine tabi, bu nedenle yerel yönetimler yasasında bir değişiklik yapılırsa, yerel basın biraz daha kaynak noktasında rahatlayacak. Ben bunun dışında özellikle, elektrik, kâğıt vs. konusunda da belli ayrıcalıklar tanınmasını savunuyorum. Bugün ulusal bir kanal ile yerel bir televizyon kanalını aynı kategoriye koyup, aynı ücretleri alamazsınız. Birisi 84 milyona yayın yapıyor, öteki belli bir bölgeye yönelik yayın yapıyor. O yüzden yerel medyada elektrik, uydu, telif hakları ve diğer giderlerde biraz daha kolaylık sağlanması, belli muafiyetlerin tanınması gerekiyor yerel medyanın ayakta kalabilmesi için. Yerel medya bu şekilde yayın yapmaya devam ederse birçok yerel yayın yapan kuruluşlar ayakta duramayacaklar. Onun için destek verilmesi lazım, o destek de maliyetlerin düşürülmesi ve belli muafiyetlerin tanınmasıdır. SEKA kâğıt fabrikaları kâğıt ihtiyacımızı karşılamak için vardı. Bu fabrikalar satıldı, özelleştirildi ve çürümeye terk edildi şu anda. İçerisindeki makinalar hurdaya satıldı, arazisi satılmayı bekliyor. Bu fabrikada kâğıt üretiliyordu, bu kâğıt kendi üretimimiz olduğu için daha ucuza mal oluyordu. Birçok kişi istihdam ediliyordu. İlimizin ekonomisine, ülke ekonomisine katkıydı ama şu anda atıl durumda bekliyor. Öteki tarafta da biz kâğıt ithal ediyoruz. Kendi üretimimizi yapmadığımız sürece döviz endeksli aldığımız her üründe, bu fiyat artışlar bu maliyetin yüksekliği kaçınılmaz. Bizim önce yerli üretimi getirmemiz gerekiyor. ” diye konuştu. 

AGC Yönetim Kurulu üyeleri, ziyaretleri ve konulara olan hassasiyetleri nedeniyle CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal’a teşekkür ettiler.